Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και επιχειρήσεις σε Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό

11:10 π.μ. - Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019
11:08 π.μ. - Κυρ, 04/10/2019
Image: Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και επιχειρήσεις σε  Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό

Τελευταία στιγμή σώθηκαν 4 παιδιά από τα νερά του Καλαμοκανιά

Τις πληγές τους μετρούν κάτοικοι του Μακρύ Γιαλού από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ως και το Σάββατο το πρωί. Ζημιές υπέστησαν οικίες, χωράφια, θερμοκήπια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις και γενικότερα το παραλιακό μέτωπο της περιοχής όπου μάλιστα κατέληξαν πολλές ποσότητες φερτών υλικών κυρίως καλάμια. 

 
Ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Βρυγιωνάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για την κατάσταση ως έχει σήμερα Δευτέρα τρεις  μέρες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σημείωσε καταρχάς ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ωστόσο άνθρωποι κινδύνευσαν και σε συνεργασία με την πυροσβεστική, υπηρεσιών και εθελοντών απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι ενώ την τελευταία στιγμή σώθηκαν 4 παιδιά από τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από τον Καλαμοκανιά. 

 
Ο αντιδήμαρχος στάθηκε στις σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο και κυρίως στην αγροτική οδοποιία. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση περιοχών και γίνεται προσπάθεια για την αποκατάσταση τους. Ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην άρδευση από τις ζημιές στα δίκτυα. Πρόσθεσε ότι οι δρόμοι προς τα χωριά έχουν διανοιχθεί όμως ο καθαρισμός δρόμων συνεχίζεται γιατί οι κατολισθήσεις είναι πάρα πολλές σε όλο το δίκτυο.

 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Βρυγιωνάκη:


 
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη υπεύθυνη πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν στα δυτικά του δήμου όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο ύψος του Χριστού με μια μεγάλη κατολίσθηση που έχει ως συνέπεια να αποκοπεί η πρόσβαση προς Μεταξοχώρι. Για τον δρόμος Μάλλες Χριστός θα πρέπει να παρέμβει η περιφέρεια με ειδικά μηχανήματα. Εξαιτίας της κατολίσθησης υπάρχει πρόβλημα σε κολώνα της ΔΕΗ με συνέπεια η περιοχή της Αγίας Παρασκευής να έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 










 
Οι λιγοστοί άνθρωποι που ζουν στις περιοχές αυτές είναι καλά στην υγεία τους και υπάρχει συνεχώς επικοινωνία μαζί τους.  Πρόσθεσε ότι άνοιξαν ο δρόμος από Μάλλες προς Μύθους και  από Σελάκανο προς Μάλλες ενώ γίνεται προσπάθεια διάνοιξης του δρόμου από Καβούσι προς αρχαία ελιά  Αύγο  ως τη  Θρυπτή. Προβλήματα παρουσιάζονται στην ύδρευση ειδικά στην περιοχή της Γρα Λυγιάς που για τρεις ημέρες είναι χωρίς νερό.  Αλλά  και στις Μάλλες στο σημείο των γεωτρήσεων.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Ρουμελιωτάκη:



Και οι δυο αντιδήμαρχοι συνέστησαν την προσοχή των πολιτών ειδικά εάν θέλουν να μετακινηθούν στα ορεινά του δήμου  καθώς υπάρχει κίνδυνος στο οδόστρωμα  από τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί χωρίς να αποκλείουν και έκτακτες μιας και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέα κακοκαιρία από σήμερα το απόγευμα και μετά.


κεντρική φωτό από kreta Μακρυγιαλός