«Ζεστό» χρήμα για τους κτηνοτρόφους – «Έρχονται» 30 εκατομμύρια

9:31 π.μ. - Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
09:10 π.μ. - Παρ, 26/31/2018
Image: «Ζεστό» χρήμα για τους κτηνοτρόφους – «Έρχονται» 30 εκατομμύρια

«Έρχονται» οι αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος στο γάλα

Με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ (που θα μοιραστούν στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό των ζώων που δηλώνουν) θα στηρίξει η κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου τους παραγωγούς του γάλακτος, λόγω της απώλειας εισοδήματος που προέκυψε εξαιτίας των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες τα τελευταία δύο χρόνια για την παραγωγή φέτας. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε απέναντι στους συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.
 
 
«Εν μέρει θετικό είναι αυτό το μέτρο», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνδικαλιστές είχαν ζητήσει 50 εκατομμύρια ευρώ και έβαζαν το αίτημα οι ενισχύσεις να μοιραστούν στους πραγματικούς παραγωγούς γάλακτος, με βάση τα τιμολόγια που εξέδωσαν τα τυροκομεία και όχι με βάση τα δηλωθέντα ζώα, γιατί τώρα δίνονται λιγότερα χρήματα ακόμα και σε εκείνους που μπορεί να μην παρέδωσαν ούτε μία σταγόνα γάλακτος!
 
 
«Από τη στιγμή που θα μας δώσουν χρήματα, το βλέπουμε ως ένα μέτρο θετικό για τα συμφέροντα του κλάδου μας. Όμως, αυτά τα 6 ευρώ ανά ζώο, θα μπορούσε να δίνονταν ως ενίσχυση στο γάλα. Εμείς είχαμε ζητήσει γύρω στα 7 λεπτά το κιλό στο γάλα, ώστε να πάρουν ενισχύσεις μόνο εκείνοι οι παραγωγοί που αποδεδειγμένα βάσει δικαιολογητικών παρέδωσαν γάλα στα τυροκομεία και συνεπώς έχουν πραγματικές ζημιές από τις εισαγωγές και τη μείωση της τιμής του γάλακτος στην ελληνική αγορά», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Παναγιώτης Πεβερέτος.
 
 
Επομένως, είναι πολύ λίγα τα 30 εκατομμύρια ευρώ που θα μοιράσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, ο οποίος ωστόσο χαρακτηρίζει εν μέρει θετική αυτή την απόφαση και σε συνδυασμό με άλλες δεσμεύσεις για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου τιμωρίας των παραβατών που θα εντοπίζονται στο εξής να κάνουν ελληνοποίηση στο γάλα, ο Παναγιώτης Πεβερέτος εκφράζεται θετικά για τον Σταύρο Αραχωβίτη.
 
 
Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων κάνει και έναν απολογισμό για τη μείωση της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα φέτος, λέγοντας ότι, εξαιτίας των εισαγωγών γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού στη χώρα από 95 λεπτά το κιλό έπεσε στην καλύτερη περίπτωση στα 65 λεπτά το κιλό.
 
 
«Πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν οι βιομηχανίες ότι παρήγαγαν 120.000 τόνους φέτας, από 98.000 τόνους που παρήγαγαν τις προηγούμενες χρονιές, όταν την ίδια ώρα το παραγόμενο γάλα προς τις βιομηχανίες αυτές εμφανίζεται να μην έχει αυξηθεί στη χώρα μας;», διερωτάται ο κ. Πεβερέτος, ο οποίος μιλάει ευθέως για εισαγωγές γάλακτος και για ελληνοποίησή του, προκειμένου να παραχθεί φέτα ΠΟΠ, που βάσει νομοθεσίας φτιάχνεται μόνο από ελληνικό γάλα!
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζημιά είναι τεράστια για μια παραγόμενη ποσότητα γάλακτος άνω των 750.000 τόνων σε πανελλαδικό επίπεδο, με τα συμφέροντα των παραγωγών να έχουν πληγεί πολύ σοβαρά, από την Κρήτη ως τον Έβρο. 
Στο ερώτημά μας αν θα δοθούν οι ενισχύσεις αυτές σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας εξηγεί ότι, με βάση τη δέσμευση Αραχωβίτη, τα χρήματα θα καταβληθούν στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στις νησιωτικές. Επομένως, ελάχιστες θα είναι οι περιοχές εκείνες που δε θα ενισχυθούν και συγκεκριμένα οι πεδινές περιοχές της χώρας.
 
 
neakriti.gr