Ομόφωνα το Δημ. Συμβούλιο Ιεράπετρας ζητά τη στήριξη των πληγέντων από την πολιτεία

10:39 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018
10:01 π.μ. - Δευ, 29/39/2018
Image: Ομόφωνα το Δημ. Συμβούλιο Ιεράπετρας ζητά τη στήριξη των πληγέντων από την πολιτεία

Τι συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ.



Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουάριου Για της καταστροφές που υπέστη η Ιεράπετρα και παραγωγοί της εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων με θυελλώδεις ανέμους να προκαλούν σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες. Κατά τις τοποθετήσεις  όλοι διαπίστωσαν την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει αρκετοί παραγωγοί αφού καταστράφηκε ολοσχερώς το θερμοκήπιο και  η παραγωγή τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα είχαν καταστραφεί ξανά στην μεγάλη φωτιά του 2016. Στη συνεδρίαση εκτός από τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και  τα μέλη του Δ.Σ. παραβρέθηκαν  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Γουλιδάκης, ο πρώην βουλευτής Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης και η κ. Κ.Τσικαλουδάκη, γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου.  
 
 Ο κ. Δερμιτζάκης πρότεινε με τη βοήθεια της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. να συγκεντρωθεί κάποιο ποσό και να μοιραστεί σε παραγωγούς ως μια  πρώτη βοήθεια. Ο κ. Γουλιδακης εξήγησε γιατί πρέπει η περιοχή να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ποιες διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν.  Από την πλευρά των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων ο  κ. Γιώργος Προϊστάκης ζήτησε να προβάλουμε και να αναδείξουμε  όσο μπορούμε την έκταση της καταστροφής μιας και  η πολιτική εκπροσώπηση είναι ανεπαρκής. Ακόμα πρότεινε να γίνει κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με αγροτικούς φορείς της Βορείου  Ελλάδος. Ο κ. Μιχάλης Μαχαιράς υιοθέτησε την πρόταση να ικανοποιηθούν τα  οικονομικά αιτήματα των αγροτών, Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα πρέπει η αρχή να γίνει από το δήμο και πρότεινε  οι πληγέντες να μην πληρώνουν στο Δήμο δημοτικά τέλη, μουσική σχολή κλπ. Η κ. Ελένη .Βλάσση είπε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών για πάγωμα πληρωμών σε κράτος και τράπεζες. Ο  κ. Μιχάλης Βγιανιτάκης στην τοποθέτηση του εξέφρασε αρχικά τη λύπη του για τους ανθρώπους που έχασαν ξανά την περιουσία τους, γνωρίζουμε είπε ότι το κράτος αργεί να αποζημιώσει άρα καλά κάνουμε και διεκδικούμε ,τόνισε. Η κ. Μαρία Κοτσιφάκη συμφώνησε με τις μέχρι τώρα κινήσεις του Δήμου λέγοντας ακόμη ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση  το ψήφισμα του Δ. Σ. Πρότεινε επίσης να ξεκινήσουμε κινητοποίηση και να απαιτήσουμε άμεση στήριξη  όλων των  αγροτών  είτε έχουν μικρή είτε μεγάλη ζημιά. Η κ Κοτσιφάκη έβαλε και το θέμα του χαμένου εισοδήματος των έλαιο παραγωγών των Μαλλων.  Ο  αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής αγροτικών θεμάτων κ Αργύρης Πανταζής είπε ότι  250 στρέμματα έχουν πάθει ολική καταστροφής και γύρω στα 800 στρέμματα είναι σύνολο. Πρόσθεσε  ότι  όλος ο δήμος έχει πρόβλημα και μίλησε για την ανάγκη  αλλαγής του  νομικού πλαισίου προκειμένου να εντάσσονται και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στις αποζημιώσεις.  Επίσης  καυτηρίασε το γεγονός ότι στον Άγιο Νικόλαο ήρθε ο κ Κικίλιας για να παραστεί σε εκδηλώσεις κοπής πίτας και δεν έκανε μια βόλτα στην Ιεράπετρα που υπέστη τόση καταστροφή.  
 
Ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Πολίτες εν Δράσει  κ. Νίκος Χανιωτάκης αφού μίλησε για την καταστροφή των παραγωγών από τους ισχυρούς ανέμους  προέβλεψε ότι η Ιεράπετρα θα βιώσει τραγικές καταστάσεις αφού δεν υπάρχει  νερό για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες και οι αγρότες  κινδυνεύουν να φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους ενώ και  ο κ. Ιάκωβος  Μαχαιράς της ίδιας παράταξης πρότεινε να δοθεί στους πληγέντες  προτεραιότητα ένταξης στα Σχέδια βελτίωσης.