Ολονύκτια μάχη πυροσβεστών - κατοίκων με τις φλόγες στις Μαριές Ζακύνθου

9:06 π.μ. - Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017
09:08 π.μ. - Δευ, 28/06/2017
Image: Ολονύκτια μάχη πυροσβεστών - κατοίκων με τις φλόγες στις Μαριές Ζακύνθου

Στις αυλές των σπιτιών έφτασε η φωτιά στην Ζάκυνθο - Δόθηκε εντολή εκκένωσης στις Μαριές - Δεν απομακρύνθηκανοι κάτοικοι

Ανεξέλεγχτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στην Ζάκυνθο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. 
 
Σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο στο χωριό Μαριές για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης χθες το βράδυ μιας και η φωτιά πλησίασε απειλητικά τον οικισμό. 
 
Παρά την εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς οι φλόγες είχαν φθάσει στις παρυφές του χωριού, οι κάτοικοι παρέμειναν κοντά στα σπίτια τους. Μαζί τους και σχεδόν ολόκληρη η πυροσβεστική δύναμη που υπήρχε στην περιοχή.
 
Οι πυροσβέστες υποχώρησαν από το μέτωπο, αφήνοντας τις φλόγες να καίνε το δάσος και πήραν θέσεις μέσα στο χωριό.
 
Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα σπίτια και τελικά τα κατάφεραν.
 
Μόνο μια κατοικία που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, κάηκε.
 
Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε την πυρκαγιά να μαίνεται στο πευκόφυτο δάσος, ωστόσο να μην απειλεί πια το χωριό.
 
Στη μάχη της πυρόσβεσης πέφτουν πλέον και τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις για των επίγειων δυνάμεων.
 
Νέες φωτιές σε απόσταση ενός χιλιομέτρου
 
Τις δραματικές ώρες που πέρασαν κάτοικοι και πυροσβέστες στο χωριό Μαριές το βράδυ της Κυριακής προκάλεσαν οι νέες φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή αργά το απόγευμα. 
 
Συγκεκριμένα, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς στις Μαριές είχε οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από μάχη άνω των 24 ωρών, τρεις νέες εστίες φωτιάς ξέσπασαν σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το βασικό μέτωπο.
 
Το γεγονός «αναζωπύρωσε» τις καταγγελίες για εμπρησμό. Οι τοπικές αρχές υπενθυμίζουν ότι από την αρχή του καλοκαιριού έχουν ξεσπάσει περίπου 80 φωτιές στη Ζάκυνθο.
 
Σημειώνεται ότι χθες το μεσημέρι ο πιλότος ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου είδε δύο άτομα να προσπαθούν να ανάψουν φωτιές. Ο πιλότος το ανέφερε και η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.
 
Δεν έχει γίνει σαφές εάν τα δύο άτομα εντοπίστηκαν, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει μία ή δύο προσαγωγές.
 
 
 
Πηγή: tovima.gr