Νομοσχέδιο «ανάσα» για τους αγρότες & τις συνεταιριστικές οργανώσεις

6:48 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019
06:07 μ.μ. - Δευ, 01/48/2019
Image: Νομοσχέδιο «ανάσα» για τους αγρότες & τις συνεταιριστικές οργανώσεις

Φέρνει εντός των ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης

Νομοσχέδιο - «ανάσα» για την προστασία της περιουσίας των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, το οποίο περιμένουν με μεγάλη αγωνία οι συνεταιριστές, φέρνει εντός των ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Μαζί με τους συνεταιρισμούς, θα καταθέσει και το συνδικαλιστικό νομοσχέδιο, ώστε να επιλυθούν μείζονα προβλήματα εκπροσώπησης των αγροτοκτηνοτρόφων, μέσα από μεγάλα συνδικαλιστικά σχήματα και όχι μέσα από την πολυδιάσπαση που χαρακτηρίζει σήμερα τον αγροτοσυνδικαλισμό σε επίπεδο χώρας.
 
Την πληροφορία αυτή, επικαλούμενος πηγές μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αποκάλυψε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
 
Αναλυτικότερα, είπε ότι «εντός ολίγων ημερών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος συνεταιριστικός - συνδικαλιστικός νόμος. Μέσα από αυτόν τον νόμο περιμένουμε τη διασφάλιση της περιουσίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Είτε είναι κατασχεμένη, είτε οι συνεταιρισμοί χρωστάνε σε τράπεζες, είτε χρωστάνε σε δημόσια ταμεία, δε θα μπορούν να περάσουν πλέον σε χέρια ιδιωτών. Θα φτιαχτούν νέα συνεταιριστικά σχήματα, που θα μπορέσουν να έχουν τις περιουσίες των παλιών συνεταιρισμών και να τις διαχειρίζονται για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό διότι οι περιουσίες συνεταιρισμών είναι “περιουσίες γενεών” με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο».
 
Ο Μύρων Χιλετζάκης μετέφερε επίσης την πληροφορία του ότι οι σημερινές Α.Ε. (πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) θα μετατραπούν σε πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις. Θα έχουν δηλαδή φυσικά τους πρόσωπα, τους αγρότες, οι οποίοι και θα εκλέγουν τις διοικήσεις τους.
 
Για τον αγροτικό συνδικαλισμό, το νομοσχέδιο προβλέπει μία ομοσπονδία ανά περιφερειακή ενότητα και ένα συλλογικό όργανο σε όλη την Ελλάδα που θα τις εκπροσωπεί.
 
 
neakriti.gr