Το ηχηρό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία φέρνει ικανοποίηση στην Αθήνα

1:48 μ.μ. - Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Παρ, 23/48/2018
Image: Το ηχηρό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία φέρνει ικανοποίηση στην Αθήνα

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Πούτιν

Στην αξιοποίηση όλων των διπλωματικών όπλων της προχωρεί μεθοδικά η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενεργοποιεί όλους τους διαύλους ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ρωσία – Γερμανία για να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην παρούσα κρίσιμη γεωπολιτικά φάση και ενώ αυξάνεται επικίνδυνα η τουρκική προκλητικότητα. 
 
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά στη στήριξη της Ε.Ε. αλλά και όλων των φίλων και συμμάχων χωρών, σε μια στιγμή που η Τουρκία προκαλεί και στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στη φυλακή της Ανδριανούπολης εδώ και 23 ημέρες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
 
Στην κυβέρνηση εκφράζουν ικανοποίηση και από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. έστειλαν ισχυρό και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις συνεχιζόμενες ενέργειές της στη Μεσόγειο.
 
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν ότι δόθηκε ισχυρή στήριξη από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών, ενώ χαρακτηρίζουν ιστορική την απόφαση για το Αιγαίο.
 
Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η Ε.Ε. παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Μάλιστα, όπως τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη, για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.
 
Επίσης, αποτυπώθηκε η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση των προέδρων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτών στον Ερντογάν, στη σύνοδο (Ε.Ε.-Τουρκίας) της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.
 
Ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρουσία των ηγετών των κρατών –μελών της Ε.Ε. ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρναςς, αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση στο Σαλισμπερι και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και πρέπει να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συνομιλία του με Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Πρόεδρο Τραμπ στον τομέα του έλεγχου των εξοπλισμών.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, δεν πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται, πόσο δε μάλλον όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.
 
Ταυτόχρονα, όμως δίνουν και μεγάλη σημασία στη στήριξη και της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε και η τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη μεταξύ του Αλ. Τσίπρα με τον επανεκλεγέντα Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Το τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, διήρκησε πάνω από μισή ώρα και στη συνομιλία τους επιβεβαιώθηκε η καλή χημεία.
 
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους συζήτησαν για τις αμερικανορωσικές συνομιλίες και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και κυρίως την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα.
 
Από την πλευρά του ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον τομέα αυτό. Επίσης, ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του, στις 3 Απριλίου, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας θα του θέσει τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και τα οποία του εξήγησε αναλυτικά ο Αλ. Τσίπρας.
 
Ιδιαίτερα εστίασε ο Ρώσος Πρόεδρος στην υπόθεση του ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, λίγες ώρες βέβαια πριν η Ε.Ε. ανακαλέσει τον πρέσβη της από τη Μόσχα. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα έχει επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση Ε.Ε. – Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη η υπόθεση να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα του OPCW (Organization for Prohibition of Chemical Weapons).
 
O Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου.
 
Αρκετά ικανοποιημένος ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, και προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στην Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς γίνεται στη σκιά των πολλών συζητήσεων των τελευταίων μηνών για επιδείνωση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. 
 
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το φθινόπωρο στην Αθήνα και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.
 
 
in.gr