ΤΟ ΙΤΕ είναι έτοιμο να βοηθήσει για να «ξεκλειδωθούν» τα μυστικά του ιού

1:57 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020
01:04 μ.μ. - Τετ, 01/57/2020
Image: ΤΟ ΙΤΕ είναι έτοιμο να βοηθήσει για να «ξεκλειδωθούν» τα μυστικά του ιού

Θέμα ημερών είναι να δοθεί από το Ινστιτούτο Παστέρ το “πράσινο φως” για τη χρήση ενός τεστ για τον κορωνοϊό με την υπογραφή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξηγεί στην “Π” πως το Ίδρυμα μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους στη μάχη που δίνει η χώρα μας και ολόκληρη η ανθρωπότητα ενάντια στον ιό.

Πέρα από το τεστ, που αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο, η οποία βασίζεται στους βιοαισθητήρες, υπεύθυνη για το οποίο είναι η διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ηλέκτρα Γκιζελή, το ΙΤΕ είναι σε θέση να ξεκλειδώσει πολλά “μυστικά” του κοροναϊού.

Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Ίδρυμα, και το ΙΜΒΒ έχουν σημαντική εμπειρία στην ανάλυση γενετικού υλικού, DNA και RNA. Είναι, λοιπόν, σε θέση να αναλύσουν το γενετικό υλικό του ιού, να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, όπως το από πού προέρχεται, πώς μεταφέρθηκε στη χώρα μας.

Ο κ. Ταβερναράκης επισημαίνει πως αυτή η έρευνα δεν είναι της παρούσης, δεν πρόκειται, δηλαδή, να λύσει τώρα το πρόβλημα της πανδημίας, να προσφέρει κάτι στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης.

Όμως, σε ένα δεύτερο χρόνο, θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον ιό και θα δώσει σημαντικά μαθήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για να μην έχουμε ίσως ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Όταν γνωρίζουμε τον εχθρό, ξέρουμε καλύτερα πώς να τον πολεμήσουμε.

Το ΙΤΕ, λοιπόν, είναι σε θέση να παρέχει τεχνογνωσία αλλά και εξοπλισμό, πολύτιμο για τη χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή με την αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος έχει και την ευθύνη του συντονισμού της όλης προσπάθειας σε επίπεδο χώρας.

Όλα τα ερευνητικά κέντρα, στο μέτρο του δυνατού, απευθύνονται στον ΕΟΔΥ, παρουσιάζουν τις δυνατότητές τους, τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους και οι αρμόδιοι επιστήμονες κρίνουν τι θα εντάξουν στο οπλοστάσιο της χώρας μας.

Το τελευταίο διάστημα, λοιπόν, το Ινστιτούτο Παστέρ έχει στη διάθεσή του το τεστ που δημιούργησε η ομάδα της κ. Γκιζελή και είναι θέμα ημερών πια η απάντησή του. Εκείνο που δοκιμάζεται είναι η αξιοπιστία του, γίνεται δηλαδή σύγκριση των αποτελεσμάτων που δίνει σε συγκεκριμένα δείγματα, με τα αποτελέσματα που παρέχουν τα ήδη εγκεκριμένα τεστ. Αν οι απαντήσεις είναι κοινές, το τεστ θα εγκριθεί.

Στο θέμα των αναλωσίμων, σημαντικός συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια του ΙΤΕ είναι η νεοφυής εταιρεία στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, Enzyquest, που ειδικεύεται στην παραγωγή ενζύμων για χρήση στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία.

Όπως εξηγεί στην “Π” ο ερευνητής, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Κουτσιούλης, “αυτή τη στιγμή κοιτάμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την παραγωγή των εξειδικευμένων ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην καθιερωμένη μοριακή τεχνική που ακολουθείται από τα κέντρα αναφοράς, το Real Time PCR, o κύριος τρόπος ανίχνευσης του covid 19 είναι η μοριακή διάγνωση και αυτή τη στιγμή η χώρα μας στερείται αποθεμάτων”.

Με την τεχνογνωσία του ΙΤΕ και της Εnzyquest, δίνεται η δυνατότητα για την εξασφάλιση εγχώριας επάρκειας τεστ.

Η Κρήτη, δηλαδή, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παραγωγή των συστατικών που απαιτούνται για αυτό το σκοπό στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, ενώ ήδη μελετώνται και εναλλακτικές μέθοδοι που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

patris.gr