Μαστοράκης: Θα ξεχάσουμε τα προβλήματα ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια στην Ιεράπετρα

11:09 π.μ. - Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Τετ, 03/09/2021
Image: Μαστοράκης: Θα ξεχάσουμε τα προβλήματα ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια στην Ιεράπετρα

Εκτελούνται ή δρομολογούνται έργα που θα λύσουν το πρόβλημα ύδρευσης

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο αντιδήμαρχος ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης κ Πέτρος Μαστοράκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή " Καλημέρα Λασίθι " με τη Μαρία Τσαγκαράκη για την ποιότητα του νερού και τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται , τον βιολογικό καθαρισμό και την προσπάθεια να πάμε σε τριτοβάθμια επεξεργασία αλλά και την ανάλυση των λυμάτων που δείχνουν ότι η Ιεράπετρα είναι covid free.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαστοράκης ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2020 μετά από συνεργασία με ειδικό εργαστήριο και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου γίνονται αναλύσεις και ελέγχεται το ιικό φορτίο για κορωνοϊό με τις αναλύσεις μέχρι τώρα να είναι αρνητικές. Αύριο θα παρθούν δείγματα για να ελεγχθεί το ιικό φορτίο της εβδομάδας που διανύουμε. Το κόστος κάθε ανάλυσης ανέρχεται στα 200 ευρώ συν ΦΠΑ. Γίνεται προσπάθεια για συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα ωστόσο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό, ανέφερε.

Σε ότι φορά στην ύδρευση είπε ότι γίνονται κάθε μήνα αναλύσεις για την ποιότητα του νερού. Παρακολουθείται επίσης το χλώριο στη δεξαμενή και τα διυλιστήρια ενώ έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 4 χλωριωτές στη θέση Περιστεράς όπου είναι και τα διυλιστήρια. Στην ύδρευση μελετώνται, δρομολογούνται και εκτελούνται σημαντικά έργα , όπως είπε ο αντιδήμαρχος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νέο αγωγό από τη Σαρακίνα ως τον Περιστερά. Από τα 6,5 χιλιόμετρα του νέου αγωγού έχουν ήδη κατασκευαστεί τα 4 , εκεί δηλαδή που ήταν και τα πιο δύσκολα λόγω των πολλών σπασιμάτων που σημειώνονταν τα τελευταία χρόνια και έτσι ένα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Επιπλέον προβλέπεται η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης από τον Περιστερά προς την Ιεράπετρα που θα καλύψει ανάγκες και περιοχών γύρω από την πόλη. Με τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή δρομολογούνται λύνεται το πρόβλημα ύδρευσης στην Ιεράπετρα για τα επόμενα 50 χρόνια είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και εργασίες και ο βιολογικός είναι σε ένα καλό επίπεδο. Μόλις το 2% της Ιεράπετρας δεν έχει συνδεθεί είπε ο κ. Μαστοράκης τονίζοντας οτι υπάρχει υποχρέωση των νοικοκυριών να συνδεθούν εφόσον περνά από εκεί ο βιολογικός. Υπάρχουν περιπτώσεις μη σύνδεσης, γίνονται σχετικές συστάσεις στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εάν δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με πρόστιμο όπως άλλωστε προβλέπεται. Πρόσθεσε ότι γίνεται β/βαθμια επεξεργασία και δρομολογούνται οι ενέργειες για τριτοβάθμια. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται . Με την τριτοβάθμια επεξεργασία θα μπορούν να εξασφαλιστούν 2500 κυβικά μέτρα νερού άρδευσης ημερησίως και να αρδεύεται μια περιοχή περίπου 6.000 στρεμμάτων βόρεια της Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε ο κ. αντιδήμαρχος.