Το κρύο έφερε τιμές στα προϊόντα της Ιεράπετρας

10:53 π.μ. - Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2020
10:01 π.μ. - Πέμ, 09/53/2020
Image: Το κρύο έφερε τιμές στα προϊόντα της Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή Φώντας Δουλούμης στον Ηχώ 99,8 για την πορεία των κηπευτικών

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων της Ιεράπετρας με τον καιρό και την παγωνιά που επικρατούν συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό κάτι από αποτυπώνεται στον πίνακα τιμών στα δημοπρατήρια, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Α.Σ. Ανατολή κ. Φώντας Δουλούμης. Προσθέτει πως μεγάλο ρόλο παίζει επίσης στην αγορά η προσφορά, και όχι τόσο η ζήτηση, κηπευτικών. Και λέγοντας προσφορά δεν εννοούμε πόσα προϊόντα θα κοπούν στο θερμοκήπιο ανά στρέμμα αλλά με τον ρυθμό που θα δοθούν στην αγορά. Όταν ο καιρός είναι καλός, κόβουμε προϊόντα, αδειάζουμε τα φυτά μας και πέφτουν μαζεμένες ποσότητες προϊόντων στην αγορά, πιέζοντας τις τιμές. Όταν ο καιρός είναι κρύος, το κόψιμο γίνεται σταδιακά και τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά με πιο ομαλό ρυθμό και η αγορά τα απορροφά πιο εύκολα. Λόγω του κρύου η προσφορά είναι πιο μειωμένη οπότε έχουμε άνοδο των τιμών εξηγεί.

Αναφέρει ακόμη ότι ο μήνα Νοέμβρης ήταν δύσκολος για τους παραγωγούς ενώ καλύτερα κινήθηκε η αγορά τον Δεκέμβρη. Αν και η κακοκαιρία με τα απαγορευτικά απόπλου σε συνδυασμό με τις αργίες δυσκόλεψε το κομμάτι της εμπορίας. Ως συνεταιρισμός οι χώρες που στέλνουν προϊόντα, πιπεροειδή, αγγούρι, είναι κυρίως προς την κεντρική Ευρώπη. Οι τιμές για τα εξαγώγιμα προϊόντα είναι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο όχι όμως οι αναμενόμενες, σημείωσε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο λέγοντας πως ΄΄Θέλουμε μια συνεχόμενη φωνή μέσα στο Υπουργείο που δυστυχώς σήμερα, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχει. Χρειάζεται ως περιοχή να οργανωθούμε λίγο περισσότερο και να ξεφύγουμε από το ‘’ο καθένας και μόνος του΄΄. Να το δούμε λίγο πιο συλλογικά΄΄ επεσήμανε. Τέλος έκανε αναφορά στις εξελίξεις στον ενιαίο αγροτικό σύλλογο αλλά και σε αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Δουλούμη: