Σιγουράκης: Δύσκολη η Μεγάλη Εβδομάδα για τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας

10:50 π.μ. - Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Παρ, 26/50/2024
Image: Σιγουράκης: Δύσκολη η Μεγάλη Εβδομάδα για τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας

Για τις τιμές της εβδομάδας που πέρασε μας μίλησε ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη"

Ήταν μία εβδομάδα σε γενικές γραμμές πολύ ικανοποιητική για κάποια προϊόντα, αλλά για κάποια άλλα όχι και τόσο αποδοτική.

Ξεκινώντας με τα προϊόντα που είχαν καλή εικόνα, η ντομάτα ήταν ένα από αυτά καθώς κινήθηκε πολύ καλά αυτή την εβδομάδα αφού υπήρχε έντονη ζήτηση. Ακόμα και χαμηλής ποιότητας ντομάτες πωλούνταν στα 0,70 με 0,80 λεπτά με την τιμή της ποιοτικής ντομάτας να φτάνει το 1,40 κάτι που δείχνει μία δυναμική. Σημαντικό επίσης είναι το ότι δεν έμειναν αδιάθετα προϊόντα στα δημοπρατήρια. Εξίσου καλά κινήθηκε το μακρύ αγγούρι, σε αντίθεση με το αγγούρι Κνωσσού που έχει χαμηλές τιμές και πολλές αδιάθετες ποσότητες. Οι πιπεριές φλάσκες και ντολμά αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα καθώς είχαμε μεγάλες ποσότητες λόγω του καλού καιρού, τις οποίες δεν μπορούν να απορροφήσουν οι εσωτερικές αγορές με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής και πολλές αδιάθετες ποσότητες στους χώρους των δημοπρατηρίων. Το βελανίδι δίνει επίσης μεγάλες ποσότητες λόγω καλοκαιρίας και η ποιότητα των προϊόντων από τις πρώτες φυτεύσεις είναι υποβαθμισμένη με αποτέλεσμα να μένουν αρκετά προϊόντα αδιάθετα και οι ποσότητες οι οποίες φεύγουν, έχουν τιμές από 1,40 έως 1,50 κάτι που δεν είναι ικανοποιητικό για το βελανίδι. Οι πιπεριές φλωρίνης επίσης διατηρούν μία τιμή από 1,90 έως 2,15 και πιστεύεται ότι εάν συνεχιστεί η αυξημένη ζήτηση από τους εξαγωγείς, το προϊόν μπορεί να απορροφάται στις ποσότητες που συγκομίζονται αυτή τη στιγμή.

Οι εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει, καθώς η πιπεριά κέρατο, η πιπεριά φλωρίνης και το αγγούρι συνεχίζουν να εξάγουν. Οι εξαγωγείς συνήθως κλείνουν συμφωνίες που κρατάνε μέχρι 15 με 20 Ιουνίου τις περισσότερες φορές. Αυτό βέβαια επηρεάζεται πάντα από τον καιρό. Φέτος, λόγω της καλοκαιρίας, οι Βαλκανικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν και πιπεροειδή. Παρόλα αυτά οι εξαγωγείς μας συνεχίζουν να αγοράζουν και να εξάγουν τα προϊόντα μας.

hxonews

Η ερχόμενη εβδομάδα πιστεύεται ότι θα είναι μία δύσκολη εβδομάδα. Λόγω της απεργίας της ΠΝΟ την ημέρα της Πρωτομαγιάς, η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι δύσκολη από μεριάς διακίνησης των προϊόντων καθώς οι λαχαναγορές σε όλη την Ελλάδα δεν λειτουργούν από την Μεγάλη Παρασκευή και μετά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να τροφοδοτηθούν μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη. Η καλοκαιρία δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς να συγκομίζουν συχνότερα και λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους ο κ. Σιγουράκης πιστεύει ότι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν τις συγκομιδές τους ώστε να τροφοδοτήσουν τις αγορές το κατάλληλο χρονικό σημείο.

Τα προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα, συνήθως έβγαιναν στην αγορά μετά τις 20 με 25 Μάϊου αλλά φέτος η καλοκαιρία έχει φέρει την παραγωγή τους πολύ νωρίτερα. Το κόστος συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων από την περιοχή της Κρήτης στην υπόλοιπη Ελλάδα επιβαρύνει σε γενικές γραμμές περίπου 0,30 λεπτά το προϊόν για να φτάσει στην κεντρική αγορά της Αθήνας και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη. Έτσι δημιουργείται ένα μειονέκτημα για τα Κρητικά προϊόντα όσων αφορά το συγκεκριμένο κόστος. Επίσης, οι εισαγωγές που γίνονται συνεχώς ρίχνουν τις τιμές όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την πιπεριά φλάσκα. Οι μεγάλες τροφοδοτικές αλυσίδες της Αθήνας, όπως κάθε επιχείρηση, λειτουργούν με σκοπό το κέρδος, οπότε επιλέγουν το προϊόν με την χαμηλότερη τιμή.

Κλείνοντας, συμβούλεψε όπως πάντα τους παραγωγούς να προσέχουν πολύ το θερμοκήπιο και την παραγωγή τους ώστε να κάνουν σωστή συγκομιδή, με καλή ποιότητα προϊόντων ώστε να μπορέσουν να πάρουν και την καλύτερη δυνατή τιμή. Τέλος, όσων αφορά τον έλεγχο που θα γίνει τέλος Μάϊου από κλιμάκιο της ΕΕ για τα μητρώα αγροτών σχετικά με το έντομο καραντίνας, ο κ. Σιγουράκης είπε ότι δεν νομίζει ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.