Σαρρής: Εντός 10 ημερών θα φανεί η διασπορά από το κρούσμα κορωνοϊού στον Μακρύ Γιαλό

12:37 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020
12:03 μ.μ. - Δευ, 23/37/2020
Image: Σαρρής: Εντός 10 ημερών θα φανεί η διασπορά από το κρούσμα κορωνοϊού στον Μακρύ Γιαλό

Αναγκαία όσο ποτέ η σύσταση επιτροπής υγείας στον δήμο Ιεράπετρας για συντονισμό δράσεων

Είμαστε σε έναν πόλεμο και στην πρώτη γραμμή της μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στην πρώτη γραμμή της άμυνας είναι η συμπεριφορά μας ως πολίτες, εάν τηρούμε τα προληπτικά μέτρα και πάνω από όλα εάν μένουμε σπίτι. Είναι άξιο αναφοράς ότι πρέπει να έρθει ο νόμος για να μας πει ότι πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας. Πρέπει και οφείλουμε να το αντιληφθούμε από μόνοι μας, πρώτα και από όλα, τονίζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής , δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη « Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που να μην έχουν συμπτώματα αλλά να είναι φορείς και να μεταδώσουν τον ιό. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει και στην περίπτωση της γυναίκας από την ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού που λόγω της φύσης της δουλειάς της είχε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο. Κάτι που καθιστά δύσκολη την ιχνηλάτηση. Το εάν έχει υπάρξει διασπορά στον Μακρύ Γιαλό ακόμη και προς τη Σητεία και την Ιεράπετρα, που είναι και το πιο πιθανό, αυτό θα φανεί σε περίπου 5 με 10 ημέρες.

Προσθέτει πως ένα ζήτημα που προκύπτει ως προς το θέμα της διαχείρισης του κορωνοϊού είναι ότι τα τεστ γίνονται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις οπότε μπορεί να υπάρχουν φορείς με ελαφρά συμπτώματα που δεν τους γίνεται τεστ οπότε δεν καταγράφονται. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι πλασματικοί. Επίσης ως προς την κατάσταση στα νοσοκομεία σχολίασε ότι ως χώρα έχουμε ελάχιστο αριθμό κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον το σύστημα υγείας μετρά απώλειες με την έννοια ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τεθεί σε καραντίνα επειδή ήρθαν, στο πλαίσιο της εργασίας τους, σε επαφή με ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό.

Αναφέρει ακόμη πως ο κορωνοϊός «χτυπά» και άτομα νεαρής ηλικίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί υπάρχει αυξημένο ποσοστό παχυσαρκείας σε αυτές τις ηλικίες στην Αμερική και δεν αποκλείεται να έχουν και άλλες ασθένειες όπως διαβήτη οπότε η υγεία τους είναι επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους.

Κλείνοντας τόνισε αφενός μεν την αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής υγείας στον Δήμο Ιεράπετρας που θα αποτελείται από ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου και θα αναλάβουν έναν συντονιστικό και ενημερωτικό ρόλο. Αφετέρου δε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσα από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα , τα σταγονίδια.