«Παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο η νέα πάγια ρύθμιση της Εφορίας

2:14 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020
02:01 μ.μ. - Παρ, 10/14/2020
Image: «Παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο η νέα πάγια ρύθμιση της Εφορίας

«Παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο του 2020 η έναρξη της νέας πάγιας ρύθμισης που κανονικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αντιλήφθηκαν ότι η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος των αιτήσεων από τους οφειλέτες, συνεπώς προχωρούν στη σύσταση μιας καινούργιας εφαρμογής η δημιουργία της οποίας θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Ετσι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θεωρείται πρακτικά αδύνατο οι οφειλέτες να κάνουν χρήση των παραμέτρων της νέας ρύθμισης, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών σε διπλάσιο αριθμό δόσεων.

Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν το πράσινο φως από την ΑΑΔΕ για τη λειτουργία της ή να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και εν συνεχεία να μεταπηδήσουν στην καινούργια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα πάγια ρύθμιση κρύβει αρκετές μικρές και μεγάλες παγίδες για τους οφειλέτες της Εφορίας.

Μπορεί να προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε 24 δόσεις ή σε 48 για έκτακτες οφειλές, πλην όμως έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα εξακολουθούν και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Εισοδηματικά κριτήρια

Επίσης, προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του (π.χ. οφειλή από φόρο κληρονομιάς ή από πρόστιμο φορολογικού ελέγχου ή από πρόστιμο για αυθαίρετη δόμηση ή για παράβαση του ΚΟΚ κ.λπ.) θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του.

Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης να μη φτάνει τον μέγιστο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα ήθελε για δική του διευκόλυνση.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και με την προέλευση της οφειλής:

● Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

● Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

● Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

● Tο συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη.

efsyn.gr