Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας τέθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης

1:08 μ.μ. - Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
01:01 μ.μ. - Τρί, 21/08/2020
Image: Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας τέθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης

Δρομολογούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους παραγωγούς σχετικά με τις ασθένειες της ελιάς

Για τα όσα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με επίκεντρο το θέμα της δακοκτονίας και τις επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή από την προσβολή των ελιών από τον δάκο σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι στο νησί, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα πρωτογενή τομέα κ. Γ. Τσιφετάκης.

Όπως τόνισε οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιά που ανέρχεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ωστόσο ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του νησιού συγκεντρώνουν στοιχεί για την καταγραφή της ζημιάς προκειμένου ο φάκελος που θα συνταχθεί να σταλεί στην Ε.Ε. και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις. Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη διαδικασία της δακοκτονίας και τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για την νέα περίοδο ώστε έγκαιρα να βγει η προκήρυξη και να προκύψουν οι νέοι εργολάβοι.

Επιπλέον αποφασίστηκε ανάμεσα σε άλλα να πραγματοποιηθούν προσεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς με τη συμμετοχή ειδικών που θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές στους ελαιοπαραγωγούς.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τσιφετάκη: