Black friday: Οι παγίδες και οι συμβουλές που θα σας γλιτώσουν από μία «μαύρη» Παρασκευή

3:41 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
03:11 μ.μ. - Πέμ, 21/41/2019
Image: Black friday: Οι παγίδες και οι συμβουλές που θα σας γλιτώσουν από μία «μαύρη» Παρασκευή

Σε μία βδομάδα ακριβώς αναμένεται τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών να... ξεπουλήσουν καθώς έρχεται η Black Friday

Σε μία βδομάδα ακριβώς αναμένεται τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών να... ξεπουλήσουν καθώς έρχεται η Black Friday. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την «παρουσία» τους στη Black Friday των εκπτώσεων, την επόμενη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.
 
 
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Black Friday 2019. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί η «Black Friday» και στις 2 Δεκεμβρίου η «Cyber Monday». Η Black Friday 2019 με τις μεγάλες προσφορές που θα διαρκέσουν ένα 24ωρο καταφτάνει και τα καταστήματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την 29η Νοεμβρίου, τη «Μαύρη Παρασκευή» των εκπτώσεων, που καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική αγορά.
 
Η ελληνική αγορά είναι έτοιμη να υποδεχτεί το αμερικανικό έθιμο και φέτος. Πέρα από μία μεγάλη γιορτή προσφορών, η Black Friday 2019 σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.
 
Πρόκειται για την επόμενη ημέρα μετά την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ με αναφορές να δείχνουν πως το έθιμο αυτό έχει ξεκινήσει σχεδόν 100 χρόνια πριν.
 
Black Friday 2019: Εκτός από προσφορές, έχει και παγίδες
Εκτός από τις μεγάλες προσφορές, η Black Friday μπορεί να έχει «παγίδες» και ψεύτικες προσφορές, συνεπώς οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 
Πριν από την περσινή Black Friday, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου καλούσε τους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν τη Black Friday.
 
Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).
 
Στις οδηγίες για τη Black Friday επισημαίνεται ακόμη ότι οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).
 
Σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων Αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.
 
Όλη η λίστα με τα καταστήματα που συμμετέχουν:
 
Public
Πλαίσιο
Electrostore24
E-lenovo
E-shop
Media Markt
SpotMechanic
Volton
Ηρων
Energy-market
Δίκτυο καθηγητών
Δάσκαλοι
 
NN Direct
Mandellos sport
Intersport
Zackret
Tsakiris Mallas
Triumph
spartoo
myshoe
KOOLPFLY
Funky Buddha
Zara
H&M
Bershka
Factory Outlet
Delikaris Sport
 
Cosmos Sport
Celestino
BrandGalaxy
Be casual
alter shop
Vagrancy Lifestyle
deVIL perfume
notos
Attica
Hondos Center
Κωτσόβολος
Mat Fashion
Factory Outlet
Sticky
 
spitishop
24home.gr
pullandBear
Notino
asos
Pink Woman
Sephora
Adidas
 
 
dikaiologitika.gr