Ομιλία Θραψανιώτη για το νομοσχέδιο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

12:00 μ.μ. - Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
12:07 μ.μ. - Πέμ, 12/00/2018
Image: Ομιλία Θραψανιώτη για το νομοσχέδιο Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

Δείτε το βίντεο

Κυρίες  και κύριοι Βουλευτές,
 
ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. 
Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα προϊόν ευαίσθητο αφού εξαρτάται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες.
Ο βασικότερος είναι η πολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τους πολέμους, τις εντάσεις, τις προσφυγικές ροές και τις πολιτικές κρίσεις σε γειτονικές χώρες, η χώρα μας παρέμεινε ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Αυτό είναι μια σπουδαία οικονομική συνέπεια της πολιτικής διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλη την περιοχή. 
Πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά, τις συνέπειες που έχουν οι άναρθρες πολεμικές και ακραία εθνικιστικές κραυγές όταν ακούγονται στο εσωτερικό της χώρας.
 
Ταυτόχρονα ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μεγάλη, διεθνή οικονομική δραστηριότητα, που ελέγχεται από μεγάλα συμφέροντα, ταξιδιωτικά γραφεία ολιγοπωλιακου χαρακτήρα, που μπορούν εύκολα να χειραγωγούν τις ροές, να είναι δηλαδή είναι κατευθυνόμενος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον λεγόμενο “μαζικό τουρισμό”, που κυριαρχεί και στη χώρα μας.
Είναι ανάγκη λοιπόν, σ' ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, η πολιτική μας στον τουρισμό να αναδείξει και να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα για εκείνον που αναζητά κάτι διαφορετικό, ώστε να καταστεί ελκυστικός, ανταγωνιστικός, βιωματικός και άρα βιώσιμος.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το παρόν σχέδιο νόμου, που συζητούμε σήμερα κυρίες  και κύριοι Βουλευτές, και μαζί με το επικείμενο σχέδιο νομού που θα αφορά την τουριστική εκπαίδευση δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάδειξη και θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.
 
  Η διασύνδεση δραστηριοτήτων του τουρισμού με τομείς της οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, η γεωστρατηγικη της θέση, η μακραίωνη Ιστορία της, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον αλλά και η παραδοσιακή αντίληψη της φιλοξενίας δημιουργούν το πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας. 
Επιτρέψτε μου όμως, κυρίες  και κύριοι Βουλευτές, μια σύντομη αναφορά για το Λασίθι.
Ξέρετε κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο το εξής. Η Κρήτη έχει τέσσερις νομούς τους εξής τρεις Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, και δυστυχώς έχει βάση. Το Λασίθι υπολείπεται σε υποδομές τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ.
Διαθέτει όμως ένα θαυμάσιο, παρθένο, φυσικό περιβάλλον, με σημαντικά μνημεία, τόσο αρχαιολογικά όσο και φυσικά, όπως προστατευόμενες περιοχές Νατούρα, τη Νήσο Χρυσή, το μοναδικό φοινικόδασος Βάι, το γεωπάρκο Σητείας, ένα από τα τέσσερα γεωπάρκα της Ελλάδας, ενταγμένο στα παγκόσμια γεωπάρκα της ΟΥΝΕΣΚΟ, το σπήλαιο στο Οροπέδιο Λασιθίου που γεννήθηκε ο Δίας, αλλά και μινωικά ανάκτορα, όπως η Ζάκρος και ο Πετράς στη Σητεία, η Σπιναλόγκα, δεύτερος σε επισκεψιμότητα τόπος προορισμού στην Κρήτη μετά την Κνωσό, και υποψήφια για ένταξη στα παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Το Λασίθι αποτελεί σημαντικό τόπο προορισμού, ιδιαίτερα ο Άγιος Νικόλαος, που υπήρξε πρωτοπόρος στον τουρισμό μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να διαθέτει υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη προγραμματίζονται και υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον επενδύσεις σε όλο το νομό, που προβλέπεται να προσεγγίσουν το ένα δις Ευρώ.
Έχει την δυνατότητα να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Η δημιουργία του νέου Αεροδρομίου, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία, η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Σητείας αποτελούν προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε να μην καταστρέψουμε αυτό το υπέροχο σύνολο, αναπτύσσοντας δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με το περιβάλλον και το τοπίο. Να σεβαστούμε και να τηρήσουμε την προστασία του τοπίου, που με έμφαση αναδεικνύει για πρώτη φορά το νέο χωροταξικό της Κρήτης. 
Ο Τουρισμός όμως δεν είναι μόνο οι υποδομές, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός, η διατροφή κλπ.
  Είναι κυρίως οι άνθρωποι που τον υπηρετούν. Οι άνθρωποι των περιφερειακών και τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων πηγών εσόδων, νέας επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μ' αυτή την έννοια οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να διαχέονται σε όλη την κοινωνία.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με αξιοπρεπείς μισθούς, με κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, πρακτικές οι οποίες εκτός από το γεγονός ότι καταπατούν κεκτημένα δικαιώματα, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις.
Στο Λασίθι, ακόμα και την εποχή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, διατηρήθηκε η Τοπική Σύμβαση Εργασίας στο τουρισμό, αν και δεν τηρήθηκε από όλους. Σήμερα, με την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, που καθιερώθηκε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μπορούμε να περιμένουμε μια πολύ πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Αυτός ο ξεχωριστός πλούτος του Λασιθίου μπορεί ιδιαίτερα να αξιοποιηθεί με το παρόν νομοσχέδιο, που θέτει εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για την κατηγοριοποίηση, την αδειοδότηση και τον τρόπο λειτουργίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, δημιουργώντας παράλληλα ένα φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον και για επιχειρηματικά βήματα σε ειδικές πλέον μορφές τουρισμού. 
Η ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μπορούν να διευρύνουν την τουριστική περίοδο και να μειώσουν το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που προκαλεί η εποχικότητα, που χαρακτηρίζει το κυρίαρχο μαζικό μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”. 
Συγχρόνως μπαίνουν και τα νομοθετικά πλαίσια εκσυγχρονίζοντας και καλύπτοντας τα κενά προηγούμενων ετών.
Σαν παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρθώ στο άρθρο 4, όπου οριοθετείται ο τουρισμός υπαίθρου ο οποίος περιλαμβάνει τον αγροτουρισμό, οινοτουρισμό, τις περιηγητικές διαδρομές και τον αλιευτικό τουρισμό, είδη τουρισμού τα οποία τα τελευταία χρόνια βοηθούν ακόμα περισσότερο στη ανάδειξη τοπικών προϊόντων και στοιχείων και εικόνων της ελληνικής φύσης αλλά και της γενικότερης κουλτούρας της υπαίθρου μας
Τέλος επιτρέψτε μου από αυτό εδώ το βήμα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Υπουργό Τουρισμού κυρία Κουντουρά που έκανε αποδεκτή την τροπολογία σχετικά με τις έδρες των Ανώτερων Τουριστικών Σχολών, που ιδιαίτερα στο Λασίθι και τον Άγιο Νικόλαο είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία για το μέλλον της Σχολής.