Μ. Σπυριδάκης: Όχι άλλη τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας

9:15 π.μ. - Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
09:03 π.μ. - Σάβ, 04/15/2017
Image: Μ. Σπυριδάκης: Όχι άλλη τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας

Τη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ιεράπετρας κατατέθηκε προς ψήφιση η «Έγκριση Μελέτης και υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου «Νέο Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ Ιεράπετρας)» η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κτηρίου 560 τ.μ. και προϋπολογισμού 900.000 Ε στον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού της Ιεράπετρας

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν για την συγκεκριμένη μελέτη η οποία προβλέπει την για ΑΚΟΜΑ μία φορά ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΊΗΣΗ του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, τέσσερεις μέρες (25/03/17) πριν την κατάθεση της στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση.
 
Η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση ήταν αναγκαία λόγω της έλλειψης άλλου δημοτικού χώρου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου και λόγω των στενών χρονικών πλαισίων που υπήρχαν για την εκπόνηση της μελέτης.
 
Όμως κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αποδείχθηκε ότι όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα αλλά και ότι ο «Σύλλογος ΑμεΑ Ιεράπετρας» δεν είχε ενημερωθεί ΚΑΘΟΛΟΥ για την συγκεκριμένη δράση.
 
Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου, σε επαφή που είχα με γονείς παιδιού με ειδικές ανάγκες, ενημερώθηκα ότι ο «Σύλλογος ΑμεΑ Ιεράπετρας» δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την εκπόνηση αυτής της μελέτης.
 
Μόλις ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ ενημερώθηκε για τα δρώμενα, εξέφρασε τη διάθεση του να παραχωρήσει στο Δήμο οικόπεδο που ανήκει στο Σύλλογο για την ανέγερση του κτηρίου.
 
Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει μικρότερη οικοδομική κάλυψη (245τ.μ) αλλά εξυπηρετεί καλύτερα την εύκολη πρόσβαση των ΑμεΑ.στο χώρο τους, δεδομένο που θεωρείται  απαραίτητη προϋπόθεση από τη συγκεκριμένη προκήρυξη.
 
Εξάλλου η μικρότερη οικοδομική κάλυψη θα οδηγούσε σε ένα έργο χαμηλότερου προϋπολογισμού και θα ήταν περισσότερο πιθανή η έγκριση του από την Περιφέρεια Κρήτης αφού για όλη τη Περιφέρεια Κρήτης το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης είναι 2.300.000 Ε.
 
Εάν είχαμε έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο των ΑμεΑ από την 6η Ιανουαρίου του 2017 που οι υπηρεσίες του Δήμου το γνώριζαν τότε ίσως τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά σήμερα.
 
Εφόσον δεν ζητήθηκε η γνώμη του προέδρου των ΑμεΑ κατά την εκπόνηση της μελέτης, ποιών η γνώμη ζητήθηκε;
 
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι το γιατί χωροθετήθηκε ακόμα μία τσιμεντένια κατασκευή στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, αλλά το ΠΩΣ λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή όλων μας και τελικά ΠΟΙΟΣ σχεδιάζει το μέλλον του τόπου μας.
 
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά ότι για την κάθε απόφαση στην οποία λαμβάνουμε μέρος, είτε μικρή είτε μεγάλη είναι, φέρουμε τεράστια ιστορική ευθύνη, γιατί κάποιες τέτοιες αποφάσεις του παρελθόντος πληρώνουμε σήμερα σαν πολίτες της πόλης της Ιεράπετρας που αργοπεθαίνει.
Σπυριδάκης Μιχάλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Δημότης Ιεράπετρας