Τα έργα της Κρήτης στη ΔΕΘ

10:06 π.μ. - Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019
10:05 π.μ. - Πέμ, 09/06/2019
Image: Τα έργα της Κρήτης στη ΔΕΘ

Πιθανές ανακοινώσεις για ΒΟΑΚ στη Θεσσαλονίκη

Τα απολύτως αναγκαία αναπτυξιακά έργα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία του νησιού της Κρήτης, όπως ο ΒΟΑΚ και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, έθεσε ξανά επί τάπητος, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
 
Ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε ακόμα τα έργα που χρειάζεται να γίνουν στο υφιστάμενο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” έως ότου κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο, ώστε να είναι περισσότερο λειτουργικό, ενώ σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό ακόμη και στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
 
Ειδικότερα για το θέμα του ΒΟΑΚ, που τέθηκε ως το κορυφαίο, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «αναμένονται ανακοινώσεις από τον κ. πρωθυπουργό, και εκτιμώ ότι μπορεί και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει κάποια θέματα. Ο πρωθυπουργός, όπως εισπράξαμε στη συνάντηση, θέλει την αποκέντρωση. Χρειάζεται η περιφερειακή διακυβέρνηση για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, για να μη χρειάζεται συνεχώς να ερχόμαστε στην Αθήνα για ένα μικρό ή μεγάλο θέμα αναζητώντας λύσεις».
 
Η έναρξη στις ανά δίμηνο συναντήσεις στην Αθήνα μεταξύ πρωθυπουργού και περιφερειαρχών, όπως ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά, έγινε χθες, με τους 13 περιφερειάρχες που πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου να θέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους στον πρωθυπουργό. Παρουσία υπουργών, όπως ο κ. Θεοδωρικάκος και ο κ. Γεωργιάδης, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων υπουργείων, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις Περιφέρειες και την αναπτυξιακή τους πορεία.
 
«Στόχος είναι η συνεδρίαση αυτή να γίνεται μία φορά το δίμηνο ώστε να συζητούνται συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία αφορούν στην καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειών. Χαίρομαι που σήμερα (σ.σ. χθες) κάνουμε τα εγκαίνια της συνεδρίασης αυτής, για την οποία θυμίζω ότι είχα δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Η αποκέντρωση
 
Όπως τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, οι περιφερειάρχες έθεσαν για μία ακόμη φορά το θέμα της αποκέντρωσης, διαβλέποντας πρόθεση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Κρήτης στη συνάντηση των περιφερειαρχών, παρόντων υπουργών και γενικών γραμματέων, παράλληλα με τα τοπικά θέματα, έθεσε θεσμικά ζητήματα, όπως της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, για να υπάρξει, όπως είπε, η περιφερειακή διακυβέρνηση. Ο κ. Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνάντηση λέγοντας πως «η δέσμευση που είχε ο πρωθυπουργός απέναντί μας είναι ότι θα γίνεται κάθε δύο μήνες στο Μαξίμου ένα συμβούλιο με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους περιφερειάρχες και αυτό ξεκίνησε. Ο κάθε περιφερειάρχης έθεσε όλα τα θέματα που απασχολούν τόσο θεσμικά όσο και αναπτυξιακά την Περιφέρειά του. Παράλληλα θα γίνουν και συναντήσεις επιμέρους με τους υπουργούς, για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τα θέματα».
 
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της Κρήτης, δήλωσε: «Τα βασικά θέματα που έθεσα είναι οι υποδομές της Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, και ότι μέχρι να γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, και μια σειρά έργων που πρέπει να τα δούμε με τους υπουργούς, όπως παράλληλα την προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ και την απορρόφηση του υπάρχοντος».
 
 
 
neakriti.gr