Πάνω από 300 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο

8:19 π.μ. - Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
08:02 π.μ. - Πέμ, 20/19/2020
Image: Πάνω από 300 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο

Επίσης βρέθηκαν σε ακτές 43 πρόσφυγες - μετανάστες στη Λέσβο, 33 στη Χίο και 46 στη Σάμο

Πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή από χθες στις 07.00 ως σήμερα την ίδια ώρα σε περιστατικά έρευνας – διάσωσης εντοπίστηκαν 34 πρόσφυγες – μετανάστες στην Αλεξανδρούπολη, 7 στη Χίο, 108 στη Σάμο (σε δυο περιστατικά) και 35 στη Κω.

Επίσης βρέθηκαν σε ακτές 43 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λέσβο, 33 στη Χίο και 46 στη Σάμο.

Την ίδια στιγμή, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει για τις κλειστές δομές στα νησιά. Το φιτίλι στη νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου «άναψε» η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη προσεχή Δευτέρα πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.

Για άλλη μια φορά οι τοπικές Αρχές των νησιών βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς, όπως φαίνεται, δεν είχαν εικόνα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, ελπίζοντας μάλιστα πως θα προηγηθεί διάλογος με την κυβέρνηση, μετά και την ανακοίνωση του «φρένου» των επιτάξεων χώρων.

hxonews

Από την άλλη πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε πως τα νησιά δεν αντέχουν άλλες δομές, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία νέα δομή στα νησιά που ήδη «ασφυκτιούν» από τις μεταναστευτικές ροές. «Θα μας βρουν μπροστά τους, εάν επιχειρήσουν να φτιάξουν νέα κέντρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως το «πάγωμα» των επιτάξεων και ο διάλογος με τους νησιώτες δεν οδηγεί, σε καμία περίπτωση στην αναστολή της δημιουργίας των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

in.gr