Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου για την τιμωρία μαθητών στο Ρέθυμνο

1:48 μ.μ. - Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
01:05 μ.μ. - Τετ, 31/48/2017
Image: Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου για την τιμωρία μαθητών στο Ρέθυμνο

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων

Να επιβάλει κοινωνική εργασία σε τρεις μαθητές γυμνασίου του Ρεθύμνου, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες, συμμετείχαν στην συντονιστική επιτροπή κατάληψης. 
 
Η κ. Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή την μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους 3 ανήλικους μαθητές.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπ' όψιν αφενός των συνθηκών στις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και αφετέρου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.
Οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε κοινωνική εργασία 80 ωρών στον τοπικό δήμο, λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις που είχαν γίνει σε Γυμνάσιο του Ρεθύμνου τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και του υπουργείου Παιδείας που τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της αυταρχικότητας στις σχολικές μονάδες και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέματα που ανακύπτουν στα σχολεία πρέπει να επιλύονται «εσωτερικά», δηλαδή με τη συνδρομή των διευθυντών σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, και σε καμία περίπτωση με προσφυγή στις δικαστικές αρχές.
Απαράδεκτη χαρακτήρισε και η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου.
 
Πηγή: ekriti.gr