«Σωσίβιο» 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - 750 δισ. συνολικά για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

2:28 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
02:05 μ.μ. - Τετ, 27/28/2020
Image: «Σωσίβιο» 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - 750 δισ. συνολικά για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Πληροφορίες για πακέτο 750 δισ. ευρώ που θα εγκρίνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιο βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Πληροφορίες που μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία κι επιβεβαίωσε με την ομιλία της η πρόεδρο της Κομισιόν, έλεγαν ότι θα δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο — πρόκειται να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια 9,4 δισ. ευρώ. με βάση την πρόταση της Κομισιόν. Παράλληλα, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Επομένως, η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ καθώς στις επιχορηγήσεις 22,5 δισ. θα πρέπει να προστεθούν και τα δάνεια ύψου 9,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.  Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Επιτροπή θα προτείνει ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

hxonews

Η χρηματοδότηση του πακέτου θα γίνει από την Κομισιόν, η οποία θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Τι είπε η φον ντε Λάιερ

Οπως είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Χρειάζεται μία πιο θαρραλεα Ευρώπη. Είναι μία πρόσκληση ανευ προηγουμενου. Πρέπει να έχουμε ξανά ένα ισότιμο πεδίο, δεν μπορεί μία χώρα να τα διορθωσει από μόνη της χωρίς τη συνδρομή των άλλων. Αν είναι αποδυναμωμένη η οικονομία μίας χώρας αποδυναμωνεται και η οικονομία άλλων. Ολες οι χώρες πλήττονται. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία μοναδική θέση μπορεί να επενδύσει στο κοινό μέλλον.

Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Η προθυμία μας να δράσουμε πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Σήμερα προτείνουμε το σχέδιο αποκατάστασης NextGenerationEU. Μαζί με το επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα αυξήσει τη συνολική οικονομική δύναμη του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιδοτήσεις θα πανε ως επενδύσεις στο ψηφιακό τομέα, για το Green deal κλπ. O ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πάντα ήταν επιχορηγήσεις Επενδύουμε μαζί στο μέλλον της Ευρωπης. Επίσης, η Κομισιόν θα προτείνει μία σειρά ίδιων πόρων όπως ένας φόρος διοξειδίου για να υπαρξει μία συνεισφορά στην κοινή μας ευημερία. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Ζήτω η Ευρώπη.

Που θα πάνε τα λεφτά

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα από τα κονδύλια του προγράμματος θα κατευθυνθεί στη μείωση των εισφορών και των φόρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος.

hxonews

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι κεντρική επιδίωξη είναι «έως το τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει στη χώρα από το μερίδιο που δικαιούται πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τη χρηματοδοτική άνεση να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης στον παραγωγικό ιστό και στην αγορά εργασίας, καθώς και σε ειδικές απαλλαγές και κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων».

Κατά προτεραιότητα οι πόροι από το Ταμείο θα κατευθυνθούν σε νευραλγικούς κλάδους που επλήγησαν δραστικά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίοι στο λιανικό εμπόριο. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς το μέτρο θεωρείται ότι έχει υψηλό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη.

in.gr