Ο Ι. Πλακιωτάκης ζητά άμεση αποζημίωση των πληγέντων σε Ιεράπετρα και Σητεία

8:53 π.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018
08:01 π.μ. - Τετ, 31/53/2018
Image: Ο Ι. Πλακιωτάκης ζητά άμεση αποζημίωση των πληγέντων σε Ιεράπετρα και Σητεία

Ερώτηση προς Υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Έφη Αχτσιόγλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων των Δήμων Ιεράπετρας και  Σητείας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την περιοχή. Αναφέρει:
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελεί για το Νομό Λασιθίου και ειδικότερα για το Δήμο Ιεράπετρας αλλά και το Δήμο Σητείας οι εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές οι οποίες προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα θυελλωδών ανέμων που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή.
 
Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, σε υποδομές, σε ιδιωτικές περιουσίες, και στην αγροτική παραγωγή. Όπως ενημερώθηκα από τους υπεύθυνους κατά την επίσκεψή μου στις πληγείσες περιοχές, οι πρώτες εκτιμήσεις αποτυπώνουν ολοσχερή καταστροφή σε περίπου 300 στρέμματα θερμοκηπίων, αντίστοιχα μερική καταστροφή σε περίπου 800 στρέμματα θερμοκηπίων. Ενδεικτικά, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η καταγραφή των καταστροφών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά η έκταση των ζημιών είναι τεράστια.
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την άμεση επέμβαση των υπευθύνων ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από το ακραίο καιρικό φαινόμενο και να ανακουφισθούν οι πληγέντες από την πρωτοφανή καταστροφή που σάρωσε τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας. Τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια Κρήτης, απέστειλαν επείγοντα έγγραφα ώστε η περιοχή να χαρακτηρισθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Οι πληγείσες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας και του Δήμου Σητείας αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που καθιστά άμεσο τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος βρίσκεται γενικότερα σε δυσμενή κατάσταση και από την ανεύθυνη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης .
 
Ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη, ούτε για τις καταστροφικές φωτιές του 2016 που κατέστρεψαν την παραγωγή τους  και βιώνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, ώστε να εμπλουτισθεί το άδειο Φράγμα Μπραμιανών.
 
Ερωτούνται οι Υπουργοί ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε από κοινού ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες των Δήμων  Ιεράπετρας και Σητείας;