Προσοχή σε καταναλωτές και κτηνοτρόφους ενόψει Πάσχα

5:28 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
05:03 μ.μ. - Τετ, 21/28/2018
Image: Προσοχή σε καταναλωτές και κτηνοτρόφους ενόψει Πάσχα

«Να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι κτηνοτρόφοι από τυχόν φαινόμενα εξαπάτησης & κερδοσκοπίας, ενόψει των εορτών του Πάσχα»

Αυτό ζητά ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σύμφωνα με το ekriti.gr, με Ερώτηση του προς τo Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
  
«Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, έχουν αρχίσει ήδη και παρατηρούνται φαινόμενα εξαπάτησης των καταναλωτών, σε σχέση με την αγορά κρέατος και κυρίως σε σχέση με τα αμνοερίφια.
Ειδικότερα, καταγγέλλονται  περιπτώσεις για αμνοερίφια που εισάγονται ζωντανά, ενσωματώνονται σε ελληνικά κοπάδια και στη συνέχεια πλασάρονται στην αγορά ως ελληνικά. 
Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες αιρετών, καταναλωτών κτηνοτρόφων  και συλλόγων, αφού η Υπουργική Απόφαση 91354/2017 (ΦΕΚ 2983-Τεύχος Β΄/30.08.2017  που διέπει το εν λόγω καθεστώς, δεν προβλέπει υποχρεωτική επίθεση σφραγίδας προέλευσης στα σφάγια αιγοπροβατοειδών, καθώς και χοίρων και πουλερικών με συνέπεια να επικρατεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό και εύλογη ανησυχία στους κτηνοτρόφους και σφαγείς. 
 
Ήδη η Περιφέρεια Κρήτης, με την υπ’αριθμ.πρωτ. 53380/09-03-2018 επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρει το πρόβλημα και ζητά άμεσα λύσεις.
 
Επιπλέον, δεν εκλείπουν και κρούσματα παράνομης σφαγής (κάτω από ελαιόδεντρα και ρυάκια!), αφού εξαιτίας της δυσβάστακτης φορολογίας οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κόβουν τα νόμιμα παραστατικά.
 
Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές διαπιστώνουν έλλειμμα ενημέρωσης και αναμένουν κινητοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών και ελεγκτικών αρχών.
 
Επειδή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και των παράνομων εισαγωγών κρέατος αυξάνονται καθημερινά εις βάρος των καταναλωτών και της ντόπιας παραγωγής και
επειδή τα ανωτέρω φαινόμενα ενόψει του Πάσχα θα ενταθούν. 
 
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 
 
 Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της σήμανσης και να προστατευθούν οικαταναλωτές από την παραπληροφόρηση;
 Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και να παταχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας;
 Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε την ελληνική παραγωγή, το εισόδημα των κτηνοτρόφων και τους καταναλωτές από τις παράνομες ελληνοποιήσεις;