Τα Affirm και Voliam Targo κατά της Tuta absoluta παρουσίασε η Syngenta στο Ηράκλειο

8:53 π.μ. - Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017
08:03 π.μ. - Τετ, 15/53/2017
Image: Τα Affirm και Voliam Targo κατά της Tuta absoluta παρουσίασε η Syngenta στο Ηράκλειο

Η Syngenta παρουσίασε στο Ηράκλειο την πρότασή της για την ορθολογική καταπολέμηση της Tuta absoluta. Στο προσκήνιο τα δύο εντομοκτόνα της εταιρείας, Affirm και Voliam Targo, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα κατά της TutaΣυντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο campaign manager κηπευτικών της Syngenta κ. Μανώλης Δελημπαλταδάκης, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο ερευνητής Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης. Ο κ. Ροδιτάκης, παρουσίασε μια συνοπτική αξιολόγηση εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση της Tuta βάσει της αποτελεσματικότητάς τους. Το αναλυτικό άρθρο της έρευνας αυτής, δημοσιεύεται στο τεύχος του Περιοδικού «Γεωργία - Κτηνοτροφία» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
 
Στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Αquila Atlantis παρευρέθηκαν πλήθος γεωπόνων ενώ στο ακροατήριο παρόντες ήταν και οι κ.κ. Φ. Κουρεμπές (Πρόδρος ΕΛΓΑ) και Νίκος Στουπής (πρώην Γ.Γ. ΥπΑΑΤ).
 
Την εκδήλωση άνοιξε o Διευθυντής Marketing Mediterranean South της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στοιχεία δραστηριότητας της Mediterranean Commercial Unit της Syngenta που δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος, Αλβανία, Κόσσοβο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη).
 
Στρατηγική Syngenta και Σχέδιο Καλής Ανάπτυξης

 
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος Syngenta Hellas, κ. Γιώργος Ποντίκας για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό και να αναφερθεί στη στρατηγική της εταιρείας μέσα σε ένα αβέβαιο οικονομικά περιβάλλον όπως είναι αυτό της χώρας μας. Στο σημείο αυτό σχολίασε τη διαδικασία συνενώσεων εταιρειών που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως. Όπως είπε, αυτό συμβαίνει και με τη Syngenta με μία εξαγορά από μια κινεζική εταιρεία, κάτι που είναι πλέον απαραίτητο για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κονδυλίων για την έρευνα και την ανάπτυξη. Ο κ. Ποντίκας παρουσίασε και κάποια σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε  στη γκάμα μας προϊόντα φυτοπροστασίας, σπόρους μεγάλης καλλιέργειας, σπόρους κηπευτικών και προϊόντα δημόσια υγείας. Eξάγουμε κατά 80% σε άλλες χώρες από το εργοστάσιό μας και αυτό μας κάνει υπερήφανους», είπε χαρακτηρισιτκά.
 
Ο ίδιος ανακοίνωσε τη σύσταση μιας νέας ομάδας που θα εξειδικεύεται μόνο στον τομέα των κηπευτικών με επικεφαλής τον κ. Γ. Κοντοσφύρη. Το εισαγωγικό μέρος της εκδήλωσης ολοκλήρωσε ο κ. Οικονομίδης παρουσιάζοντας το «Σχέδιο Καλής Ανάπτυξης» της Syngenta, που αποτελείται από έξι δεσμεύσεις - στόχους της εταιρίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης Γεωργίας με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Το σχέδιο είναι έξι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι της Syngenta παγκοσμίως, είναι ενταγμένες στη στρατηγική της εταιρείας και μετρήσιμες. Κάθε χρόνο γίνεται απολογισμός για το πως πάει η εταιρεία σε αυτούς τους στόχους που έχει θέσει.  Οι έξι δεσμεύσεις του Σχεδίου είναι οι εξής:
 
Αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών
Εξασφάλιση περισσότερων χωραφιών
Συμβολή στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας
Ενδυνάμωση των μικροκαλλιεργητών
Συνεισφορά στην ασφάλεια των ανθρώπων
Υποστήριξη σε κάθε εργαζόμενο

Στη συνέχεια ο κ. Οικονομίδης παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε ως «πυρήνα του θερμοκηπίου», καθώς όπως ανέφερε στο νησί γίνεται το 40% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών πανελλαδικά. Συνεχίζοντας ο κ. Οικονομίδης παρουσίασε στοιχεία που κατέδειξαν τη δημοφιλία της τομάτας σαν τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή (στην Ελλάδα καταναλώνεται ετησίως περίπου η ίδια ποσότητα τομάτας όσο και στη Γαλλία). Κατόπιν παρουσιάστηκε η εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας όσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς της τομάτας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τα έτη 2013, 2014, 2015, φάνηκε μια στροφή προς Βουλγαρία (55% των εξαγωγών), με σημαντικούς επίσης προορισμούς τη Γερμανία (19%), τη Ρουμανία με 8% και άλλες χώρες (20%). Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις απαιτήσεις των αγορών αλλά και των παραγωγών παρουσιάστηκαν από τον κ. Οικονομίδη. Συγκεκριμένα:
 
Απαιτήσεις αγορών
 
Σταθερή και υψηλή ποιότητα
Διατηρισιμότητα στο ράφι
πιστοποιημένα προϊόντα, απαλλαγμένα από ασθένειες
Χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων, χωρίς προβλήματα υπολειμματικότητας
Συνέχεια / συνέπεια
Απαιτήσεις παραγωγών
 
Υψηλή παραγωγή
Σταθερά υψηλή ποιότητα (μήκος, μέγεθος, χρώμα, σχήμα)
Υγιής καλλιέργεια με υβρίδια και ανοχές
Καλή προσαρμοστικότητα - ευκολία παραγωγής
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη ενότητα ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι στόχος της Syngenta είναι να μην αποτελεί για τους συνεργάτες της μόνο τον βασικό προμηθευτή αλλά και τον επιχειρηματικό τους σύμβουλο.
 
Εργαστηριακές δοκιμές αξιολόγησης αποτελεσματικότητας εντομοκτόνων κατά της Tuta Absoluta

 
To κυρίως μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκη, ο οποίος παρουσίασε τα νεώτερα δεδομένα ως προς την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων σε πληθυσμούς Tuta absoluta. Ο κ. Ροδιτάκης παρουσίασε συνοπτικά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε, τα οποία κατηγοριοποιούν τα υφιστάμενα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κατά της Τuta στην ελληνική αγορά σε: Α) εντομοκτόνα με υψηλή αποτελεσματικότητα,  Β) εντομοκτόνα με ενδείξεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την Tuta και Γ) Εντομοκτόνα με χαμηλή - μεσαία αποτελεσματικότητα. Όπως συνέστησε και ο ίδιος στους παρευρισκόμενους, μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό άρθρο των αποτελεσμάτων της έρευνας στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία Φεβρουαρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
 
Όπως τόνισε ο κ. Ροδιτάκης, οι φερομονικές παγίδες συμβάλουν στη σωστή παρακολούθηση των πληθυσμών της Tuta, σε καμμία περίπτωση όμως δεν συνιστούν μέθοδο αντιμετώπισής της. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη λανθασμένη πρακτική ορισμένων, να ανεβάζουν δύο και τρεις φορές τη δόση, όταν βλέπουν ότι η Tuta δεν σκοτώνεται από το εντομοκτόνο, κάτι που όπως είπε, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το επιτείνει. Σημαντικό όπως ανέφερε είναι να μην γίνεται πολύ συχνή χρήση ενός αποτελεσματικού εντομοκτόνου ενώ καλό θα είναι τα σκευάσματα να εναλλάσοντα ώστε να μην αναπτύσσεται ανθεκτικότητα από την Tuta. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος καλό θα είναι οι παραγωγοί να συνδυάζουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος μαζί με τα χημικά και βιολογικά σκευάσματα, ωφέλιμους εχθρούς κ.ά. Eπίσης όπως είπε είναι σημαντικό στα θερμοκήπια ειδικά στα σύγχρονου τύπου να διαθέτουν σύστημα με διπλές πόρτες.  Ο κ. Ροδιτάκης παρέπεμψε τους γεωπόνους και τους παραγωγούς στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ όπου είναι αναρτημένες οδηγίες για την ολοκληωμένη προστασία της τομάτας και άλλων κηπευτικών θερμοκηπίου.
 
Η Tuta στα θερμοκήπια: συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης από την Syngenta

 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο campaign manager κηπευτικών της Syngenta κ. Μανώλης Δελημπαλταδάκης, υπεύθυνος για το κομμάτι της φυτοπροστασίας των κηπευτικών. Ο κ. Δελημπαλταδάκης παρουσίασε μια σειρά ερευνητικών δεδομένων από δοκιμές της Syngenta ως προς τους παράγοντες που ευνοούν την άυξηση των πληθυσμών της Tuta, (π.χ. κλιματολογικές συνθήκες). Όπως σημείωσε είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, πριν οι παραγωγοί προχωρήσουν σε πιο δραστικές λύσεις. Σε ό,τι αφορά την Ιεράπετρα, διευκρίνισε, οι παραγωγοί,πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο  και μετά Απρίλιο, Μάρτιο και Ιούνιο.
 
Σε αυτούς τους μήνες είναι πιθανή μια έξαρση των πληθυσμών της Tuta, σύμφωνα με τον κ. Δελημπαλταδάκη. Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι χρειάζονται και τεχνικά μέτρα προστασίας από την Tuta, όπως δίχτυα προστασίας, παγίδες κ.λ.π. Από εκεί και πέρα στα προληπτικά μέτρα υπάρχουν, όπως είπε και οι κολλητικές ταινίες. «Εάν ο παραγωγός αρχίσει να βλέπει ακμαία στις ταινίες θα πρέπει να παρεμβαίνει», τόνισε.
 
Affirm και Voliam Targo κατά της Tuta
 
Πριν ξεκινήσει την επιμέρους παρουσίαση των δύο σκευσμάτων της Syngenta κατά της Tuta ο κ. Δελημπαλταδάκης ανέφερε ότι τα πειραματικά αποτελέσματα της Syngenta, επιβεβαιώνονται και από τα ερευνητικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Ροδιτάκης: 100% αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της Tuta για το Affirm, 99,2% για το Voliam Targo.
 
Αffirm (αβερμεκτίνες)
 
Ο κ. Δελημπαλταδάκης ξεκίνησε με τον παρουσίαση του Affirm, το οποίο όπως ανέφερε έχει ως μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι ωοπρονυμφοκτόνο δράση και συγκεκριμένα σκοτώνει άμεσα τις προνύμφες με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 82%, προτού δηλαδή το έντομο προκαλέσει καν ζημιά στην καλλιέργεια. Το σκεύασμα όπως είπε προσφέρει μεγάλη ευελιξία στον παραγωγό δίνοντάς του τη δυνατότητα να κόβει κάθε 3 μέρες, ενώ είναι ιδανικό για προγράμματα εναλλαγής ψεκασμών για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας .
 
Voliam Targo (Διαμίδια + Αβερμεκτίνες)
 
Παρουσιάζοντας το εν λόγω σκεύασμα ο κ. Δελημπαλταδάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο για συνδυασμένη προστασία όχι μόνο από Tuta, αλλά και από θρίπα και τετράνυχο.  Επίσης παρουσιάζει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης και προστασίας (έως και 35 ημέρες). Όπως πρόσθεσε ο ίδιος ο συνδυασμός των δύο δραστικών ουσιών προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης του εν λόγω σκευάσματος σύμφωνα με τον κ. Δελημπαλταδάκη είναι ότι συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα σκευάσματα. 

 
Ο campaign manager κηπευτικών της Syngenta ανήγγειλε την άφιξη ενός ακόμα νέου προϊόντος κατά της Tuta μέσα στο 2018, με υψηλή προστασία και ευρύ φάσμα δράσης, του Minecto Alpha. Στο τελευταίο κομμάτι της παρουσίασης ο κ. Δελημπαλταδάκης παρουσίασε το προτεινόμενο πρόγραμμα ορθολογικής αντιμετώπισης της Tuta και των λεπιδόπτερων, το οποίο περιλαμβάνει 12 ψεκασμούς συνολικά (6x2), ξεκινώντας από αρχές Μάρτη με τη χρήση Voliam Targo (φωτό). O ίδιος διευκρίνισε ότι είναι ασφαλές οι ψεκασμοί να πραγματοποιούνται κάθε 7 έως 10 ημέρες. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευέλικτο και οικονομικό» τόνισε.
 
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές της εκδήλωσης από το κοινό.
 
Πηγή: agrotypos.gr