Στην «κατάψυξη» οι πρόσφυγες σε Χίο και Λέσβο

2:35 μ.μ. - Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020
02:01 μ.μ. - Τρί, 07/35/2020
Image: Στην «κατάψυξη» οι πρόσφυγες σε Χίο και Λέσβο

Ώρες απόγνωσης για πρόσφυγες και μετανάστες σε Χίο και Λέσβο

Ώρες απόγνωσης για πρόσφυγες και μετανάστες σε Χίο και Λέσβο, αφού η ανυπαρξία σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών συνθηκών και τα όποια εμβαλωματικά μέτρα λήφθηκαν τελευταία στιγμή για την προστασία τους από το δριµύ ψύχος αποδείχτηκαν είτε ανεπαρκή είτε απλώς επικοινωνιακά τρικ.

Ουσιαστικά, 25.000 πρόσφυγες στα δύο νησιά βίωσαν την κακοκαιρία σε συνθήκες κατάψυξης, κλεισμένοι µέσα στα αυτοσχέδια παραπήγματα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με όποιον πρόσφορο τρόπο, φοβούμενοι τυχόν επιδείνωση την οποία απειλεί να φέρει το χιόνι ποιυ από χθες το πρωί έπεφτε στα ορεινά σημεία των νησιών μέσα στους καταυλισμούς.

Η θερμοκρασία στα δύο νησιά ακόμα και το μεσημέρι δεν ξεπέρασε τους πέντα βαθμούς, ενώ οι άνεμοι έπνεαν θυελλώδεις έως και δέκα Μποφόρ, διαλύοντας αρκετές από τις καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ακόμα και τώρα στεγάζονται άνθρωποι.

Αποτέλεσµα, στη ΒΙΑΛ οι πλέον άτυχοι να αναζητήσουν προστασία και φιλοξενία σε γειτονικές σκηνές, µέχρι τουλάχιστον να µπουν σε ισχύ τα έκτακτα µέτρα που προέβλεπαν τη µεταφορά τους στον άδειο χώρο του κεντρικού κτιρίου, που πάντως είχε εξοπλιστεί µε λίγες θερµάστρες υγραερίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι και εκεί το έντονο ψύχος ανάγκασε ορισµένους να ανάψουν φωτιά εντός του κτιρίου, αφού έτσι και αλλιώς τα αρκετά σπασµένα τζάµια που υπάρχουν εκεί επιτρέπουν την έξοδο του καπνού, χωρίς αυτό να αίρει την όποια επικινδυνότητα της κατάστασης.

Χαρακτηριστικό είναι ακόµη ότι στη Λέσβο όπου έχει καταπλεύσει το αρµαταγωγό «Ικαρία», µε αποστολή την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, παρέµεινε και αυτό αδειανό.

Να σηµειωθεί ακόµα ότι ενώ και στη Χίο αρχικά είχε ανακοινωθεί η έλευση πλοίου του Πολεµικού Ναυτικού µε αυτή την αποστολή, στη συνέχεια η απόφαση ανακλήθηκε µε τη δικαιολογία ότι δεν χωράει – στο άδειο λόγω απαγορευτικών – κεντρικό λιµάνι, ενώ και τα Μεστά, όπου υπάρχει κατάλληλο λιµάνι, απορρίφθηκαν µε τη δικαιολογία ότι είναι µακριά από τη ΒΙΑΛ.

Χιακή Συμπολιτεία: «Χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο. Κάνουν την πάπια οι αρχές»

«Με τον καιρό να θέτει σε άµεσο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της ΒΙΑΛ, όσες αρµόδιες αρχές θα µπορούσαν να πράξουν κάτι δραστικό για να δώσουν µια προσωρινή λύση σε αυτό το αίσχος (∆ήµος, Αστυνοµία, Περιφέρεια, Εκκλησία κ.λπ.) κάνουν απλά την πάπια, µεταθέτοντας το µπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δηµοτικός συνδυασµός της ελάσσονος µειοψηφίας.

«Οσες ειδήσεις κυκλοφόρησαν για δήθεν άνοιγµα χώρων ή εύρεση λύσεων προκειµένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές αποδείχτηκαν ως τώρα σκέτα επικοινωνιακά τεχνάσµατα: πολεµικό πλοίο από την Αθήνα για προσωρινή στέγαση δεν ήρθε ποτέ κι όλοι οι κλειστοί χώροι που θα παρείχαν ένα ελάχιστο καταφύγιο σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες παραµένουν πεισµατικά κλειστοί. Αναφέρουµε ενδεικτικά: κλειστόγήπεδο Καµποχώρων, δηµαρχεία Καµποχώρων και Αγίου Μηνά, ενοριακή αίθουσα Χαλκειούς, κλειστά σχολεία γύρω από τα Καµπόχωρα, κέντρο Γ. Καλουτάς κ.ά. Η Χιακή Συµπολιτεία καλεί τους αρµόδιους φορείς που αναφέρθηκαν συνοπτικά παραπάνω να δράσουν µε το ελάχιστο ψήγµα υπευθυνότητας που αναλογεί στη θέση τους, έστω και τώρα: Να ανοίξουν άµεσα τους διαθέσιµους χώρους γύρω από την περιοχή και να πάψουν να κωλυσιεργούν εγκληµατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δήμος Χίου: Κλιματιζόμενοι χώροι μόνο για Έλληνες;

Δεν το λέει ακριβώς έτσι στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Χίου, αλλά και μόνο το γεγονός ότι φρόντισε να εμπλέξει τη δημοτική υπηρεσία πρόνοιας καθώς και την αστυνομία στις διαδικασίες προσωρινής φιλοξενίας αστέγων δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι τελικός στόχος ήταν να αποκλειστούν οι πρόσφυγες από τη δυνατότητα καταφυγής στο κλειστό γυμναστήριο που διέθεσε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χίου έκανε γνωστό ότι ο χώρος του Κλειστού Γυμναστηρίου Χίου θα διατεθεί για τη φιλοξενία όσων χρειάζονται θαλπωρή και ζεστασιά από τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται σε πρώτη φάση στις αστυνομικές αρχές, από τις οποίες οι υπηρεσίες του δήμου θα ενημερώνονται και θα προβαίνουν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.

Ωστόσο, η αστυνομία απαντούσε ότι μοναδικός της ρόλος ήταν να συνδράμει όπου της ζητηθεί βοήθεια, παραπέμποντας στον δήμο για περισσότερες πληροφορίες, ενώ και η εκπρόσωπος Τύπου του δήμου, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.», απάντησε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία διατίθεται από το τμήμα Πρόνοιας που δεν έχει καμία σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και τα μέτρα αντιμετώπισής του. Παράλληλα άφαντος παρέμεινε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πατεριμός, που, παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις, δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τελικά το Κλειστό Γυμναστήριο που δήθεν περίμενε άστεγο όχι απλώς άδειο αλλά και κλειδωμένο, χωρίς να είναι κανείς εκεί για να ανοίξει αν κάποιος άστεγος έψαχνε απεγνωσμένα βοήθεια.

Την ίδια ώρα, αρκετοί πρόσφυγες κατέφυγαν στο Νοσοκομείο, περιμένοντας στους κλιματιζόμενους διαδρόμους και ψάχνοντας λίγη ζεστασιά για τους ίδιους, τους γέροντες και τα παιδιά που συνόδευαν.

Αξιο επισήμανσης είναι ότι και στα δύο νησιά χιόνισε ακριβώς στα σημεία όπου έχει προαναγγελθεί η κατασκευή των νέων γιγάντιων hot spots και πιο συγκεκριμένα από το 6ο έως το20ό χλμ. της οδού Χίου - Βολισσού καθώς και σε όλη σχεδόν τη βόρεια και βορειοδυτική Λέσβο, όπου η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά σημείο χωροθέτησης της νέας δομής.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών