«Έφυγε» ο εμπνευστής του χωριού «φάντασμα» στη Σητεία

11:42 π.μ. - Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Κυρ, 08/42/2020
Image: «Έφυγε» ο εμπνευστής του χωριού «φάντασμα» στη Σητεία

Ο Μιχάλης Τροχανάς, πέρα από την ενασχόληση του με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συνέδεσε το όνομα του με την Κρήτη

Τον Μιχάλη Τροχανά, έναν επιχειρηματία που πέρα από τον επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνέδεσε το όνομά του και με την Κρήτη (μέσω του πάλαι ποτέ φιλόδοξου οικιστικού εγχειρήματος του “Διόνυσου” στη Σητεία, που δεν έμελλε να λειτουργήσει ποτέ και απέμεινε “στοιχειωμένος”) αποχαιρέτησε ο κόσμος της ΑΕΚ...

Κατά περίεργη σύμπτωση μάλιστα, ο θάνατος του Μιχάλη Τροχανά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, συνέπεσε με μια σημαντική εξέλιξη στο επενδυτικό μέτωπο της συγκεκριμένης έκτασης, γνωστής ως χωριό SoE στον Ανάλουκα Σητείας.

Και αυτό γιατί εγκρίθηκε κεντρικά η συμπληρωματική πολεοδόμηση για μια νέα επένδυση που προωθείται από άλλο αυτή τη φορά επενδυτικό σχήμα μέσα στην έκταση του άλλοτε οικισμού “Διόνυσος”...

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο τότε μεγαλομέτοχος και ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας ενός πρότυπου οικισμού στην περιοχή Ανάλουκας, λίγο μετά τη Σητεία.

Ο αείμνηστος επιχειρηματίας παρουσίασε τον SoE ως ένα “πρότυπο” όμιλο που συγκέντρωνε χρήματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την κατασκευή χωριών στην Κρήτη και στην Αττική. Η επένδυση θα στηριζόταν στα χρήματα των μικρομετόχων που θα έδιναν τις οικονομίες τους και ταυτόχρονα θα φρόντιζαν να εγγραφούν και άλλοι με ένα σύστημα με τη γνωστή μορφή... “πυραμίδας”.

Ο οικισμός ολοκληρώθηκε το 1997, ωστόσο σε ένα πολύ μεγάλο μέρος έμεινε ακατοίκητος. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχώρησε και οι μέτοχοι βρέθηκαν να αντιδικούν σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη. Από τότε χύθηκε πολύ μελάνι, πολλοί από τους μικρομετόχους δεν είναι καν στη ζωή και οι νέοι επενδυτές υπόσχονται όχι μόνο να λειτουργήσουν τον οικισμό, αλλά και να τον επεκτείνουν.

Για την ιστορία με το SoE στην περιοχή Ανάλουκα στη Σητεία έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια πολλά. Έχει χυθεί πολύ μελάνι. Γνωστές οι αλλαγές εταιρειών. Γνωστές οι περιπέτειες οι δικαστικές, με τους μετόχους να έχουν διασπαστεί σε αντίπαλα στρατόπεδα και να τραβιούνται δικαστικά ακόμα και σήμερα.

Γνωστός και ο μαρασμός στον οποίο έχει πέσει το πάλαι ποτέ μεγαλεπήβολο τουριστικό πρότζεκτ, καθώς ο οικισμός “Διόνυσος” γενικώς υπολειτουργεί, αν και τα τελευταία καλοκαίρια λειτούργησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πισίνα, καφέ και κάποιες βίλες, στις οποίες πήγαν για παραθερισμό οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ή τουρίστες στους οποίους ενοικιάστηκαν...

Για χρόνια ο “Διόνυσος” παρέμενε ένα “κουφάρι”, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται είναι πολύ πιθανό μέσα στα προσεχή χρόνια να “ζωντανέψει” για τα καλά, μέσω νέας επένδυσης που ουσιαστικά αποτελεί τροποποίηση-επέκταση της αρχικής επένδυσης Τροχανά.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση, που σκοπεύει να αναστήσει το χωριό- “φάντασμα” του SoE στη Σητεία μέσω της ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας 400 κλινών και πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, σήμανε το 2016, «όταν και είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία: “MANTAGU - ΜΑΝΤΑΓΚΟΥ Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Κατασκευαστική Εταιρεία - ΣΟΕ Κλαμπ (SOE Club)”. λ. Κηφισίας & Πίνδου 58, Χαλάνδρι.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως αναφέρεται, εκπονήθηκε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου “Αξιοποίηση ιδιωτικής έκτασης 367 στρεμμάτων, με δυναμικότητα πληθυσμού 3.700 ατόμων”.

Η έκταση αυτή χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις, οι οποίες στη βορειοανατολική της έκτασης πλευρά φτάνουν και το 50%.

Με την αριθ. πρωτ. 35419/14-08-2017 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για... την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας Ανάλουκα Ι”, συνολικής έκτασης 367 στρεμμάτων, στη θέση Ανάλουκα του δήμου Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης, φερόμενης ιδιοκτησίας εταιρείας “MANTAGU - ΜΑΝΤΑΓΚΟΥ Ξενοδοχειακή και Κατασκευαστική Εταιρεία - ΣΟΕ Κλαμπ (SOE Club)”».

Χθες έγινε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης στον χώρο του πάλαι ποτέ οικισμού “Διόνυσος”, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) άναψε το “πράσινο φως” επί της συμπληρωματικής μελέτης πολεοδόμησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εγκρίθηκε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ η συμπλήρωση εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης έκτασης ιδιοκτησίας “MANTAGU - ΜΑΝΤΑΓΚΟΥ Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Κατασκευαστική Εταιρεία” στη θέση “Ανάλουκας” του δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ - Ποιος ήταν ο Μιχάλης Τροχανάς

Ο Μιχάλης Τροχανάς, που έφυγε προχθές Πέμπτη το βράδυ από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της ΑΕΚ, υπήρξε μια από τις προσωπικότητες που σημάδεψαν την ΑΕΚ τη δεκαετία του ’90. Ο δυναμικός παράγοντας ήταν αυτός που διαδέχτηκε το δίδυμο των Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά το 1995, καταβάλλοντας τότε ένα ποσό κοντά στα 1,3 δισ. δραχμών (περίπου 5 εκατ. ευρώ σε σημερινά ποσά).

Αρχικά ο Μιχάλης Τροχανάς ήταν ο πρόεδρος της ομάδας, ενώ κατόπιν όρισε άλλους ανθρώπους σε αυτή τη θέση, παραμένοντας ωστόσο μεγαλομέτοχος της ομάδας μέχρι και το 1999, όταν παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στην ENIC.

Η θητεία του υπήρξε έντονη, καθώς ήταν ένας πολύ διαφορετικός παράγοντας, ενώ επί των ημερών του υπήρξε η αποχώρηση του προπονητή Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό.

neakriti.gr