Στην Κρήτη ο Πρωθυπουργός την Τρίτη για το γιγάντιο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

12:26 μ.μ. - Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021
12:03 μ.μ. - Παρ, 19/26/2021
Image: Στην Κρήτη ο Πρωθυπουργός την Τρίτη για το γιγάντιο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ»

Επίσκεψη με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο

Την Κρήτη επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 23 Μαρτίου το πρωί και συγκεκριμένα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στα Χανιά. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν μόνο ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα ΨΑΡΑ έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Η Δύναμη Κρούσης θα κάνει συνεκπαίδευση μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο Υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση όπως τονίζεται "δεν αυξάνει μόνο την επιχειρησιακή και μαχητική ικανότητα, αλλά αυξάνει και τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεων που συμμετέχουν.

Η συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)]. Η συνεργασία αυτή παράγει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Ειδικά στη διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή".

Υπενθυμίζεται πως το Eisenhower πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το γιγάντιο αεροπλανοφόρο

Το USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο είναι πυρηνοκίνητο, έχει 5.600 άνδρες πλήρωμα, ενώ μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

-Κόστος: 4.5 δισ. δολάρια

-Συνολικό μήκος: 332.8 μέτρα

-Ύψος: 74 μέτρα

-Ταχύτητα: 56+ χλμ/ ώρα

-Διαθέτει: 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες Westinghouse A4W, 4 ατμομηχανές, 4 άξονες (προπέλας)

neakriti.gr