Παναγιώτης Σαρρής: Eπιστήμη και Eπισιτιστική Kρίση

10:35 π.μ. - Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
10:04 π.μ. - Παρ, 26/35/2024
Image: Παναγιώτης Σαρρής: Eπιστήμη και Eπισιτιστική Kρίση

Ο καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο ΙΤΕ μίλησε στην "Ιεραπετρίτικη Γη" - Σήμερα η ομιλία του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με δωρεάν είσοδο

Με αφορμή την ομιλία του Παναγιώτη Σαρρή, Καθηγητή στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητή στο ΙΤΕ, με θέμα την επισιτιστική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/4/2024 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο κ. Σαρρής μίλησε στην εκπομπή “Ιεραπετρίτικη Γη”.

Σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του ΙΤΕ γίνονται ουσιαστικά κάποιο κύκλοι σεμιναρίων εκλαϊκευμένης επιστήμης, είπε ο κ. Σαρρής. Στην ομιλία του θα αναλύσει τα προβλήματα διασφάλισης τροφίμων, δηλαδή τι σημαίνει αυτό και πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, θα γίνει παρουσίαση όσων αφορά το κομμάτι της μικροβιολογίας στην παραγωγή τροφής και τέλος, θα γίνει ανάλυση των τρόπων με τους οποίους μπορούν οι επιστήμονες να παρέμβουν και να δώσουν λύσεις στην απώλεια τροφής.

Η διασφάλιση τροφής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Τα στατιστικά του ΠΟΥ, του ΟΗΕ και του Food and Agriculture Organization – οργανισμός που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή τροφής των Ηνωμένων Εθνών- δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, αυτοί δηλαδή που βιώνουν πείνα στον κόσμο, αυξάνονται κάθε χρόνο, και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 1.000.000.000 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιας πείνας, δηλαδή γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν πεινασμένοι. Ο Δυτικός Κόσμος έχει υιοθετήσει ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο διατροφής το οποίο δεν είναι προφανές για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη μας. Στοιχεία της UNICEF μας δείχνουν ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί κάτω των πέντε ετών στον πλανήτη, από έλλειψη τροφής.

Ο ΟΗΕ εξέδωσε μία ανακοίνωση πριν από δύο χρόνια στην οποία αναφέρει ότι τα επόμενα 20 με 30 χρόνια η ανθρωπότητα θα πρέπει να παραγάγει συνολικά όσα τρόφιμα έχει παράξει τα τελευταία 10.000 χρόνια για να καταφέρει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού της γης. Κάθε είδους απώλεια λοιπόν σε τρόφιμα, είναι πάρα πολύ σημαντική και εδώ έρχεται να βοηθήσει η επιστήμη.

hxonews

Ο τομέας της μικροβιολογίας έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο σε αυτή την έρευνα αφού τα μικρόβια είναι η κατεξοχήν εχθροί των καλλιεργειών, δηλαδή των φυτών που παράγουν την τροφή μας. Ένα και μόνο παθογόνο της πατάτας, προκαλεί απώλειες της τάξης του 32% της παγκόσμιας παραγωγής, που εάν το μεταφράσουμε σε χρήματα είναι περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και με αυτό το 32% θα μπορούσαμε να ταΐσουμε 19,3 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου δύο Ελλάδες. Στον κατάλογο των παθογόνων της πατάτας έχουν καταγραφεί περίπου 18 με 22 διαφορετικά παθογόνο, άρα το αντίκτυπο που έχουν τα μικρόβια στην παραγωγή στροφής είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιστήμονες και να εναρμονιστούν με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, είναι να βρουν τρόπους καταπολέμησης των μικροβίων οι οποίοι θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και θα έχουν αυτό το αίσθημα αειφορίας.

Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές πηγές τροφής, σημαίνει ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και η Πράσινη Συμφωνία εν πολλοίς βασίζεται πάνω στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Αν και υπάρχει αρκετά σοβαρή κινητικότητα από πολλές χώρες, στη χώρα μας η κοινωνία δεν είναι ακόμα προβληματισμένη όσο θα έπρεπε γύρω από αυτό το θέμα και τα πιθανά προβλήματα και λύσεις που μπορεί να έχει.

Τέλος, είπε ότι η επιστημονική κοινότητα προτείνει διαφορετικές λύσεις από αυτές που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η ΕΕ. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία, που θα χρειάζονται λιγότερα λιπάσματα με τρόφιμα που θα έχουν περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες και θα είναι ανθεκτικά στα παθογόνα.

Κλείνοντας, κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την ομιλία καθώς θα απαντήσει σε ερωτήματα που θα τεθούν από το κοινό, θα ακουστεί η γνώμη του και στο τέλος θα γίνει συζήτηση πάνω στο θέμα.

-

hxonews