Μανόλης Θραψανιώτης: Ε.Σ.Υ . . . τέλος!

8:57 μ.μ. - Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024
08:03 μ.μ. - Πέμ, 14/57/2024
Image: Μανόλης Θραψανιώτης: Ε.Σ.Υ . . . τέλος!

Άρθρο του πρώην βουλευτή Λασιθίου για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει τα απογευματινά χειρουργεία "επί πληρωμή",αποτέλεσε την ταφόπλακα στο ΕΣΥ , το Εθνικό Σύστημα Υγείας , και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όσους έχουν ανάγκη Iατρο - φαρμακευτικής περίθαλψης.

Την ίδια ώρα που το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού,  κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών , ενώ πάνω από 100.000 ασθενείς βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

Αποτέλεσμα όποιος έχει χρήματα, θα πληρώνει για να φεύγει από τη λίστα αναμονής και να χειρουργείται το απόγευμα.

Η επιβάρυνση των πολιτών δεν αφορά μόνο τις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι αυξήσεις των φαρμάκων αλλά και ο προσωπικός γιατρός τον οποίο θα επιλέγει ο ασθενής αλλά και θα πληρώνει ο ίδιος.

Είναι ξεκάθαρο πως η πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και σε οποιαδήποτε υπηρεσία περίθαλψης γίνεται δυσκολότερη για την πλειοψηφία των πολιτών και προφανώς δεν αφορά τόσο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα .

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα σύστημα υγείας, το οποίο θα ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και σε άλλες υπηρεσίες στην υγεία, όπως η ανάθεση υπηρεσιών στην καθαριότητα σε εργολάβους, όπου τα εργασιακά δικαιώματα απαξιώνονται σε μεγάλο βαθμό, το δε κόστος αποδεδειγμένα είναι μεγαλύτερο. Επιβαρύνεται έτσι ο κρατικός προϋπολογισμός, συγκριτικά με τις συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία .

Στο νομό μας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η συνειδητή πολιτική επιλογή εκφράστηκε τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη τον Δεκέμβριο 2022 σε συνέδριο για την Υγεία

. "Η Κρήτη δεν μπορεί να έχει οκτώ Νοσοκομεία και ο νομός Λασιθίου τέσσερα".

Τα αποτελέσματα πληρώνουν σήμερα οι πολίτες με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, με μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης χωρίς μέριμνα για αναπλήρωση ,αλλά και παραιτήσεις - αποχωρήσεις με αφορμή τις απαράδεκτες συμπεριφορές στους εργαζόμενους , τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας με" εντέλλεστε". και προπηλακισμούς

Τα παραπάνω οφείλονται στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα διαρκή και πάγια  αιτήματα των εργαζομένων. με:

Μαζικές προλήψεις και αντίστοιχες απολαβές αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας.  Η Παλασιθιώτική κινητοποίηση -συλλαλητήριο στις 28 Μάρτη στο Σε λινάρι αποτελεί ορόσημο για την υπεράσπιση της δημόσια και δωρεά παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Χρέος όλων η συμμετοχή και στήριξη του αιτήματος :

" Όλοι μαζί για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ και για τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ".

ΥΓ. Ο καρκινοπαθής στο νησί μας , που επέλεξε την αυτοκτονία για να βρει διέξοδο στο "αδιέξοδο" του πόνου, επιβεβαιώνει απλά την άποψη του κ. Πνευματικού, καθηγητή Ιατρικής και στελέχους της ΝΔ, ο οποίος δήλωνε στις 8 Ιουνίου 2023 :

"Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό να νοσηλεύεται γιατί

κοστίζει...ακριβά" !!!.

Μανόλης Θραψανιώτης

π. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Λασιθίου