Όλες οι απαντήσεις για τα εμβόλια covid από τον Π. Σαρρή καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

11:36 π.μ. - Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
11:05 π.μ. - Πέμ, 06/36/2021
Image: Όλες οι απαντήσεις για τα εμβόλια covid από τον Π. Σαρρή καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Πως θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Επιστροφή των μαθητών στις τάξεις από τη Δευτέρα 10 Μαϊου και αυτή τη φορά όχι μόνο για τους μαθητές των Λυκείων αλλά και των νηπιαγωγείων, δημοτικών και Γυμνασίων. Η επιστροφή γίνεται με την διενέργεια self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Επίσης ανοίγουν τα φροντιστήρια για τα σχολικά μαθήματα αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών , ενώ κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του δήμου Ιεράπετρας, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι τα self τεστ είναι χρήσιμο εργαλείο όταν εφαρμόζεται σωστά. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στη διαδικασία της δειγματοληψίας και θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης με τη βοήθεια βέβαια και των γονέων ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό ο κ. Σαρρής τόνισε για μια ακόμα φορά τη σημασία του, προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί ώστε ο καθένας μας να προστατεύσει τον εαυτό του, τους δικούς του ανθρώπους, όλους μας. Όσοι εμβολιαστούν θα επιστρέψουν πιο γρήγορα σε μια κανονικότητα. Ο ιός υπάρχει, δεν θα σταματήσουν από τη μια στιγμή στην άλλη οι νοσηλείες. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι αρνητές και εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ιός κυκλοφορεί, κινείται ανάμεσα στους ανθρώπους και μπορεί να μεταλλαχθεί και να χρειαστούν νέο κύκλοι εμβολιασμού. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής.

Σχετικά με την δημιουργία ενός φαρμάκου είπε πως η δημιουργία ενός φαρμάκου είναι πολύ πιο δύσκολη από την δημιουργία ενός εμβολίου. Υπάρχουν χρόνια τώρα ασθένειες πχ. μαγουλάδες, ιλαρά που υπάρχουν εμβόλια και δεν υπάρχουν φάρμακα, ενώ για άλλες πχ ερπητα υπάρχει ένα μόνο φαρμακο.

Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στην Ιεράπετρα είπε ότι τα 102 περίπου κρούσματα είναι αυτά που έχουν διαγνωσθεί από το νοσοκομείο. Υπάρχουν όμως και κρούσματα που έχουν καταγραφεί από ιδιωτικά εργαστήρια ή που διαγνώσθηκαν σε άλλο νοσοκομείο. Μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις που πολίτες δεν πήγαν να κάνουν τεστ γινάτι είχαν ήπια συμπτώματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πίσω από 1 κρούσμα υπάρχουν με 8 - 10 μη διαγνωσμένα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και θανάτους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε και να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς, επεσήμανε.