ΠΕΔ Κρήτης: «Όχι» σε προσφυγικά καμπ και γκετοποίηση

12:04 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020
12:01 μ.μ. - Πέμ, 16/04/2020
Image: ΠΕΔ Κρήτης: «Όχι» σε προσφυγικά καμπ και γκετοποίηση

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η ΠΕΔ Κρήτης παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στο νησί – Ετοιμάζει συνάντηση με τον Νότη Μηταράκη

Στην... πεπατημένη και πετυχημένη μέχρι τώρα “συνταγή”, δηλαδή στο μοτίβο της φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών σε ενοικιαζόμενα σπίτια, είτε μέσω του σημερινού προγράμματος “ESTIA”, είτε στο πλαίσιο του πολιτικού προγράμματος “ΗΛΙΟΣ”, εμμένουν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, κόντρα στα πλάνα της κυβέρνησης για τη δημιουργία hot spot στο νησί.

Εν μέσω σημαντικών εξελίξεων χθες στο μέτωπο του Προσφυγικού, με σημείο αναφοράς την επανίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με επικεφαλής υπουργό τον Νότη Μηταράκη, που πυροδότησε σφοδρή πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, η ΠΕΔ Κρήτης συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, με βασικό “μενού” στην ατζέντα το Προσφυγικό.

Μετά από μια “θερμή” συνεδρίαση, όπου δεν έλειψαν τα “καρφιά” και οι επιμέρους αντιπαραθέσεις και προς στιγμήν εντάσεις, τελικά κυριάρχησε το πνεύμα ενότητας και το Δ.Σ της ΠΕΔ επισφράγισε ομόφωνα την αντίθεση της Ένωσης στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Και συνάμα αποφάσισε να επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον νέο αρμόδιο υπουργό κ. Μηταράκη, στον οποίο και θα παραδώσει χέρι-χέρι σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί προς επικύρωση στα Δημοτικά Συμβούλια του νησιού.

Στο σημείωμα αυτό περιγράφεται η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί στο μέτωπο του Προσφυγικού και παρατίθεται το εναλλακτικό - απέναντι στο κυβερνητικό πλάνο για προσφυγικά καμπ - σχέδιο της φιλοξενίας 1.500 ατόμων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, μέσω του προγράμματος “ΕSΤΙΑ” που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του προγράμματος “HELIOS” που τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, στη χθεσινή συνεδρίαση αποτυπώθηκε ένας διπλός προβληματισμό και αγωνία. Ο προβληματισμός αφορά από τη μια στο κομμάτι της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε ειδικές δομές που θα γίνουν ανά το νησί, με αρκετούς αιρετούς να τονίζουν ότι πρόκειται για πιο δύσκολη πρόκληση, με μεγαλύτερες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Ο έτερος προβληματισμός που εκφράστηκε από πολλά χείλη έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις ανησυχίες των αιρετών, ιδίως του κρητικού Νότου, για κύματα μεταναστών και προσφύγων στα νότια παράλια του νησιού...

Το ενημερωτικό σημείωμα

Η βάση της συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης τέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης, όταν και διανεμήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. ενημερωτικό σημείωμα με την υπογραφή του προέδρου του οργάνου Γιάννη Κουράκη. Στο σημείωμα δίνεται έμφαση στη συνέχιση και περαιτέρω αξιοποίηση του προγράμματος “ESTIA”, αλλά και του παράλληλου, επικουρικού σήμερα προγράμματος “ΗΛΙΟΣ”, που, όπως ειπώθηκε, μπορεί να αποτελέσει την ουσιαστική συνέχεια του “ESTIA”. Ως περιοχή εφαρμογής του προγράμματος “ΗΛΙΟΣ” θεωρείται ολόκληρη η Κρήτη (και τα χωριά) και το εν λόγω πρόγραμμα αφορά, σε αυτή την πρώτη φάση, 180 άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών, με σκοπό την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία. Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΕΔ κάνει λόγο και για το ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, μόνο με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ανηλίκων, δυναμικότητας, περίπου, 30 ατόμων η κάθε μία, και οι οποίες θα είναι καταλλήλως στελεχωμένες από το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για τη φροντίδα των ανηλίκων.

Αναλυτικά, η ενημερωτική ανακοίνωση της ΠΕΔ για το Προσφυγικό στην Κρήτη, που θα σταλεί προσεχώς και προς τους αρμόδιους υπουργούς ενώ αναμένεται να επικυρωθεί πολιτικά και από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, αναφέρει:

«Το πρόγραμμα “ESTIA” υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κρήτη η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με ομάδα συνεργαζόμενων φορέων (Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή “Πλοηγός” και Σύμπραξη Φορέων Χανίων). Προηγήθηκε απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης και συμφωνία με το υπουργείο για φιλοξενία μέχρι 2.000 άτομα.

Περιοχές υλοποίησης του προγράμματος στην Κρήτη είναι οι πόλεις του Ηρακλείου, της Σητείας, του Γαζίου και των Χανίων. Σήμερα, οι θέσεις που παρέχονται για τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες είναι 1.100, ενώ οι φιλοξενούμενοι αγγίζουν τα 860 άτομα.

Οι υπηρεσίες που τους παρέχονται:

- Κατοικία,

- Εξοπλισμός κατοικίας,

- Ψυχοκοινωνική στήριξη,

- Διασύνδεση με δημόσιες υπηρεσίες.

Μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους, οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στο πρόγραμμα “ESTIA”. Μετά την επίδοση παροχής ασύλου ξεκινούν οι διαδικασίες απένταξής τους από το πρόγραμμα. Ποσοστό άνω του 70% εξ αυτών αναχωρούν από την Ελλάδα με προορισμούς, κυρίως, τη Γερμανία και, δευτερευόντως, χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το 2020 είναι η τελευταία χρονιά χρηματοδότησης του “ESTIA” από τα έκτακτα κονδύλια της Ε.Ε., επομένως και υλοποίησής του από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Από το 2021 και έπειτα θα χρηματοδοτείται από τους τακτικούς προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα έχει εξασφαλισμένους πόρους μέχρι το 2027. Σταδιακά, λοιπόν, από το 2021 η διαχείριση του “ESTIA” θα περάσει από την Ύπατη Αρμοστεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε άλλες κρατικές δομές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2020 οι θέσεις του “ESTIA” θα ανέλθουν από τις 25.000 στις 40.000.

Συνέχεια του “ESTIA” θεωρείται το πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ”, που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και χρηματοδοτείται από το Directorate General Migration and Home Affairs of the European Commission (Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Στην Κρήτη φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΟΜ με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή “Πλοηγός” (η σύμβαση θα υπογραφεί εντός Ιανουαρίου).

Περιοχή εφαρμογής του προγράμματος θεωρείται ολόκληρη η Κρήτη (και τα χωριά) και αφορά 180 άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Πρόκειται για πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ομαλή ένταξη των ωφελούμενων στην κοινωνία.

Δράσεις του - μεταξύ άλλων - είναι:

* Βοήθεια των προσφύγων στην αναζήτηση, εύρεση και εκμίσθωση κατοικιών (παρέχονται υπηρεσίες διερμηνείας).

* Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού: Θα πραγματοποιηθούν προγράμματα εξάμηνης διάρκειας με δυνατότητα πιστοποίησης γλωσσομάθειας.

* Φύλαξη παιδιών, από 2,5 έως 7 ετών, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης.

* Στήριξη για την εύρεση εργασίας.

* Παροχή επιδόματος για 6 έως 12 μήνες από τον ΔΟΜ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη των ωφελούμενων και η συνέχιση της πορείας τους με αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτενέργειας.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα η ΠΕΔ Κρήτης έχει εκφραστεί θετικά, με αλλαγές, όμως, που πρέπει να γίνουν στο σύστημα διαχείρισης, και έχει καταθέσει τις προτάσεις της στο υπουργείο. Παρά το ότι δεν υπάρχει εξέλιξη, οι φορείς διαχείρισης μπορούν να καταθέσουν πρόταση για τη δημιουργία 2-3 δομών φιλοξενίας ανήλικων, δυναμικότητας - περίπου - 30 ατόμων η κάθε μία».

Τοποθετήσεις

Δεδομένου ότι η συνεδρίαση συνέπεσε χρονικά με την εξέλιξη της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η είδηση δε θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Την εξέλιξη χαιρέτισαν οι περισσότεροι αιρετοί, εκφράζοντας μια συγκρατημένη - είναι η αλήθεια - αισιοδοξία ότι οι εμπλεκόμενοι από την κυβέρνηση θα δείξουν μια μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, διάθεση κατανόησης, αλλά και ευελιξία, συγκριτικά με την εμμονή που χαρακτήριζε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τον μέχρι σήμερα αρμόδιο υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, για κλειστά κέντρα και εδώ στο νησί μας. Ως καλό «οιωνό» με μια πρώτη ανάγνωση, που μένει να κριθεί στην πράξη, σκιαγράφησε την εξέλιξη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο οποίος ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε πως η θέση της ΠΕΔ και της Κρήτης δεν αλλάζει και παραμένει ενάντια σε τακτικές γκετοποίησης όπως είναι οι δομές τύπου hot spot.

«Λέμε “ναι” στο να πάρουμε πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι να γίνει η κατανομή σε όλους τους νομούς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, όμως, στα κλειστά κέντρα. Είμαστε πρόθυμοι και πανέτοιμοι να πάρουμε 1.500 και παραπάνω πρόσφυγες για να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες, σε σπίτια. Όπως είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και ανήλικα παιδιά. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Η θέση μας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και σε αυτή πρέπει να μείνουμε σταθεροί», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

«Έχουμε μια ανησυχία εάν βρεθούν τα επιπλέον σπίτια. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έρθουν πολύ περισσότεροι από 1.500», σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος σε σχέση με το επιμέρους κομμάτι της φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, σημειώνοντας: «Τα παιδιά είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Έχουν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Έχουν δει τους γονείς τους να τους σφάζουν μπροστά τους. Έχουν βιώσει την αγριότητα. Δε διακριβώνεται η ηλικία τους. Χρειάζονται ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι για αυτά τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνα τους. Είμαστε υπέρ στη φιλοξενία τους, αλλά με ειδικούς όρους. Ειδάλλως θα πρέπει να είμαστε συνεχώς από πάνω τους».

Για «τακτική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”» από πλευράς κυβέρνησης και προσωπικά του αρμόδιου συντονιστή για το Προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής, αν και δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε κοινωνικά και πολιτικά. Εύχομαι να μη συνεχιστεί ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Εάν θέλουν πραγματικά να λύσουν το θέμα, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε για πραγματικά ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες φιλοξενίας. Ο κ. Στεφανής είπε ότι “δε θέλουμε να καλοπερνάνε οι πρόσφυγες”. Πρέπει να δείτε τον χώρο που πρότειναν στο Ρέθυμνο. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί, ενωμένοι, και να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε με την κυβέρνηση για να βρεθεί λύση».

Συγκεκριμένη πολιτική στόχευση της κυβέρνησης πίσω από την εμμονή στα hot spot “έδειξε” ο δήμαρχος Χερσονήσου. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι στην κυβέρνηση επιδιώκουν και επιμένουν για τη δημιουργία κλειστών δομών, καθώς τα σπίτια τα ενοικιαζόμενα είναι η λογική “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Εκτιμώ ότι ως Κρήτη πρέπει να βάλουμε τους όρους για να τους ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Να βάλουμε κι εδώ απαράβατους όρους για να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση», επισήμανε ο Γιάννης Σέγκος.

«Δεν πρέπει να μπούμε στο “τρυπάκι” καμίας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στη θέση μας, αρκεί να μας βρει ενωμένους. Προτείνω τη σημερινή πρόταση να την περάσουμε από τα Δημοτικά Συμβούλια. Και σαν μια γροθιά να ανέβουμε επάνω στον κ. Μηταράκη», τόνισε ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, που επέστησε την προσοχή σε ενδεχόμενες προσφυγικές ροές στα νότια της Κρήτης λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη.

Η προς στιγμήν ένταση - “Τα έβαλαν” με τον δήμαρχο Ρεθύμνου οι Λασιθιώτες

Μπορεί στο τέλος να κυριάρχησαν η σύμπνοια και το ενωτικό πνεύμα, όμως η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης δεν κύλησε σε ήρεμα νερά. Υπήρξαν διαξιφισμοί. Υπήρξαν στιγμές που τα αίματα άναψαν, με χαρακτηριστικό το σκηνικό έντασης μεταξύ του δημάρχου Ρεθύμνου και των δημάρχων του νομού Λασιθίου. Η “σπίθα” είχε ανάψει βεβαίως από τις προηγούμενες ημέρες, και συγκεκριμένα από κάποια λεγόμενα του Γιώργου Μαρινάκη, στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι «αφού στον νομό Λασιθίου διεκδικούν τις πανεπιστημιακές σχολές, ας πάρουν και αυτοί πρόσφυγες και να μη μένουν απ’ έξω».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός (όπως και ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, αλλά σε πιο ήπιο μοτίβο) την είχαν “φυλάξει” του δημάρχου Ρεθύμνου και τα έβαλαν μαζί του. Ο κ. Ζερβός, μάλιστα, είπε ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Μαρινάκης πήγε να δυναμιτίσει άρδην το κλίμα στο νησί. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου απάντησε, κάνοντας λόγο για εκ μέρους του σκεπτικό ισοτιμίας και δίκαιης διανομής χωρίς κάποια άλλη διάθεση. Λόγια με λόγια, ατάκα με ατάκα, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Ωστόσο δεν πήρε διαστάσεις η ένταση και εκτονώθηκε γρήγορα, μετά και την παρέμβαση του Γιάννη Κουράκη, που ζήτησε να μη χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση.

Επανιδρύεται το υπουργείο Μετανάστευσης

Το ενδιαφέρον στο μέτωπο του Προσφυγικού, όπως ήταν αναμενόμενο, περιστράφηκε χθες γύρω από τη σημαντική εξέλιξη με την ίδρυση ξανά υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Την επανίδρυση του υπουργείου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος γνωστοποίησε χθες το πρωί πως με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ιδρύθηκε και πάλι ξεχωριστό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Στη θέση του υπουργού τοποθετήθηκε ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού τοποθετείται ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το χαρτοφυλάκιο του κ. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Χθες το μεσημέρι, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παναγιώτης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο κ. Μηταράκης έθεσε ως προτεραιότητα μια «δίκαιη πολιτική ασύλου», που θα «ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» και που «θα μπορεί γρήγορα να διαχωρίζει αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν τη δικαιούνται». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή διαπιστώθηκε σύγχυση ρόλων και εκτιμήθηκε ότι χρειαζόταν καλύτερος συντονισμός, καθώς στο ζήτημα εμπλέκονταν πολλά υπουργεία.

Τα ειρωνικά συγχαρητήρια Τσίπρα

Τα... συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό, με προφανή ειρωνική διάθεση, έσπευσε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι επανιδρύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο είχε καταργήσει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη μέσω social media με το εξής σχόλιο: «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη, που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο Προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη».

Απάντηση Πέτσα

Στα “βέλη” ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα περί γκάφας, ανταπάντησε από πλευράς κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε: «Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες “λιάζονται” πριν “εξαφανιστούν”. Δεν είναι, όμως, απλά μια ακόμη γκάφα να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

neakriti.gr