Τσικαλουδάκη, Δασκαλάκης, Παπαδάκης για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με Αραχωβίτη

11:23 π.μ. - Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019
11:03 π.μ. - Τρί, 26/23/2019
Image: Τσικαλουδάκη, Δασκαλάκης, Παπαδάκης για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση με Αραχωβίτη

Έγινε καλή συζήτηση αλλά δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις

Στον απόηχο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης με αγροτικούς παράγοντες και φορείς στην Ιεράπετρα την περασμένη Παρασκευή, παρουσία αιρετών, υποψηφίων, κλπ  η πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κα Κατερίνα Τσικαλουδάκη μίλησε στον Ηχώ 99,8. Ο Υπουργός τόνισε, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από τα θέματα που του είχαμε θέσει πριν από δυο μήνες στην Αθήνα και πάλι σε μια πολύωρη συζήτηση. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με ασφαλιστικό και φορολογικό, ομάδες παραγωγών, ΕΛΓΑ κ.α. Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν ικανοποίησαν και το ερώτημα μας είναι πως θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας εάν δεν δώσουμε κίνητρα στην παραγωγή; Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης έργων υποδομής. Δεν ακούσαμε κάτι νεώτερο ούτε για την προσαγωγό διώρυγα, σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Τσικαλουδάκη.
 
Για το ίδιο θέμα μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης ανέφερε ότι συζήτηση επί της ουσίας  για την ΚΑΠ δεν έγινε καθώς δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικά και γενικότερα  θέματα που έθεσαν οι παραβρισκόμενοι . Όμως,   όπως επεσήμανε θα πρέπει να γίνει αντιληπτό  ότι ΚΑΠ δεν είναι μόνο επιδοτήσεις.  Στόχος είναι η οργάνωση  της παραγωγής αλλά και τα αναπτυξιακά έργα. Σίγουρα είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. όμως θα πρέπει να δούμε και να ενημερωθούμε για την ΚΑΠ.  Από εκεί και πέρα  θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε  ζητήματα που έχουν να κάνουν με, οργάνωση παραγωγών, brand name< τυποποίηση , συσκευασία, οργάνωση παραγωγικών σχημάτων, φορολογικό, σημείωσε καταρχάς ο κ. Δασκαλάκης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε  στο θέμα με τους εργάτες γης  υποστηρίζοντας πως όλοι έχουν κάποιο χαρτί. Ειδικότερα όμως για τους άτυπα διαμένοντες λειτουργούν περίεργα κυκλώματα που θα πρέπει να ελεγχθούν. Ένα θέμα πολύ σοβαρό για το οποίο εμπλέκονται διάφορα υπουργεία, όπως τόνισε. Εν συνεχεία και αναφορικά με τον ΕΛΓΑ ο κ. Δασκαλάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ζημίας σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο  , να αντιμετωπιστεί ως ξέχωρο κομμάτι το θέμα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, στην ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής πέρα από φυσικές καταστροφές να συμπληρωθούν και νέα παθογενή προβλήματα και ο παραγωγός να αποφασίζει για ποιους κινδύνους επιθυμεί να ασφαλιστεί. Ο ΕΛΓΑ να γίνει ένας φορές που ο παραγωγός να τον αισθανθεί ως έναν δικό του οργανισμό και ότι αποτελεί  βασικό συντελεστή για τη συνέχιση της παραγωγής του.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλης Παπαδάκης  αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Ιεράπετρα  για τα οποία ενημέρωσε τον Υπουργό. Έργα για τα οποία τροχοπέδη αποτελούν οι μεγάλες καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία επί σειρά ετών. Αυτή την περίοδο τρέχουν οι διαδικασίες με το υποθηκοφυλακείο όσον αφορά την προσαγωγό διώρυγα και εκτιμάται πως σε δυο περίπου μήνες το έργο θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες για  τα συμπληρωματικά έργα, ανέφερε.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδάκη: