Τι θα πρέπει να πούμε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Βορίδη – Προτάσεις Ν. Δασκαλάκη

10:55 π.μ. - Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Παρ, 03/55/2020
Image: Τι θα πρέπει να πούμε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Βορίδη – Προτάσεις Ν. Δασκαλάκη

Να δοθεί μια γενναία χρηματοδότηση στους αγρότες από εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια

Θέσεις και προτάσεις ώστε να ενισχυθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες λόγω κορωνοϊού καταθέτει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 κ. Νίκος Δασκαλάκης. Όπως τονίζει οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κηπευτικών στην Ιεράπετρα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Τα προϊόντα είναι αδιάθετα , όσα πωλούνται πωλούνται σε χαμηλές τιμές, υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στις μεταφορές , οι εξαγωγές γίνονται με δυσκολίες. Και όλα αυτά σε μια πε΄ριοδο που η παραγωγή είναι μεγάλη ώστε καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα το οποίο και αυτό θα το περάσουμε Μένοντας Σπίτι. Είναι ανάγκη λοιπόν να δοθεί μια γενναία χρηματοδότηση στους αγρότες ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Υπάρχουν τρόποι ώστε η πολιτεία να σταθεί κοντά στους πληγέντες αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και ευρωπαϊκά κονδύλια. Πχ Η ΕΕ ανακοίνωσε, , ότι θα διαθέσει 37 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κοροναϊού. Επίσης το υπουργείο μπορεί να βρει χρήματα από το λεγόμενο «μαξιλάρι», να ακολουθήσει τη διαδικασία ενίσχυσης με Fast track όπως έκανε προ μηνών ο υπουργός για άλλες περιπτώσεις διαθέτοντας χρήματα για τα ροδάκινα και τα αμύγδαλα, να αξιοποιήσει το εργαλείο των ενισχύσεων (de minimis).

Επίσης να υπάρξει μέριμνα για όσους ενοικιάζουν θερμοκήπια, για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, τους ανθοπαραγωγούς και όσους πλήττονται, τόνισε ο κ. Δασκαλάκης

Ακούστε εδώ αναλυτικά: