Μικτό σύστημα αποζημιώσεων προωθείται για τους αγρότες της Κρήτης

1:17 μ.μ. - Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020
01:02 μ.μ. - Παρ, 07/17/2020
Image: Μικτό σύστημα αποζημιώσεων προωθείται για τους αγρότες της Κρήτης

Σε ένα μικτό σύστημα αποζημιώσεων των αγροτών προσανατολίζονται κυβέρνηση και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε ένα μικτό σύστημα αποζημιώσεων των αγροτών προσανατολίζονται κυβέρνηση και Υπουργείο Αγροτικής Ανάτπυξης, αναφορικά με τις καταστροφές που υπήρξαν στην Κρήτη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης συνάντησε τους αγρότες της Κρήτης στο Υπουργείο ξανά, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις, αλλά και να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να στοιχειοθετηθούν αποζημιώσεις.

Όπως ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η διαδικασία για την υποβολή του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της, στο πλαίσιο της οποίας θα συμμετέχει από την Κρήτη και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Πέρα όμως από την υποβολή φακέλου, φαίνεται πως προχωρά η αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην κατεύθυνση απόδοσης αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, αγρότες και Υπουργός αποφάσισαν πως υπάρχει μια μερίδα ελαιοπαραωγών που μπορεί να αποζημιωθεί μέσω ΕΛΓΑ, αφού υπήρξαν σχετικές αναγγελίες για χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα.

Οι παραγωγοί επίσης που κατάφεραν να συλλέξουν ελαιόκαρπο, αλλά το προϊόν τους είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, μπορούν να αναζητήσουν αποζημιώσεις μέσω De minimis.

Οι παραγωγοί που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή και δεν κατάφεραν να παράξουν, μπορούν να αξιοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. '

Κάτω από αυτό το πρίσμα, εκτιμάται ότι οι διεκδικήσεις μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένες και να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες απόδοσης αποζημιώσεων.

Την ίδια στιγμή, η δημιουργία του φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει κομβικής σημασίας αφού μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο.

ekriti.gr