Οι αγρότες της Κρήτης τα «λένε» σήμερα με Βορίδη για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις

12:35 μ.μ. - Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020
12:02 μ.μ. - Πέμ, 06/35/2020
Image: Οι αγρότες της Κρήτης τα «λένε» σήμερα με Βορίδη για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και συνεταιριστικό νομοσχέδιο στην ατζέντα της συνάντησης

Το μέλλον των κρητικών επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια σειρά θεμάτων όπως το συνεταιριστικό νομοσχέδιο που απασχολεί έντονα τους Έλληνες συνεταιριστές, και πολύ περισσότερο τη μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, που δεν είναι άλλη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Μάκη Βορίδη τα αγροτικά στελέχη του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της ΕΑΣ Ηρακλείου θα βρίσκεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο γραφείο του κ. Βορίδη, με σημαντικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του, εκφράζοντας καταρχήν τον προβληματισμό του για το Brexit και για το τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων και των αγροτικών αποζημιώσεων.

«Ο προβληματισμός μας σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και το Brexit έχει να κάνει με τις αγροτικές ενισχύσεις, είτε αυτές αφορούν τον πρώτο πυλώνα είτε και τον δεύτερο που είναι τα αναπτυξιακά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδινε χρήματα στον ευρωπαϊκό κουμπαρά για να μοιράζονται στις ευρωπαϊκές χώρες που τα είχαν ανάγκη. Σήμερα όμως αυτά τα χρήματα φεύγουν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού έχουμε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Και θα φέρουμε ως παράδειγμα τον φάκελο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης βάσει του Νόμου 1308 του 2013, που θα περιλαμβάνει κονδύλια μειωμένα γιατί δε θα συνεισφέρει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την απουσία της Αγγλίας, λοιπόν, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να την καλύψουν άλλα κράτη-μέλη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ισορροπία σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις αγροτικές αποζημιώσεις και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Έτσι, λοιπόν, αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ενώ οι συνεταιριστές θα του θέσουν και το ζήτημα της δημιουργίας ενιαίου φορέα για το κρητικό ελαιόλαδο, που, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει ήδη αποφασιστεί ομόφωνα από το σύνολο των ΕΑΣ στο νησί μας.

Οι προτάσεις της ΕΑΣΗ

«Οι τρεις βασικές προτάσεις της ΕΑΣΗ στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ελαιοκομία και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου, συν οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών και πού βρίσκεται ο φάκελος. Το δεύτερο θέμα είναι ο συνεταιριστικός νόμος, που μας αφορά άμεσα, γιατί είμαστε η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση της χώρας. Και μας αφορά άμεσα και το τι μέλλει γενέσθαι με τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Και ήδη έχουν σταλεί επιστολές σε πάρα πολλούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, με τις οποίες γίνεται σαφές ότι αδρανοποιούνται και κλείνουν πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις. Και το τρίτο και πιο σημαντικό θέμα, που θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί στο υπουργείο και θα δώσουμε και γραπτές προτάσεις τις επόμενες μέρες, είναι η νέα προγραμματική περίοδος...».

Μύρων Χιλετζάκης: «Αδικημένα αμπέλια και ελιές»

Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, «η ελιά και το αμπέλι, που είναι η “ναυαρχίδα” μας και αποτελούν τις παραδοσιακές καλλιέργειες του νομού Ηρακλείου, είναι τα πιο αδικημένα τα τελευταία 7 χρόνια. Με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχαμε μία μείωση της τάξεως του 50% στην αγροτική επιδότηση των ελαιοκαλλιεργητών και των αμπελουργών. Χρειαζόμαστε μια στήριξη σαν νομός. Η ΕΑΣΗ έχει επενδύσει στην ελιά και το σταφύλι. Και είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για τους τομείς αυτούς».

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης έφερε ως παράδειγμα την κρητική σουλτανίνα. «Η “ξανθιά αρχόντισσα” δεν είχε συμπεριληφθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Τώρα θέλουμε να συμπεριληφθεί και να μπει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις...».

neakriti.gr