Σαρρής: Κρήτη και κορωνοϊός - Μυστήριο τα λίγα κρούσματα και η μη διασπορά

11:35 π.μ. - Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Δευ, 13/35/2020
Image: Σαρρής: Κρήτη και κορωνοϊός - Μυστήριο τα λίγα κρούσματα και η μη διασπορά

Ο Π. Σαρρής καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Ηχώ 99,8 για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό

Για τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό μιλά στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής. Κάνει αναφορά σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο όπως  Ιταλία  και Ισπανία  αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επισημαίνοντας πως  τα τόσα θύματα και τα χιλιάδες κρούσματα  δίνουν μια απάντηση σε όσους ακόμη αμφισβητούν  την σοβαρότητα της κατάστασης.

Τονίζει στη συνέχεια σε ότι αφορά στη χώρα μας ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τα προληπτικά μέτρα που φαίνεται να αποδίδουν. Σημειώνει δε πως υπάρχουν  στοιχεία άξια μελέτης. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν χώρες που πήραν έγκαιρα μέτρα όπως αυτά στην  Ελλάδα αλλά στις χώρες αυτές  τόσο τα κρούσματα όσο και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών  λόγω κορωνοϊού είναι αυξημένα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Πορτογαλία που πήρε τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα με μια μέρα διαφορά. Είναι απορίας άξιο λοιπόν γιατί στην Πορτογαλία υπήρξε διασπορά του ιού ενώ στην Ελλάδα όχι. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Κρήτης όπου ενώ υπάρχουν κρούσματα δεν υπάρχει και η διασπορά που θα περίμενε κανείς. Τα μέτρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας της μη εξάπλωσης αξίζει όμως να ερευνηθούν και άλλοι παράγοντες που συντελούν σε αυτό, τονίζει ο κ. Σαρρής.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο και τη φαρμακευτική αγωγή αναφέρει ότι επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω σε αυτό θα χρειαστεί όμως χρόνος για να υπάρξουν αποτελέσματα. Για αυτό είναι σημαντικό ο κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν σταδιακά θα ανακοινώνεται η άρση των μέτρων. Σίγουρα και το καλοκαίρι που είναι μπροστά μας θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ειδική αναφορά κάνει και στα διαγνωστικά τεστ. 

Κλείνοντας αναφέρει πως το ΙΤΕ έχει τη δυνατότητα παρασκευής μασκών και άλλων εξαρτημάτων πχ για αναπνευστήρες κάνοντας χρήση εκτυπωτών 3 D που έχουν διαθέσιμα. Ενώ παράλληλα ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ   είναι κοντά σε ένα διαγνωστικό τεστ και η διαδικασία είναι υπό έγκριση οπότε θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.