Παραγκαμιάν για Χρυσή: Η επόμενη μέρα για την σωτηρία της Χρυσής

12:08 μ.μ. - Τρίτη, 3 Μαΐου 2022
12:05 μ.μ. - Τρί, 03/08/2022
Image: Παραγκαμιάν για Χρυσή: Η επόμενη μέρα για την σωτηρία της Χρυσής

Οι δράσεις μετά την αυτοψία – καταγραφή

Τα προβλήματα και οι καταστροφές, που κατέγραψε η αυτοψία στο νησί Χρυσή ανέλυσε ο κ. Παραγκαμιάν.

Μετά την κατεδάφιση σε 20 ''καβάτζες'', όπως είπε χαρακτηριστικά και με την απομάκρυνση υλικών κατεδάφισης, άρχισε να αλλάζει το τοπίο στην πολύπαθη Χρυσή. Η απομάκρυνση των υλικών, από τις κατεδαφίσεις να είναι στις 10 Μαΐου ( λόγω της παράτασης, που ζήτησε ο εργολάβος), που μαζί με άλλου τύπου απορρίμματα, όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες, χιλιόμετρα λάστιχων άρδευσης κάνει επιτακτική την ανάγκη για να δράσουμε γρήγορα.

Άλλα θέματα, που αναδείχτηκαν μετά την επίσκεψη – αυτοψία στη Χρυσή είναι και το ΣΧΟΑΠ, που ορίζει ανώτατη δόμηση τα 120 τ.μ. και το ένα, νόμιμο σπίτι έχει παραβιάσει το ΣΧΟΑΠ με πολλές επεκτάσεις το ίδιο και το πυροφυλάκειο.

Σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα στο νησί ανέφερε ένα ξενικό μεν, αλλά με έναν αιώνα παρουσίας του νέο είδος θάμνου, που παραδόξως είδαμε να έχει μια επιθετικότητα απέναντι στους κέδρους με αποτέλεσμα την ξήρανση τους, καθώς και μεγάλες καταστροφές, από τα 25 χλμ δρόμων, στο ριζικό σύστημα των δένδρων. Πάντως, όπως ανέφερε, ο κ. Παραγκαμιάν λαγούς, η κατσίκια δεν είδαν, αλλά βέβαια με μία επίσκεψη και τόσα στην ατζέντα για καταγραφή θα χρειαστούν και άλλες επισκέψεις.

Αναζήτηση μοντέλου διακυβέρνησης για το νησί είναι το ζητούμενο και στην αναζήτηση αυτή θα μπορούν να κληθούν και άλλοι, όπως ο ‘’ Σύλλογος φίλων του Νησιού’’.

Μετά την ενέργεια του Δήμου να προσφύγει στο ΣτΕ υπάρχει ανησυχία μήπως υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις πέραν της γραφειοκρατίας και τις πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες.