«Χάνεται» στη θάλασσα το… καλό νερό στη Θρυπτή

12:00 μ.μ. - Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019
12:02 μ.μ. - Πέμ, 07/00/2019
Image: «Χάνεται» στη θάλασσα το… καλό νερό στη Θρυπτή

Στη θάλασσα καταλήγει μεγάλος όγκος νερού, άριστης ποιότητας του όρους της Θρυπτής και του Κεφαλοβρυσίου

Όταν διαπιστώνεις, μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, ότι, μια ολόκληρη ελαιοπαραγωγός περιοχή, γύρω από το Κάτω Χωριό της Ιεράπετρας, αρδεύεται από το υφάλμυρο νερό των πηγών της Μαλαύρας με 3000 αγωγιμότητα και την ίδια ώρα τα άριστης ποιότητας νερά των 12 πηγών του όρους της Θρυπτής και του Κεφαλοβρυσιού, καταλήγουν στη θάλασσα, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον τόπο.
 
«Είναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό και το βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια, εδώ στη δεξαμενή της Κεφάλας, όπου αποταμιεύεται το αρδευτικό νερό, για να φτάσει έπειτα μέσω των δικτύων διανομής στα λιόφυτα και τους κήπους των συντοπιτών μας. Ο αγωγός που έπρεπε να φέρνει τα νερά των πηγών του όρους της Θρυπτής στη δεξαμενή, είναι στεγνός, γιατί είναι φραγμένος σε διάφορα σημεία, και το νερό που φτάνει στη δεξαμενή είναι μόνο από τις πηγές της Μαλαύρας. Αυτό το νερό της Μαλαύρας είναι υφάλμυρο και δεν επιτρέπει στο ριζικό σύστημα των ελαιόδεντρων να αποδώσουν όπως αποδίδουν αν τα ποτίζουμε με καλύτερης ποιότητας νερό.
 
Τώρα, θα έπρεπε ο Δήμος Ιεράπετρας, να είχε καθαρίσει με υδροχλωρικό οξύ τα σημεία εκείνα του αγωγού που έχουν βουλώσει για να φτάνει το καλό νερό της Θρυπτής στη δεξαμενή της Κεφάλας», μας είπε ο τέως πρόεδρος της κοινότητας του Κάτω Χωριού κ. Γιάννης Χρηστάκης.
 
Ο παλιός αυτός αγωγός μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων, φέρνει το νερό των πηγών της Θρυπτής στη δεξαμενή της Κεφάλας, αλλά επειδή με το νερό αυτό μεταφέρεται και σκόνη γύψου, σε ορισμένα σημεία τα ιζήματα που δημιουργεί ο γύψος, είναι πάρα πολύ μεγάλα, με αποτέλεσμα να βουλώνει ο αγωγός και το νερό να μην φτάνει στον προορισμό του.
 
«Αντί λοιπόν να καθαρίσουν με υδροχλωρικό οξύ τον φραγμένο αγωγό, αφήνουν το καλό νερό των πηγών της Θρυπτής, να πηγαίνει μέσα στο φαράγγι του Χα και από εκεί να καταλήγει στη θάλασσα, ενώ εμείς ποτίζουμε με το αλατόνερο της Μαλαύρας», προσθέτει ο κ. Γιάννης Χρηστάκης.
 
Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω οι πηγές του Κεφαλοβρυσιού αποδίδουν ακόμα και τώρα στις αρχές του Ιούλη, ικανοποιητικές ποσότητες αρδευτικού νερού, με το οποίο ποτίζουν οι πιο τυχεροί τις καλλιέργειες τους.
 
«Το νερό του Κεφαλοβρυσιού και το νερό των πηγών της Θρυπτής που περισσεύει και καταλήγει στη θάλασσα, θα έπρεπε να το έβαζε ο ΤΟΕΒ στο δίκτυο της Μαλαύρας και να το αποταμίευε στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Θα μπορούσαν να αποταμιεύουν γύρω στο 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας νερού (500 με 600 αγωγιμότητα) κάθε χρόνο», προσθέτει ο Γιάννης Χρηστάκης.
 
 
Στο Πολυτεχνείο ανατέθηκε η έρευνα
 
Όταν πριν 2,5 χρόνια, όταν ήταν αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού και τοπικών κοινοτήτων ο κ Ανδρέας Παπαδοπετράκης είχε αναθέσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης μια έρευνα σχετική με το ίζημα (λοφά) που δημιουργεί στον αγωγό της Θρυπτής το νερό των πηγών.
 
«Συνεργαστήκαμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πήραμε δείγματα νερού από τις 12 πηγές του όρους της Θρυπτής και καταλήξαμε ότι το νερό των 8 από τις 12 πηγές, δεν θα έπρεπε να μπαίνει σε αυτόν τον παλιό αγωγό των 4 ιντζών. Το νερό όμως των πηγών από τα πάνω Αργυρά, τα Καμινάκια, την Ψαρή και του Καζαντζάκη, είναι πιο καθαρό, έχει εξαιρετική ποιότητα και μπορεί να μεταφέρεται χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στον υφιστάμενο αγωγό. Ο Δήμος σχεδιάζει να καθαρίσει το βουλωμένο δίκτυο και να αντικαταστήσει τον αγωγό που τοποθετήθηκε πριν από 40 χρόνια και έχει σήμερα πάρα πολλά προβλήματα», διαβεβαίωσε ο κ. Αντρέας Παπαδοπετράκης.
 
«Πέρυσι για πρώτη φορά διπλασιάσαμε το υδροχλωρικό οξύ, χρησιμοποιώντας 12 τόνους στην προσπάθεια μας να ξεβουλώσουμε τον παλιό αγωγό. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που προγραμματίζουμε αλλαγή όλου του αγωγού. Μεγάλο έργο αλλά πρέπει να γίνει να τελειώνουμε. Αυτός ο νέος θα λειτουργεί συμπληρωματικά. Δεν καταργούμε το παλαιό αγωγό. Η τεχνική  υπηρεσία κάνει την  σχετική μελέτη και την περιμένω άμεσα», μας είπε για την επίλυση του προβλήματος, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.
 
 
neakriti.gr