Σεισμός 6,1 ταρακούνησε την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι

10:25 π.μ. - Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
10:11 π.μ. - Τετ, 27/25/2019
Image: Σεισμός 6,1 ταρακούνησε την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Β. Καραστάθης, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον Ηχώ 99,8

Για τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Τετάρτης μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Κ.Καραστάθης, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανέφερε ότι ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός και η περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έχει δώσει τέτοιους σεισμούς. Το μεγάλο βάθος και το ότι ήταν σε θαλάσσιο χώρο ήταν υπερ για να αποφύγουμε ζημιές και επιπτώσεις. Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη σεισμική ακολουθία ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει προσοχή από τους πολίτες και εάν διαπιστώσουν  κάποια βλάβη, ρωγμή σε κτίριο, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από μηχανικό. Επειδή είναι τα πρώτα λεπτά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ανέφερε ο κ. Καραστάθης προσθέτοντας πως δεν συνδέεται με τον σεισμό στην Αλβανία.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Καραστάθη:


 
Ζημιές στην Κίσσαμο
 
Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.
 
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.
 
Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τον ισχυρό σεισμό
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.
 
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.
 
Τι έδειξε η καταγραφή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας


 
6,1 ρίχτερ κατέγραψε ο σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τον γεωλόγο του Μουσείου Χαράλαμπο Φασουλά, να αναφέρει πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο όριο των δύο πλακών, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι αναμένονται μετασεισμοί.

Σε επικοινωνία του Ηχώ 99,8 με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη μας μετέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για ζημιές στο νομό Λασιθίου.  Συνέστησε ωστόσο την προσοχή των πολιτών και σε περίπτωση που δουν κάποιο ρωγμή στο κτίριό τους να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Γουλιδάκη:




 

με πληροφορίες από cretalive.gr