Τσίπρας: Να μην προχωρήσουν τα εξοπλιστικά χωρίς έμπρακτη στήριξη από τις ΗΠΑ

3:08 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020
03:01 μ.μ. - Παρ, 10/08/2020
Image: Τσίπρας: Να μην προχωρήσουν τα εξοπλιστικά χωρίς έμπρακτη στήριξη από τις ΗΠΑ

Την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο τετ α τετ που είχε σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνέδεσε επίσης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα εθνικά θέματα και ζήτησε την επανεκλογή Παυλόπουλου ως μιας ενωτικής επιλογής και αμέσως μετά τη σύγκλιση του Συμβούλιου των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Κριτική στον πρωθυπουργό για τη συνάντηση με Τραμπ

Στη δήλωσή του, μετά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τους φόβους του κόμματός του για μια νέα εθνική περιπέτεια τώρα που η χώρα βγήκε από την 10η περιπέτεια της κρίσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Έκανε λόγο για «εκκωφαντική σιωπή», όχι μόνο από τον Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία απέναντι στην «πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του κατά την συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν «προβλέψιμο» σύμμαχο, δηλαδή δεδομένο. Επιπλέον του χρέωσε ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει», «πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει», κάτι που χαρακτήρισε «εσφαλμένη τακτική».

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια τόνισε ότι «χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση» ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας αν η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις «είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» και πρόσθεσε: «ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα είχε προδιαγραφεί από χθες προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου που μέσω πηγών ανέφερε ότι οι στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ ήταν κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί στους Αμερικάνους. Από την Κουμουνδούρου απάντησαν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ αλλά στο πλαίσιο της διασφάλισης αμοιβαίων συμφερόντων και «όχι με την αντίληψη προκεχωρημένου φυλακίου της Ουάσιγκτον στην Μεσόγειο». Αυτό έγινε ξεκάθαρο σήμερα στον πρωθυπουργό από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν υπήρξε κάποια θεαματική ανατροπή των δεδομένων κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Για τα F35

Συγκεκριμένα για τα F35, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το κόμμα του θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχει αποδείξει, αλλά τόνισε ότι αναμένει μια «σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».

Εκλογικός νόμος

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την κάθετη διαφωνία του για την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου».

«Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση», ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό.

Σύνδεση της εκλογής προέδρου με τα εθνικά θέματα

Για το έτερο σημαντικό θέμα που ήταν γνωστό ότι θα τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης, δηλαδή για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας, συνέδεσε την εκλογή του νέου προέδρου με τα εθνικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ελπίζει «η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί». «Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά», κατέληξε.

«Προβληματισμένος» βγήκε από τη συνάντηση ο Τσίπρας

Νωρίτερα, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν «κανονικό», αλλά ότι ο ίδιος είναι «προβληματισμένος από τις εξελίξεις».

Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει σε πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις». Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.

tvxs.gr