Χαιρετισμός Μ. Θραψανιώτη στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ

8:53 μ.μ. - Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019
08:06 μ.μ. - Δευ, 10/53/2019
Image: Χαιρετισμός Μ. Θραψανιώτη στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ

Ο χαιρετισμός Μανόλη Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ

 
Αξιότιμε Πρόεδρε και αγαπητά μέλη της ΠΕΑΛΣ,
 
Ως βουλευτής Λασιθίου, εδώ στην όμορφη πόλη του Αγίου Νικολάου που επιλέξατε, σας καλωσορίζω στην πόλη μας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Προέδρου του και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.
 
 Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ τιμητική πρόσκληση και να ευχηθώ από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες του 12ου Τακτικού συνεδρίου σας.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από την ίδρυσή του, αποτελεί τον φορέα στον οποίο η Ελληνική Πολιτεία έχει εμπιστευθεί τον έλεγχο και την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου της Πατρίδας μας και την υποστήριξη του Εθνικού μας Κεφαλαίου, της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, του Έλληνα Ναυτικού και του Ελληνικού πλοίου, αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
       
Η προσφορά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, είναι διαχρονικά αδιαμφισβήτητη και κοινωνικά αναγνωρισμένη, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο, που στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών, τα στελέχη του Σώματος αποδεικνύουν καθημερινά τον επαγγελματισμό τους, τη ναυτοσύνη τους, το ήθος, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους, απέναντι σε αυτούς που η μοίρα τους οδήγησε στο σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, τους «κατατρεγμένους ικέτες».
     
Το ανθρώπινο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει κατά κοινή ομολογία, επιτυχώς, το τεράστιας σημασίας ανθρωπιστικό ζήτημα του προσφυγικού, χωρίς ωστόσο να παραμελεί και τα λοιπά καθήκοντα του που  εδώ και εκατό χρόνια εκτελεί με επαγγελματισμό και αφοσίωση.  
       
Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια με αφορμή την προσφυγική κρίση έγινε ευρύτερα γνωστό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα.    
 
Οι αριθμοί των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών αποδεικνύουν αδιάψευστα το έργο που συντελείται και ανέδειξαν το Λιμενικό Σώμα, ως έναν από τους πιο σημαντικούς εγγυητές της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στον Ελληνικό και ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο και μέσω της «αριστείας» που κατέκτησε στην έρευνα-διάσωση, κατοχύρωσε πλήρως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, απέναντι σε κάθε σκέψη αμφισβήτησής τους.
        Ειδικά στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα το προσωπικό του Σώματος έχει περίτρανα επιδείξει αυταπάρνηση και επαγγελματισμό που σπάνια συναντάται. 
              Στα τελευταία 5 χρόνια που πέρασαν, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια από όλα ομολογουμένως τα στελέχη του Σώματος για την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα, της προστασίας των θαλασσίων συνόρων, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
  Επίσης, με κάθε τρόπο, το Λιμενικό Σώμα ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και στην καταπολέμηση όλων των άλλων μορφών εγκληματικής δράσης στη θάλασσα.
          Για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος καθίσταται παραπάνω από αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός, η ανανέωση, η συντήρηση και ο εξοπλισμός των επιχειρησιακών του μέσων, καθώς και η διατήρησή τους σε διαρκή ετοιμότητα, κάτι που πρέπει να  αποτελεί σταθερό στόχο και βασική προτεραιότητά. 
Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφερθώ έστω και επιγραμματικά, στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 έτη και στην πολύ σημαντική συνεισφορά τους, στην προώθηση των ανωτέρω στόχων.
Και συγκεκριμένα αναφέρομαι:
Στην ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό με προσλήψεις μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π. 
 
Στη νομοθετική ρύθμιση για προσλήψεις στο ΛΣ μέσω πανελληνίων – Ίδρυση Ακαδημίας Λ.Σ. 
 
Στην υλοποίηση προμηθειών εξοπλισμού που αφορούν τόσο σε αγορά μέσων όσο και τεχνικού εξοπλισμού. 
 
Στην αναμόρφωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το προσωπικό ΛΣ – ΕΛ ΑΚΤ.
 
Στην επιχειρησιακή συνεργασία Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Frontex - Διεξαγωγή Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».
 
Στη ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ). 
 
Στην αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου για αποστολές έρευνας και διάσωσης (ΜΕΟSAR). 
 
Στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εφαρμογών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). 
 
Στην αναβάθμιση και γεωγραφική επέκταση του υφιστάμενου Εθνικού Συστήματος VTMIS - (Vessel Traffic Monitoring & Information System). 
 
Στην προμήθεια συσκευών AIS (Automatic Identification System). 
 
Στη μελέτη και Ανάπτυξη Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας (ψηφιοποίηση Προμήθεια πλωτών μέσων με δυνατότητα μεταφοράς ασθενών διαδικασιών). 
 
Στην προμήθεια πλωτών, χερσαίων μέσων καθώς και τεχνικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ (εναερίων – πλωτών – χερσαίων). 
 
Αναφέρομαι επίσης, τέλος, στις συστηματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν και σχεδιάστηκαν από τους διατελέσαντες Υπουργούς της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, μαζί με σας, για θέματα υπέρ των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, πολλά από τα οποία έμεναν επί χρόνια άλυτα.  
 
Επιτρέψτε  μου να επισημάνω   ότι  και κενά υπάρχουν και παραλήψεις και πιθανά λάθη. Να μην μας διαφεύγει  όμως το γεγονός ότι παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και αυτή η χρεοκοπία έχει ονοματεπώνυμο. 
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του '18 έβγαλε την χώρα  μας από τα μνημόνια, με ένα αποθεματικό 37 δις €, για να μπορεί  να νοιώθει ασφαλής απέναντι σε κινδύνους οικονομικούς ή άλλους αστάθμητους παράγοντες και να μπορεί να παίρνει θετικά μέτρα.
 
Με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για το πλούσιο έργο σας. Να ευχηθώ να επιτελείτε το έργο αυτό με την ίδια αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και να δεσμευτώ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι στις απαραίτητες τομές που χρειάζεται να συντελεστούν περαιτέρω, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και για την υποστήριξη των στελεχών του, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.