Αγροτικά

Στο έλεος της Xylella οι ελαιοπαραγωγοί - Δεν υπάρχει λύση για το βακτήριο

#
16.05.2019 09:29

Ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αγροτικούς φορείς της Κρήτης η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), ότι δεν... υπάρχει «καμία λύση» για την Xylella Fastidiosa. Το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές, το οποίο υπάρχει στην Κορσική και σε αρκετές μεσογειακές χώρες, μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλα φυτά, σύμφωνα με γνωμοδότηση της EFSA, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
 
Η μελέτη της EFSA επιβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία λύση» για την εξάλειψη του βακτηρίου αυτού στις καλλιέργειες και κρίνει «κρίσιμης σημασίας» τη λήψη μέτρων “ελέγχου” των εντόμων που τη μεταφέρουν. 
«Πολλά υποσχόμενα» πειράματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης στη Βραζιλία, όπως και στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το βακτήριο αυτό στην Ευρώπη το 2013, σημείωσε η EFSA.
 
Η Xylella Fastidiosa, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλεί διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένησή τους, ακόμη και στον θάνατό τους.
 
Μολονότι παρουσιάζεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, η Xylella έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην «πλειονότητα» των περιοχών της Ε.Ε., με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες, όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.
 
 
«Σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό έδαφος χαρακτηρίζεται από κλιματικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εγκατάσταση της Xylella Fastidiosa», με τις μεσογειακές περιοχές να διατρέχουν τον «μεγαλύτερο κίνδυνο», επισημαίνεται στην έκθεση.
 
Τους τελευταίους μήνες, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, εντοπίστηκαν νέες εστίες στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την έρευνα.
 
Ο κατάλογος των φυτών-ξενιστών του βακτηρίου αυτού, τα οποία διατρέχουν δυνάμει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν από αυτό, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη.
 
Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι τα φυτά που πλήττονται περισσότερο είναι οι ελιές, κυρίως αυτές που είναι μεγαλύτερες των 30 ετών, ενώ οι αμυγδαλιές και τα εσπεριδοειδή παρουσιάζουν μικρότερη μείωση στην παραγωγικότητά τους. Τα πιο ανθεκτικά στο βακτήριο αυτό δείχνουν να είναι τα κλήματα, μολονότι αυτά προσβάλλονται στις ΗΠΑ από ένα υποείδος της Xylella, το Fastidiosa Fastidiosa.
 
«Μια διεθνής διάσκεψη για την Xylella θα διεξαχθεί στο Αιάκειο της Κορσικής φέτος, στα τέλη του Οκτωβρίου», επισήμανε η EFSA.
 
«Χρειαζόμαστε... γεωργική έρευνα»
 
«Χωρίς γεωργική έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει πληροφορία. Και χωρίς πληροφορία, δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη» ήταν το χθεσινό σχόλιο που έκανε προς τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
 
Ο ίδιος εκφράζει την έντονη ανησυχία του, λέγοντας ότι πολλά λέγονται κατά καιρούς για το ενδεχόμενο ήδη να υπάρχει η Xylella και στη χώρα μας, αλλά να μην την έχουμε εντοπίσει... Βέβαια, οι κορυφαίοι ερευνητικοί φορείς της χώρας μας είναι απολύτως καθησυχαστικοί, επιμένοντας ότι το καταστροφικό βακτήριο δεν έχει μέχρι στιγμής περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και αυτό δείχνει - όπως λένε - ότι η γεωργική έρευνα και η δουλειά του κράτους και των επιστημόνων είναι στη σωστή κατεύθυνση.
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δε δείχνει ούτε την ίδια αισιοδοξία, ούτε την ίδια βεβαιότητα, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Δεν είναι μάλιστα καθόλου «ήσυχος» όσο γνωρίζει πως ελέγχονται μόνο δειγματοληπτικά τα φυτά που μπαίνουν στη χώρα μας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταφέρει από μια άλλη χώρα χώμα μες στο οποίο να υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει “συνταξιδέψει” και το φονικό βακτήριο.
 
«Χρειάζονται συνολικοί έλεγχοι. Αλλά για να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί, χρειάζεται γεωργική έρευνα. Και χρειάζονται επιστήμονες. Ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε η σημερινή κυβέρνηση έχουν ασχοληθεί σοβαρά, όσο θα έπρεπε, με το ζήτημα αυτό», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι, αν κάποια στιγμή μπει η Xylella και στη χώρα μας, τότε οι καταστροφές θα είναι μεγάλες. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ελιά, αφού το βακτήριο ξεραίνει κι άλλες δεντρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι τα αμπέλια, αλλά και άλλα είδη...
 
 
 
neakriti.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
-->

Σχετικά άρθρα

Με ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο πρωτοτυπεί η Rijk Zwaan

H Rijk Zwaan είναι η πρώτη σποροπαραγωγική εταιρεία που παρουσιάζει ποικιλίες αγγουριού ανεκτικές στο φουζάριο

Nέο πιλοτικό θερμοκήπιο από το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών

Θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στο Αγρόκτημα του Παν. Θεσσαλίας το φθινόπωρο

Τουρκία, Ελλάδα βασικοί εξαγωγείς ντομάτας στη Βουλγαρία

Στατιστικά στοιχεία

Συζήτηση για συκοφαντικά δημοσιεύματα και τρόπους αντίδρασης αναζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Τρίτη 13/8 και ώρα 19:00 στο γραφείο του Συλλόγου

Μυρωδάτα και γευστικά "βασιλικά" δημιουργήματα από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας

Έχετε δοκιμάσει ελαιόλαδο που έχει αλεστεί με βασιλικό ή δυόσμο; ή μήπως ντολμαδάκια τυλιγμένα σε φύλλα βασιλικού;

To smartphone γίνεται εργαλείο διάγνωσης παθήσεων των φυτών

Μια ειδική συσκευή που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα smartphone βοηθά στον εντοπισμό ενός προβλήματος υγείας στα φυτά.

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.