Με τα 3 ευρώ «φλερτάρει» το λάδι – Ο νομός της Κρήτης με την υπερβεντέμα

7:20 μ.μ. - Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018
07:08 μ.μ. - Σάβ, 11/20/2018
Image: Με τα 3 ευρώ «φλερτάρει» το λάδι – Ο νομός της Κρήτης με την υπερβεντέμα

Την ώρα που η Κρήτη έχει σχεδόν “στεγνώσει” από ελαιόλαδο, ένας νομός έχει υπερβεντέμα

Κοντά στον στόχο έναρξης της τιμής παραγωγού στο φρέσκο ελαιόλαδο από τα 3 ευρώ το κιλό για τις ανάγκες της τυποποίησης βρίσκονται ιδιώτες και συνεταιριστές τυποποιητές, σύμφωνα με τις πρώτες τιμές παραγωγού για το χύμα ελαιόλαδο. Στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας Βασίλης Κουτσαυτάκης αποκαλύπτει ένα πλαίσιο τιμών στο χύμα ελαιόλαδο των Χανίων, που δικαιολογεί τα 3 ευρώ στο ελαιόλαδο του νομού Ηρακλείου που θα διατεθεί στην εμφιάλωση...
 
Στον νομό Χανίων, φρέσκα λάδια σε χύμα εμπορία πληρώθηκαν από τα 2,70 ευρώ η κατώτερη τιμή έως και τα 2,85 ευρώ το κιλό η ανώτερη, ενώ πάντα στην τυποποίηση οι τιμές παραγωγού είναι υψηλότερες. Τιμές παραγωγού φρέσκου ελαιολάδου δεν υπάρχουν ακόμα στην υπόλοιπη Κρήτη, με εξαίρεση το βιολογικό, που πληρώθηκε στα 5 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
 
“Παιχνίδια” Ιταλών και εμπόρων φαίνεται ότι παίζονται όμως με “όπλο” τους τα δικά μας αποθέματα, αφού - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - κάνουν τις δοσοληψίες τους στη λογική “θα σου πάρω περυσινό λάδι, αν μου δώσεις στην τάδε τιμή το λάδι φετινής παραγωγής”!
 
Τα παιχνίδια των ξένων εμπορικών οίκων στο χύμα - πάντα - ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που δημιουργούν τα αποθέματα της Κρήτης. Ταυτόχρονα έχουμε και τις νόμιμες προσμείξεις μεταξύ περυσινού και φετινού λαδιού, που αναπόφευκτα θα έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του προϊόντος. Τις πληροφορίες αυτές κατέγραψε η “Νέα Κρήτη” χθες, εν αναμονή και των εξελίξεων που θα σηματοδοτήσει ο καθορισμός και η ανακοίνωση τιμής από τη διοίκηση της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ.
 
 Υπερβεντέμα στον νομό Χανίων
 
 Οι βροχές ήταν καθοριστικής σημασίας φέτος και μάλιστα έπεσαν στον νομό σε κρίσιμα στάδια για την παραγωγή του ελαιοκάρπου. Οι καιρικές συνθήκες στον νομό Χανίων, σε συνδυασμό με την έντονη ενασχόληση των Χανιωτών ελαιοπαραγωγών με την ελαιοκαλλιέργεια, αφού μέχρι και πρόσφατα πότιζαν τις ελιές τους, έκαναν τον νομό Χανίων φέτος να έχει πρωτοπορήσει, να έχει ξεχωρίσει σε ολόκληρο το νησί και να ετοιμάζεται να βγάλει ίσως και 25.000 τόνους λαδιών πολύ καλής ποιότητας.
 
Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας Βασίλης Κουτσαυτάκης, ο οποίος αποκάλυψε προσωπικές του και διασταυρωμένες πληροφορίες, που θέλουν τις πρώτες τιμές στο χύμα ελαιόλαδο να κυμαίνονται από 2,70 έως 2,85 ευρώ το κιλό μέχρι την οξύτητα των τριών γραμμών. Και αν λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για χύμα λάδι, ο ίδιος θεωρεί πως η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ μπορεί να ξεκινήσει από τα 3 ευρώ την αγορά του φρέσκου ελαιολάδου για τις ανάγκες του τυποποιημένου προϊόντος, αφού πάντα στο τυποποιημένο ελαιόλαδο οι τιμές παραγωγού είναι ανώτερες από αυτές στο φρέσκο.
 
 «Εμείς ως Συνεταιρισμός δεν έχουμε καθορίσει ακόμα τις τιμές στο φρέσκο λάδι, ενώ περυσινό δεν έχουμε ούτε κιλό», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γραμβούσας, προσθέτοντας ότι «στην πολιτική μας είναι να πληρώνουμε με εκκαθάριση τους παραγωγούς μας. Δίνουμε, δηλαδή, μια προκαταβολή και στο τέλος της περιόδου πληρώνουμε την εκκαθάριση»...
 
 Για τις τιμές που έχουν δοθεί στον νομό Χανίων στο φρέσκο λάδι, ο συνεταιριστής μας είπε πως «η οροφή είναι στα 2,80 με 2,85 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. Αυτή είναι η εικόνα μου και διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Προέρχεται όμως από διασταυρωμένες πληροφορίες. Ορισμένοι έχουν δώσει και 2,70 ευρώ το κιλό. Από 2,70 έως 2,85 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές σε επίπεδο νομού Χανίων».
 
 Ο Βασίλης Κουτσαυτάκης προσθέτει, εξάλλου, ότι τα περυσινά λάδια κάνουν ζημιά στα φρέσκα. «Εγώ εκτιμώ ότι οι έμποροι του εξωτερικού παζαρεύουν το λάδι της Κρήτης, βάζοντας όρους “θα σου πάρω το φρέσκο, θα σου πάρω και λίγο παλιό, και θα τα βρούμε στις τιμές. Θα σου πάρω χαμηλότερα το φρέσκο σε σχέση με το παλιό”. Γίνονται κάποιες τέτοιες κινήσεις. Αν δεν υπήρχε καθόλου παλιό λάδι, τα πράγματα θεωρώ θα ήτανε διαφορετικά»...
 
 Ο ίδιος θεωρεί αρνητικό και τον παράγοντα των προσμείξεων περυσινού και φετινού ελαιολάδου, ενώ θεωρεί σίγουρο ότι τα αδασμολόγητα τυνησιακά λάδι, που περιμένουμε να μπουν και φέτος στην ελληνική αγορά λόγω διακρατικών συμφωνιών, δε θα “εμφανιστούν” σε κανένα ράφι ως... τυνησιακά, αλλά θα χρησιμοποιηθούν σε παράνομες νοθείες, οι οποίες όταν γίνονται «την πληρώνουμε όλοι»!
 
 Για τον στόχο εκκίνησης από τα 3 ευρώ το κιλό στο ελαιόλαδο που πάει για τυποποίηση, ο Βασίλης Κουτσαυτάκης είπε πως αυτός είναι εφικτός.
 
«Μην ξεχνάτε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες είχαμε τιμή παραγωγού 3,90 και 4 ευρώ το κιλό στην έναρξη της εμπορίας. Και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα 3,40 έως 3,50 ευρώ το κιλό, πριν αρχίσει η πτώση των τιμών από το Πάσχα και μετά».
 
Και ξεκαθάρισε πως, «όταν αρχίσουν να γίνονται οι αγοραπωλησίες σε πολύ φρέσκο λάδι, θα αρχίσουν οι τιμές να πέφτουν. Αλλά δε θεωρώ ότι θα έχουμε φέτος μεγάλες μειώσεις. Όμως, αν πάμε στα 3 ευρώ και λίγο παραπάνω, θα είναι τιμές πολύ καλές για τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή»...
 
 Ο κ. Κουτσαυτάκης κατέληξε λέγοντας πως από ’κει και πάνω δε θα μπορεί μετά ο καταναλωτής να αγοράσει το κρητικό ελαιόλαδο και θα προσφύγει στα σπορέλαια, κάτι που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση σε βάρος του προϊόντος.
 
Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού στο περυσινό ελαιόλαδο κυμαίνονται από 2,60 έως 2,90 ευρώ το κιλό, με μια μέση τιμή παραγωγού στα 2,70 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 30ής/10/2018 (www.sedik.gr), συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στο Μπάρι στα 5,95 ευρώ το κιλό, με έναν μέσο όρο τα 5,17 ευρώ το κιλό. Στην Ισπανία, επίσης, αυξάνονται οι τιμές παραγωγού. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο φτάνει τα 3,60 ευρώ το κιλό.
 
 Ρέθυμνο- Βελτιώνονται οι οξύτητες στον νομό
 
«Τώρα που αλέθονται οι ελιές μας, οι οξύτητες δεν ξεπερνούν τις 5 με 7 γραμμές το κιλό», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
 
«Στο περυσινό ελαιόλαδο, οι τιμές έχουν κατέβει στα 2,60 ευρώ το κιλό. Αν επιβεβαιωθούν όμως οι πληροφορίες από τα Χανιά για το φρέσκο λάδι, δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε φέτος από τα 3 ευρώ το κιλό»...
 
Ο συνδικαλιστής τόνισε ακόμη ότι κάτω από τα 3 ευρώ, με δεδομένη τη μικρή παραγωγή στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, οι ελαιοπαραγωγοί δε θα πληρωθούν ούτε τον κόπο τους, ούτε και θα καλύψουν καν τα έξοδα ελαιοσυλλογής.
 
 
neakriti.gr