Οικονομία

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

#
18.10.2019 14:40

Ανάλυση για την αμοιβή για την εργασία την 28η Οκτωβρίου

Ανάλυση για την αμοιβή για την εργασία την 28η Οκτωβρίου κάνει στο In.gr ο Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επιχ/σεων, της ΠΙΜ Εργασιακή Αντώνης Δεσπότης
 
 
Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου ανήκει όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα Β.Δ. 748/1966, στις μη υποχρεωτικές αργίες του έτους και επομένως επειδή η εορτή αυτή συμπίπτει εφέτος σε ημέρα Δευτέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των εργαζομένων κατ΄ αυτή δεν απαγορεύεται.
 
Εκτός αν υπάρχει άλλη διάταξη με την οποία τοπικά η ημέρα αυτή έχει ορισθεί ως υποχρεωτική αργία, όπως πράγματι συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος με εφαρμογή αντίστοιχων Προεδρικών ή άλλων Διαταγμάτων.
 
Η πληρωμή για την 28η Οκτωβρίου
Συνέπεια των παραπάνω, όπως αναφέρει στο in.gr ο Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχ/σεων, της ΠΙΜ Εργασιακή Αντώνης Δεσπότης είναι τα εξής:
 
Α. Μισθωτοί που θα εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, νόμιμα ή παράνομα.
 
α) Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% (οι εργοδότες έχουν την δυνατότητα την προσαύξηση του 75% να την υπολογίσουν επί του νομίμου ημερομισθίου που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την Σ.Σ.Ε. στην οποία ανήκουν και όχι επί του πράγματι καταβαλλομένου μεγαλύτερου ημερομισθίου).
 
β) Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δικαιούνται για την ημέρα αυτή, πέραν των μηνιαίων αποδοχών τους, προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του νομίμου μισθού τους.
 
γ) Σε περίπτωση παροχής εργασίας πέραν των 8 ωρών στην εξαήμερη εργασία ή των 9 ωρών στην πενθήμερη εργασία, ως υπερωρία, η αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, για την εργασία τους αυτή, προφανώς θα υπολογισθεί επί του αυξημένου κατά 75% ωρομισθίου τους.
 
Β. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (π.χ. κλινικές, επισιτιστικά καταστήματα, συγκοινωνίες κ.λπ.) και εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους ή το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών τους, με προσαύξηση 75%. Στις περιπτώσεις δε των μισθωτών αυτών, που αμείβονται με ημερομίσθιο ή με ποσοστά, και έχει προγραμματισθεί η ημέρα αυτή ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσής τους (ρεπό), τους καταβληθεί σύμφωνα με τη νομολογία το ημερομίσθιό τους, πέρα των αποδοχών τους των 6 ή των 5 ημερών που εργάσθηκαν την συγκεκριμένη εβδομάδα.
 
Γ. Για τους εργαζόμενους γενικά, που η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης (repo) και αμείβονται με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το ημερομίσθιο τους για την ημέρα αυτή χωρίς να εργασθούν, δηλαδή θα αμειφθούν και θα ασφαλισθούν για 27 ημερομίσθια, όσες δηλαδή είναι οι εργάσιμες ημέρες το μήνα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της ημέρα της εορτής αυτής.
 
Δ. Αν η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την ημέρα αυτή και κάποιοι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν αδικαιολόγητα να εργασθούν, θα τους περικοπούν 8 ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με 5θήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με 6ήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.
 
 
in.gr
  
-->

Σχετικά άρθρα

6 θέσεις στο Δήμο Ιεράπετρας

Ανακοίνωση από το Το Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.A. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ»

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Αναλυτικά όλα τα ταμεία για τις συντάξεις

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η αποστολή email σε εκατομμύρια πολίτες

Μαζικά email στέλνει το Κτηματολόγιο για τις προθεσμίες στις δηλώσεις

Ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών: Ελεύθερη η επιλογή εισφορών για κάθε ασφαλισμένο

Για «ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΠΕΚΑ: Οι ημερομηνίες πληρωμής για ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΑ

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το κονδύλι – Στο taxisnet οι αιτήσεις

Αίρεται το πλαφόν για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές - Αυξάνεται το κονδύλι προς τους δικαιούχους

Ψάχνετε κάποια εκπομπή και δεν την βρίσκατε;

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας το κουμπί επικοινωνία.