Π. Σαρρής για self tests στα παιδιά εν όψει ανοίγματος των σχολείων

11:23 π.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
11:04 π.μ. - Πέμ, 01/23/2021
Image: Π. Σαρρής για self tests στα παιδιά εν όψει ανοίγματος των σχολείων

Πόσο αξιόπιστα είναι και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Προβληματίζει η διενέργεια των ατομικών τεστ με πολλά ερωτήματα να προκύπτουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τις αντικειμενικές δυσκολίες λήψης επιχρίσματος από μη ειδικούς αφού ο καθένας θα το κάνει μόνος του και οι γονείς στα παιδιά, αλλά και πως θα αντιδράσει ο καθένας σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Σαρρής δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ανέλυσε μια σειρά παραμέτρων που έχουν να κάνουν με τα συγκεκριμένα τεστ.

Όπως είπε η αξιοπιστία τους δεν είναι υψηλή και το μεγάλο πρόβλημα έγκειται σε αυτά που θα δείξουν λανθασμένα θετικά. Μια τέτοια περίπτωση βέβαια για να επιβεβαιωθεί ως κρούσμα θα πρέπει να γίνει και μοριακό τεστ. Στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται 4 τεστ στο σχολείο και δυο στο σπίτι εβδομαδιαίως. Γίνονται όμως από ειδικούς, από νοσηλευτές. Στη χώρας μας θα γίνεται ένα τεστ ανα εβδομάδα και μάλιστα στα παιδιά θα γίνεται από τον γονέα που δεν είναι ειδικός, δεν έχει τις γνώσεις. Και ο οποίος, γονέας, που δεν είναι ειδικός με ποιες προϋποθέσεις θα υπογράφει υπεύθυνη δήλωση αρνητικού τεστ. Και τι γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που μπορεί κάποιος να είναι θετικός αλλά το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Οπότε αφενός μεν δεν θα φανεί αμέσως αφετέρου δε μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ξανακάνει τεστ θα έχουμε διασπορά. Πρέπει επίσης να δούμε ποια τεστ θα επιλεγούν. Αυτά με λήψη επιχρίσματος από το στόμα ή αυτά από τη μύτη γιατί οι δυσκολίες για το κάθε ένα είναι διαφορετικές, ως προς τον χρόνο έκδοσης αποτελέσματος, την αποτελεσματικότητα, τον τρόπο λήψης κλπ. Το επίχρισμα από τη μύτη πρέπει να ληφθεί με συγκεκριμένο τρόπο και από τη στόμα το άτομο να μην έχει φάει, πιεί, καπνίσει. Ένας άλλος προβληματισμός είναι τι θα κάνει ο πολίτης σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό. Θα το αποκρύψει για ευνόητους, κοινωνικούς κυρίως λόγους; Eάν θέλει να το δηλώσει, πού θα το δηλώσει, δεδομένου ότι η πλατφόρμα δεν έχει ακόμα αναρτηθεί και η επικοινωνία με το ΕΟΔΥ δεν είναι εύκολη διαδικασία. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι εάν και εφόσον τα τεστ γίνουν όπως πρέπει και από ειδικούς, τότε θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Η λύση σε όλα αυτά, στο να βγούμε , να απελευθερωθούμε είναι ο εμβολιασμός που όμως πάει με αργούς ρυθμούς στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σαρρής.

Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εμβόλια που είτε κυκλοφορούν είτε πρόκειται να κυκλοφορήσουν, καλώντας στη συνέχεια τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το άνοιγμα της αγοράς, των μετακινήσεων γιατί εάν δεν προσέξουμε θα έρθουν δύσκολες μέρες καθώς δεν έχουμε το σύστημα υγείας εκείνο που θα μπορέσει να αντέξει το βάρος.