Το παρασκήνιο της ΔΕΘ: Ο Τσίπρας, ο Ανθιμος και η αγιαστούρα

6:09 π.μ. - Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017
06:12 π.μ. - Σάβ, 09/09/2017
Image: Το παρασκήνιο της ΔΕΘ: Ο Τσίπρας, ο Ανθιμος και η αγιαστούρα

Τώρα που έχει καταλαγιάσει η «θριαμβευτική» κατά την κυβέρνηση και ορισμένους Συριζαίους εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

Καλόν θα ήταν να καταγραφούν ορισμένα πράγματα που δεν έδειξαν οι κάμερες της τηλεόρασης, αλλά ούτε οι κυβερνώντες θα ήθελαν να θυμούνται. 
Και τούτο γιατί ο πρωθυπουργός μπορεί να φαινόταν άνετος στην περιήγησή του στη ΔΕΘ και την επομένη στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πολυ- κυκλοφόρησε στην πόλη. Δηλαδή δεν κυκλοφόρησε καθόλου. Ποιος ξέρει γιατί; Από το «Μακεδονία Παλλάς», στη ΔΕΘ και στο Βελλίδειο, αυτή ήταν η διαδρομή του. Ο,τι έκανε, δηλαδή συσκέψεις με υπουργούς του ενόψει ομιλίας και συνέντευξης, δείπνα, συναντήσεις κ.λπ., τα έκανε στο ξενοδοχείο το οποίο και τον φιλοξένησε. 
 
Ήταν η πρώτη φορά ως πρωθυπουργός που τον συνόδευε η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα η οποία δεν είχε όμως συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλώς παρευρισκόταν στην ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας «ανέβαινε» για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Την πρώτη (δηλαδή πέρυσι) φαινόταν πιο «μαζεμένος», λιγότερο υπουργοί τον συνόδευαν, έκανε και μια βόλτα στην πόλη και γενικά έταξε σχεδόν τα πάντα. Εφέτος τα πράγματα άλλαξαν. Μπορεί να μην έταξε, ούτε να έδωσε υποσχέσεις, αλλά η παρουσία του ιδίου και της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη θύμιζε παλαιές δόξες επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ. Το συνόδευσαν καμιά 500ριά υπουργοί, βουλευτές, στελέχη, άντρες της ασφάλειας και παρατρεχάμενοι, τόσοι πολλοί που δεν χωρούσαν όλοι στο Βελλίδειο. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ακούγονταν θερμά χειροκροτήματα. Οι λεγόμενοι «θεσμικοί χειροκροτητές» (δηλαδή νεολαίοι, στελέχη, μετακλητοί υπάλληλοι που προσφάτως διορίστηκαν) έμειναν απ' έξω. Ωστόσο στο Βελλίδειο ήταν παρόν (και μάλιστα προσήλθε από τους πρώτους) ο Ιβάν Σαββίδης. 
 
Μπορεί ο κ. Τσίπρας (και η σύντροφός του) αυτή τη φορά να μην θέλησαν να δεσμεύσουν ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη για να τον ταξιδεύσουν στη Θεσσαλονίκη και προτίμησε την οικονομική θέση της Aegean, αλλά αυτό καθόλου δεν άλλαζε την εικόνα των υπουργών που έφθαναν στο Βελλίδειο ο ένας μετά τον άλλον, με τα υπουργικά τους αυτοκίνητα. Φανταστείτε τη έκπληξη των Θεσσαλονικέων που δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια πράγματα που έβλεπαν έναν- έναν τους (αριστερούς) υπουργούς να εξέρχονται των υπουργικών αυτοκινήτων τους, συνοδευόμενοι άλλοι από δύο, άλλοι από τρεις «φουσκωτούς» και να εισέρχονται δόξη και τιμή στο Συνεδριακό Κέντρο. Ακόμα και ο συντοπίτης τους Κ.Ζουράρις που οι Θεσσαλονικείς τον έβλεπαν πολλές φορές να κυκλοφορεί στην πόλη τους με παράξενα t-shirts και σανδάλια, τον είδαν να κατεβαίνει από το υπουργικό αυτοκίνητο (αυτό που έχει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη) συνοδεία... τριών αστυνομικών. Αυτή η κυβερνητική απόβαση στο Βελλίδειο ήταν όντως πρωτόγνωρη και για κόμμα και για κυβέρνηση. 
 
Η πρώτη συμφωνία στη Θεσσαλονίκη δεν κλείστηκε ούτε στη ΔΕΘ, ούτε στα περίπτερα, ούτε καν στο «Μακεδονία Παλλάς», όπου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είχαν στήσει το αρχηγείο τους, αλλά στο Συνεδριακό Κέντρο. Ηταν η συμφωνία ανάμεσα στον Μητροπολίτη Ανθιμο και τους διοργανωτές της ΔΕΘ. Του είπαν (και ο σεβασμιότατος συμφώνησε) η ομιλία του και γενικά η τελετή του Αγιασμού να μην ξεπεράσει τα δέκα λεπτά. Οχι όπως συνέβη το 2004 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή που ο σεβασμιότατος πέραν του Αγιασμού έκανε και κήρυγμα και μια συγκινητική ομιλία για τη Μακεδονία μας. 
 
Ο Μητροπολίτης Ανθιμος φαίνεται ότι πειθάρχησε. Δεν είχε άλλωστε κανέναν άλλο λόγο να μην πειθαρχήσει, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός του απέδωσε τιμές (τον προσφωνούσε «Παναγιότατο», όπως δηλαδή τον αποκαλούν οι πιστοί του στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα και όχι «σεβασμιότατο», όπως προσφωνούν ανεξαιρέτως όλους τους μητροπολίτες). Ετσι δεν ήθελε να υπερβεί τα δέκα λεπτά. Μάλιστα επρόκειτο να διαβάσει και έναν χαιρετισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά είδε ότι ο χρόνος πέρασε και είπε ότι θα το αναγνώσει στους πιστούς την Κυριακή στις εκκλησία. Οταν τελείωσε την αγιασμό εστράφη με την αγιαστούρα προς τον πρωθυπουργό, αλλά μάλλον θα κατάλαβε ότι ήταν κίνηση χαμένη και δεν προχώρησε. Ηταν και η πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία στην αίθουσα, που ίσως για πρώτη φορά έβλεπε αγιασμό και πραγματικά παρακολουθούσε με ενδιαφέρον και απορημένα (οι μεταφραστές τους παρέδωσαν τα όπλα και δεν μπήκαν στον κόπο να μεταφράσουν τον Ανθιμο). 
 
Και οι υπουργοί θα πείτε; Ορισμένοι απ΄αυτούς έμοιαζαν με μαγική εικόνα. Εμφανίστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο λίγο πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού (όπως για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου) και στη συνέντευξη και εν συνεχεία εξαφανίστηκαν. Αλλοι θυμήθηκαν τις παλιές καλές εποχές με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ με τα μπουζούκια. Οχι δεν πήγαν στα μπουζούκια, αλλά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι υπουργοί και ορισμένοι βουλευτές πήγαν σε ψαροταβέρνες στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι αξιωματούχοι προτίμησαν τα Λαδάδικα. 
 
Η συνέντευξη τύπου έγινε παρουσία σχεδόν ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου. Διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και σ΄όλη αυτή τη διάρκεια ο πρωθυπουργός έμεινε καθηλωμένος στη θέση του απαντώντας τις ερωτήσεις. Ήπιε τρία ποτήρια νερό και έναν εσπρέσσο. Δύο -τρεις υπουργοί (και πρώην υπουργοί) που δεν προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσαν τον κ. Τσίπρα εκστασιασμένοι και συνεχώς χαμογελώντας, σε αντίθεση με τον Ευ. Τσακαλώτο που φαινόταν σκεπτικός, προβληματισμένος (με αυτά που άκουγε). 
 
Την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, ορισμένα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχαν οργανώσει συγκέντρωση στην Αγία Σοφία και εν συνεχεία πορεία προς το Συνεδριακό Κέντρο για την επένδυση Χρυσού της El Dorado. Υπήρξε κινητοποίηση, αλλά δεν εμφανίστηκαν πολλοί, καμιά δεκαπενταριά και έτσι διέλυσαν τη συγκέντρωση και σήκωσαν απλώς ένα πανό. Και κάτι ακόμα. Εφέτος ήταν η πρώτη φορά που κανέναν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στις διαδηλώσεις. Ο λόγος; Γνωστός. 
 
 
Πηγή: news.in.gr