Στα χαμηλά οι ντομάτες θερμοκηπίου - Η κλειστή εστίαση κρατά μειωμένη τη ζήτηση

2:12 μ.μ. - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
02:02 μ.μ. - Παρ, 05/12/2021
Image: Στα χαμηλά οι ντομάτες θερμοκηπίου - Η κλειστή εστίαση κρατά μειωμένη τη ζήτηση

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες θερμοκηπίου. Όπως φαίνεται λόγω του κλεισίματος της εστίασης υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες θερμοκηπίου. Όπως φαίνεται λόγω του κλεισίματος της εστίασης υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λουίζος Κόλλιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Το Νησί», είναι ανησυχητικό ότι οι τιμές ντομάτας θερμοκηπίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αυτή την εποχή. Σε μια περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών είναι μειωμένες οι ποσότητες. Σήμερα οι τιμές στα δημοπρατήρια κυμαίνονται από 40 έως 54 λεπτά το κιλό. Υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Ακόμη και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας, που κάνουμε εξαγωγές, βλέπουμε το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας να έχει μειώσει την κατανάλωση. Και βέβαια την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν χαμηλό κόστος. Με αυτή την εικόνα της αγοράς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος.

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Φραγκιαδάκης, παραγωγός και πρόεδρος στην ΟΠ Κάμιρος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πήγε να ανέβει η τιμή αλλά έπεσε ξανά σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 40 έως 50 λεπτά, που είναι πολύ χαμηλά επίπεδα. Εμείς που πολάμε με συμβόλαια με σούπερ μάρκετ έχουμε μια καλύτερη εικόνα στις τιμές. Επίσης οι απότομες χαμηλές θερμοκρασίες έχουν στρεσάρει τα φυτά και έχουμε μειωμένη παραγωγή. Αυτό που βλέπω είναι ότι όσο είναι κλειστή η εστίαση θα υπάρχει μειωμένη ζήτηση για ντομάτες».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «τους τελευταίους μήνες η τιμή στη ντομάτα ξεκίνησε από πολύ χαμηλά επίπεδα, στη συνέχεια έκανε ένα άλμα στα 75 λεπτά για λίγες ημέρες και μετά έπεσε ξανά στα 50 λεπτά. Εκτιμώ ότιόσο η εστίαση είναι κλειστή θα έχουμε πρόβλημα με τη μειωμένη ζήτηση. Και την ίδια στιγμή εισάγονται ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Εμείς ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στις ντομάτες που εισάγονται από Τουρκία, όπως κάνουν ελέγχους στις ελληνικές γιατί είναι θέμα υγείας των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», κ. Αλεξανδρόπουλο, «στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις ντομάτας. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο καλές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου».

agrotypos.gr