Συναγερμός στις Αρχές για την τήρηση των μέτρων – Φόβοι για ουρές στα σουπερμάρκετ

10:49 π.μ. - Σάββατο, 18 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Σάβ, 18/49/2020
Image: Συναγερμός στις Αρχές για την τήρηση των μέτρων – Φόβοι για ουρές στα σουπερμάρκετ

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τη συμπεριφορά των πολιτών τόσο σήμερα Μεγάλο Σάββατο όσο και το Πάσχα, μετά τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού σε λαϊκές αγορές, σουπερμάκερτ, αλλά και έξω από τις εκκλησίες

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τη συμπεριφορά των πολιτών τόσο σήμερα Μεγάλο Σάββατο όσο και το Πάσχα, μετά τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού σε λαϊκές αγορές, σουπερμάκερτ, αλλά και έξω από τις εκκλησίες.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα πιθανά καλέσματα γειτόνων σε σπίτια, βεράντες και αυλές, που είναι από πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο να ελεγχθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Αν και στο τραπέζι υπήρχαν σκέψεις για απαγόρευση μετακινήσεων των ΙΧ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, εντούτοις θεωρούν στην κυβέρνηση ότι οι Ελληνες θα τηρήσουν τα μέτρα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Μεγάλη Παρασκευή τόνισε ότι θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε όσες περιπτώσεις παρατηρηθούν συμβάντα που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη δημόσια υγεία.

«Αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα. Ίσα ίσα τα αγκαλιάζουν και γι’ αυτό υπάρχει συμμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισε ότι θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς. Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση για τα ψώνια της τελευταίας μέρας για το πασχαλινό τραπέζι.

Η αθρόα προσέλευση για τις αγορές των ημερών του Πάσχα αποτυπώθηκε πιο έντονα έξω από τα σουπερμάρκετ σε όλη την επικράτεια, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά 1,5 ώρα χθες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πιθανότητα έντονου συγχρωτισμού, ώστε να διατηρηθεί αλώβητο το εθνικό κεκτημένο της επιβράδυνσης στη διάδοση του ιού.

Το μόνο μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ , πέραν αυτών που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για τον οδηγό στα 300 ευρώ στον οδηγό, 150 ευρώ στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της δεύτερης μέρας του Πάσχα.

Όμως, για να τηρηθεί η καραντίνα η αστυνομία ήδη εφαρμόζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την Κυριακή του Πάσχα προς αποφυγήν συναθροίσεων.

Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για το Πάσχα, που επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.

Σε ότι αφορά την Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών και συγκεκριμένα την επιλογή Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μετακινηθούν για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα πρέπει θα πρέπει να δηλώνουν το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό ενώ στο όχημα μπορούν να επιβαίνουν μόνον δύο άτομα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των αστυνομικών ελέγχων θα γίνει στην Αττική οδό, στις λεωφόρους Μαραθώνος, Λαυρίου, Σουνίου, Σπάτων κι άλλων. Ομως θα υπάρχουν «μπλόκα» της ΕΛΑΣ και σε περιοχές όπως στον Αγιο Πέτρο Διονύσου (σσ. για να εμποδισθεί πρόσβαση σε Ν. Μάκρη, Σχοινιά, Ραφήνα μέσω Πεντελης) πέριξ της λίμνης Μαραθώνα, στην Βραυρώνα κλπ για να αποφεύγονται ακριβώς οι χρήσεις παρακαμπτηρίων δρόμων προς διάφορες περιαστικές περιοχές της Αθήνας.

Ακόμη θα υπάρχει πληθώρα ελέγχων και στα οχήματα που θα κυκλοφορούν στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει προσεκτική παρέμβαση της Αστυνομίας -σε ακραία περίπτωση και με κλήση εισαγγελέα- σε καταγγελίες για πασχαλινά γλέντια σε πιλοτές πολυκατοικιών, ηχορυπάνσεις κλπ.

«Κατ’ οίκον Εκκλησία» ζητά ο Αρχιεπίσκοπος

Μπροστά σε αυτές τις ανησυχητικές για τη διασπορά του ιού εξελίξεις, να περιορίσει την επανάληψή τους σήμερα το βράδυ επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε με νόημα στην ανάγκη για την «κατ’ οίκον Εκκλησία», χοροστατώντας στην Ακολουθία του Επιταφίου. «Είναι μια ευκαιρία αυτή η δυσκολία που παρουσιάστηκε σήμερα σε όλα τα πλάτη της γης, μέσα στο σπίτι μας, την κατ’ οίκον εκκλησία, να βαθύνουμε στον εαυτό μας και να βρούμε πώς αυτή η αγάπη καλλιεργείται πραγματικά και πώς εκδηλώνεται προς τα έξω» τόνισε ο κ.κ. Ιερώνυμος και «να προσκαλέσουμε τον Κύριο στο σπίτι μας, στη δική μας Εκκλησία και θα έρθει κοντά μας», κατέληξε. Οι εκκλήσεις της κεφαλής της ιεραρχίας δεν βρήκαν, ωστόσο, ευήκοα ώτα στο σύνολο των κληρικών, όπως αποδείχθηκε χθες, με τις αστυνομικές αρχές να περιπολούν διαρκώς και στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «παρατράγουδα» την ώρα της Ανάστασης.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.

– Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

– Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drones και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της ασφάλειας.

in.gr