Προσωπικός γιατρός: Έρχονται κίνητρα για τις εγγραφές

11:37 π.μ. - Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
11:05 π.μ. - Τρί, 17/37/2022
Image: Προσωπικός γιατρός: Έρχονται κίνητρα για τις εγγραφές

Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό, όπου μπορεί να προβλέπονται και "ποινές" για όσους δεν εγγραφούν.

Με τρεις υπουργικές αποφάσεις θα διευκρινίζεται το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος για τον προσωπικό γιατρό και μάλιστα σημαντική θέση σ' αυτές θα έχουν τα κίνητρα προς τους πολίτες για να εγγραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πέρα από την θέσπιση κινήτρων, να προβλέπονται και αντικίνητρα, ώστε κάποιος να μην επιλέγει να παραμείνει εκτός του συστήματος.

Ειδικότερα, οι τρεις αποφάσεις θα αφορούν στις αμοιβές των γιατρών, το τρόπο και τα κριτήρια για να γίνεται ένας γιατρός "προσωπικός", αλλά και όπως είπαμε σημαντικό ρόλο θα παίζουν τα κίνητρα.

Η συζήτηση αφορά στην προτεραιότητα και το πλεονέκτημα, που θα έχει ένας πολίτης, ο οποίος θα έχει προσωπικό γιατρό ως προς την πρόσβαση του στα νοσοκομεία. Επίσης, θα υπάρχει και μείωση στη συμμετοχή του στα φάρμακα, αλλά και τις ιατρικές πράξεις. Σε αυτό μάλιστα το σημείο φαίνεται να έχει πέσει και η πρόταση να υπάρχει αντίστροφα αύξηση της συμμετοχής για κάποιον, που δεν έχει εγγραφεί.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πριν μία εβδομάδα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για πληρωμή κατά ασθενή από 20-40 ευρώ για κάποιον ιατρό που θα εξαντλήσει το όριο των 2.000 ασθενών οι αμοιβές θα κυμαίνονται μεταξύ 40.000 ευρώ και 60.000 ευρώ το χρόνο, ενώ οι ιατροί του δημοσίου θα λαμβάνουν επιπλέον από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ το έτος. Ο δε πληθυσμός θα καλύπτεται δωρεάν.

Όπως έχει επισημάνει ο Υπουργός, η απουσία, σήμερα, προσωπικών γιατρών οδηγεί τους πολίτες στα νοσοκομεία για απλά ή περίπλοκα προβλήματα υγείας, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργία στο σύστημα και ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος, στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις, ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός, που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι, αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς, που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν, από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων, από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Πηγή: news247.gr