ΤΟΕΒ Κουτσουρά: Συνεχίζονται οι επαφές για την αφαλάτωση

12:43 π.μ. - Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
12:03 π.μ. - Τρί, 20/43/2018
Image: ΤΟΕΒ Κουτσουρά: Συνεχίζονται οι επαφές για την αφαλάτωση

Αναζητούνται λύσεις για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία

 
Ο ΤΟΕΒ Κουτσουρά ενημερώνει ότι άρχισε η καταμέτρηση υδρομέτρων και ισχύουν περιοριστικά μέτρα κατανάλωσης και άρδευσης.
 
Συγκεκριμένα:
 
1.Θερμοκήπια φυτεμένα: 100m3/στρέμμα
 
2.Λοιπά : 25m3/ ανά στρέμμα
 
Απαγορεύεται το πότισμα σε όλο το δίκτυο κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός από τις περιοχές Κριθάλωνα-Κεφάλα-Πλακάκια που αρδεύονται από τις υδροληψίες με αριθμό 15 μέχρι και 33.
 
Επίσης τα δικαιούμενα κυβικά των θερμοκηπίων δεν μεταφέρονται σε άλλες καλλιέργειες.
 
Τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τη διαθέσιμη ποσότητα
 
Ο πρόεδρος κ. Νικήτας Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ fm 99,8 λέγοντας ότι βλέποντας ότι το νερό της  πηγής που αρδεύει τα αγροτεμάχια  και βρίσκεται μεταξύ Σταυροχώρι και Κουτσουρά μειώνεται συνεχώς και κάθε μήνα λαμβάνουν μέτρα. Η λήψη μέτρων είναι κάτι που εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία περίπου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Επίσης κάνουν χρήση νερού από γεωτρήσεις. Η διαχείριση του νερού και τα μέτρα που λαμβάνονται  εξαρτώνται από  τους χρήστες και τις  καλλιεργειών που αναπτύσσονται στην περιοχή.  Το πότισμα της ελιάς με σταγόνα είναι κάτι που εφαρμόζουν οι παραγωγοί της περιοχής, ως ένα βαθμό όμως. Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς δεν είναι εύκολο να αναγκάσεις τους παραγωγούς να εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή ,θα ήταν καλύτερο να μπορούσαμε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα και συνολικά να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, σημείωσε ο πρόεδρος. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει έργα στην περιοχή ανταποδοτικά,  για το εργοστάσιο  στον Αθερινόλακο όμως δεν έχουν προχωρήσει, όπως λιμνοδεξαμενές. Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της αφαλάτωσης ο κ. Παπαδάκης είπε ότι εκτιμούν πως μια τέτοια λύση είναι εφικτή, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περιοχή και είναι κάτι που εξετάζουν. Για τον σκοπό αυτό είχαν κάνει επισκέψεις στην Αθήνα. Επόμενα βήματα  είναι ότι θα πρέπει καταρχάς να γίνει μια μελέτη. Θέλουν επίσης να ενημερωθούν για το τι εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης να έρθουν σε επαφή με εταιρίες  και να ακούσουν τις προτάσεις τους για το πώς θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες   της  περιοχής. Όλα αυτά είναι υπό έρευνα , κατέληξε.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Νικήτα Παπαδάκη: