Άγιος Νικόλαος

ΓΝΑΝ: Ενάντια στην εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των νοσοκομείων | Συνέντευξη Μανουσάκη

#
16.02.2016 13:17

Με ανακοινώσεις τους τα Δ.Σ. των συλλόγων Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εκφράζει τη διαφωνία του με κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημοσίων Δομών Υγείας στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

 Στην ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου αναφέρονται:
"Κατατέθηκε  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», με την οποία ανατίθεται η κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημοσίων Δομών Υγείας στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και των Νομικών Προσώπων αυτών.
Επανειλημμένως δηλώνουν ότι στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016 που ήδη εκτελείται, αυξήθηκε η Κρατική Χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των φορέων, διαψεύδοντας μετά βδελυγμίας την ΠΟΕΔΗΝ για οριακή λειτουργία του Συστήματος.
Τα Νοσοκομεία εφέτος επιχορηγούνται με 1,15 δις ευρώ την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 2 δις ευρώ. Ίδια εικόνα στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Συγχωνεύονται – καταργούνται η μία μετά την άλλη οι Μονάδες. Προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Γιατί λοιπόν αφού είναι διασφαλισμένη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η χρηματοδότηση των Φορέων Υγείας, προωθείται η συγκεκριμένη διάταξη;
Ασφαλώς υποκρύπτονται σκοπιμότητες.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπροσανατολίσει για την οριακή λειτουργία του ΕΣΥ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, κατ’ εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 μετακυλύοντας τις πολιτικές ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης συνέχισης λειτουργίας πολλών μικρών και μεσαίων διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Τους καθιστά συνυπεύθυνους για την χρηματοδότηση και την στελέχωσή τους.
Ταυτόχρονα επιδιώκουν να σταματήσουν κινητοποιήσεις των φορέων και των κατοίκων της κάθε περιοχής για τη σωτηρία των Νοσοκομείων και των Πρωτοβάθμιων Μονάδων, αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος.
Κατ’ εφαρμογή των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ εξανεμίζουν την κρατική χρηματοδότηση προς το Σύστημα και τα λειτουργικά έξοδα διαβιβάζονται στους πολίτες με άμεσα ή έμμεσα χαράτσια (αγορά υπηρεσιών, επιβολή δημοτικών τελών κ.α).
Επιδιώκουν να καταστήσουν το Σύστημα ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ με την εμπλοκή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης την εμπλοκή μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, Φιλανθρωπικών Οργανώσεων και Ιδιωτικού Τομέα. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για το Νοσοκομείο Θηρών το οποίο θα χρηματοδοτούν οι κάτοικοι με επιβολή τελών σε Δημοτικές Υπηρεσίες.
Η «Αριστερή» Κυβέρνηση εντάσσει στο ΕΣΥ το Νοσοκομείο Θηρών ως Ανώνυμη Εταιρεία, υπογράφοντας προγραμματική Σύμβαση με την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ανοίγοντας τους Ασκούς του Αιόλου, για αλλοίωση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΣΥ. ΖΗΤΑΜΕ την λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Η λειτουργία του Συστήματος είναι ευθύνη του κράτους. Δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να κλείσει τα στόματα στις Δημοτικές Αρχές μετακυλύοντάς τους την ευθύνη.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Συμμετέχουμε στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  έξω από το Υπουργείο Υγείας.την Πέμπτη 18/2 στις 12 το μεσημέρι
Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
Εκτελεστική Επιτροπή ΠΟΕΔΗΝ"
Στην ανακοίνωση των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αναφέρονται, μεταξύ άλλων:
"Τα βιώσιμα συστήματα Υγείας που προωθεί η Ε.Ε. – κυβέρνηση σημαίνουν νοσοκομεία που ψάχνουν να βρουν χορηγούς, ασθενείς πελάτες για να επιβιώσουν, τμήματα και κλινικές που φέρνουν έσοδα. Έτσι τα νοσοκομεία  καθώς και τμήματα-κλινικές θα κατηγοριοποιηθούν. Και φυσικά όσα δεν μπορούν να επιβιώσουν, θα κλείνουν.Συγκεκριμένα προωθείται τροπολογία της συγκυβέρνησης, που κατέθεσε στο παράλληλο πρόγραμμα με την οποία θα μπορεί να μεταφέρεται στην Τοπική Διοίκηση το λειτουργικό κόστος των δημόσιων Μονάδων Υγείας με πρόσχημα την πρόταση αυτοδιοίκητων παραγόντων να συνεισφέρουν οικονομικά στις υγειονομικές μονάδες.
Το υπουργείο Υγείας βρίσκει άλλη μια αφορμή να αποποιηθεί την ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης των υγειονομικών μονάδων. Γεγονός που άλλωστε προέβλεπε ο Καλλικράτης, κρύβοντας ότι το κόστος αυτό θα μετακυλύετε στους δημότες με αύξηση δημοτικών τελών, όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται.
Η στάση ορισμένων δημοτικών αρχών είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που αντί να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών και ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προσφέρονται να ...συνεισφέρουν. Σήμερα είναι το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας, η προμήθεια υλικών και φαρμάκων κλπ.
Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία με την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προωθεί διάταξη που προβλέπει πως  οι πυροσβέστες ή υπάλληλοι των δήμων μπορούν να οδηγούν τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, στις περιοχές όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό τους.
Αυτή η τροπολογία αποτελεί πρόκληση για το λαό των απομακρυσμένων περιοχών του νομού, είναι άκρως επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή τους. Οι οδηγοί των ασθενοφόρων είναι διασώστες εκπαιδευμένοι από τη σχολή του ΕΚΑΒ για να χειρίζονται έγκαιρα και με ασφάλεια, επείγοντα περιστατικά στον τόπο που αυτά συμβαίνουν και κατά τη μεταφορά τους στη μονάδα Υγείας. Αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιονδήποτε, με το κριτήριο ότι έχει επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και κάποια ταχύρρυθμη εκπαίδευση.
Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει η συγκυβέρνηση, να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων Υγείας και γενικότερα των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας. Με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για την «αλληλοσυμπλήρωση» του μειωμένου προσωπικού και μέσων, αλλά και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανικών θέσεων, μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου.
Και σαν μην έφταναν αυτές οι τροπολογίες του παράλληλου προγράμματος κοροϊδίας, η ΔΥΠΕ θέλει να καταστήσει τους εργαζομένους υπευθύνους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας ανακοινώνοντας πραγματοποίηση έρευνας για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Προσπαθεί να συγκαλύψει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια Υγεία λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων με τηλεφωνικά ερωτήματα".

Συνέντευξη
-->

Σχετικά άρθρα

Πόσες δουλειές αλλάζουμε στη ζωή μας;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Έκθεσης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού που δημοσιεύτηκαν το 2018

Ηράκλειο: Στον Άγιο Νικόλαο εντοπίστηκε η 18χρονη που είχε χαθεί

H 18χρονη Κατερίνα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου

ΕΟΦ : «Καμπανάκι» για συμπλήρωμα διατροφής

O ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

ΕΟΦ : Δεν υπάρχει ανεπάρκεια αντιγριπικών εμβολίων

Παραπληροφόρηση χαρακτηρίζει Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τα περί ανεπάρκειας των αντιγριπικών εμβολίων

Μεγάλο φιάσκο της ΕΛΑΣ στην Κρήτη – Συνέλαβαν αδειοδοτημένο καλλιεργητή κλωστικής κάνναβης

Φιάσκο αποδείχθηκε η σύλληψη 42χρονου στο Τυμπάκι Ηρακλείου

Το νέο καθεστώς για τη χορήγηση ασύλου – Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση

«Πηγές» της ΝΔ γνωστοποίησαν τις έντεκα καινοτομίες - όπως τις χαρακτηρίζουν - που περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου περί Διεθνούς Προστασίας (περί ασύλου) που προωθεί η κυβέρνηση

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.